Pușcărie în regim de detenție pentru Frunzăverde și Ghiorghioni! Ciobanu a confirmat toate acuzațiile DNA-ului!

Magistratul Tribunalului Caraș-Severin care îi judecă pe Sorin Frunzăverde și Ionesie Ghiorghioni pentru că ar fi încercat să influențeze mai mulți primari migratori din județ să o lase mai moale cu susținerea lui Victor Ponta, în avantajul actualului președinte, Klaus Iohannis, nu s-a putut pronunța la finele anului trecut, deși toate probele fuseseră administrate.

Judecătorul a considerat că unele aspecte nu au fost complet lămurite de declarațiile martorului Darian Ciobanu, motiv pentru care a dispus repunerea cauzei pe rol. Sorin Frunzăverde va da astăzi un supliment la declarația făcută în fața instanței încă de la primul termen de fond. Totodată, secretarul general al județului, Darian Ciobanu, va trebui să răspundă unui set suplimentar de întrebări pentru ca hotărârea magistratului să fie lipsită de orice dubiu. Cel mai probabil, după audierile de astăzi, cauza va rămâne în pronunțare.

UPDATE

Primul dintre aspectele pe care instanța a dorit să le cunoască mai bine de la martorul Ciobanu a fost legat de banii și bugetele despre care s-a discutat la Camera de Comeț între Frunzăverde, Ciobanu și Ghiorghioni, discuție interceptată de DNA. Răspunsul secretarului general a fost zdrobitor pentru cei doi inculpați. „Consiliul Județean va împărți bani primăriilor în funcție de rezultatele votului pe care Iohannis le obținea de la acele comunități”, acesta era mesajul ce trebuia transmis primarilor care au migrat de la PNL spre PSD, a confirmat Ciobanu.

Secretarul general al județului a relatat că discuția îi privea exclusiv pe primarii PSD. „Categoric, trebuia să intervenim unde s-a scos un scor mic, cu excepția primăriilor liberale”. Declarațiile incriminatoare la adresa inculpaților Frunzăverde și Ghiorghioni nu s-au oprit însă aici, Ciobanu vorbind despre modul de atribuire a banilor de către Consiliul Județean, aici nominalizându-i pe cei doi și pe directorul general economic, Gina Pavel. „Mecanismul prioritizării este al CJ-ului pentru alocarea fondurilor. În unele comune mici, sumele alocate influențează bugetele acestora. La cele mici și mijlocii nu mă pot pronunța”, a mai spus Ciobanu, confirmând, practic, susținerile procurorului Dolcu, în sensul că primarii puteau fi influențați prin condiționarea alocărilor bugetare.

Sorin Frunzăverde și-a completat la rândul său declarația dată inițial, arătând că administrația județeană împărțea „sume ridicol de mici” și că acestea erau folosite mai tot timpul pentru plata arieratelor, și nu pentru noi investiții. „Discuția a fost politică, în timpul campaniei electorale. Consider că eu și Ghiorghioni am acționat exclusiv în temeiul Constituției, al Legii partidelor politice, al Statutului aleșilor locali și Statutului PNL”, a punctat președintele CJ.

Procurorul DNA a explicat însă că nu are nicio relevanță cum erau cheltuiți banii alocați, dacă erau pentru arierate sau investiții noi, și a cerut condamnarea lui Frunzăverde și Ghiorghioni la închisoare în regim de detenție. Conform procedurii, judecătorul i-a chestionat pe cei doi inculpați cu privire la acordul lor de a executa muncă în folosul comunității în cazul în care va aplica pedepse neprivative de libertate. „În acest moment este exclus ,din cauza bolii”, a spus Frunzăverde. În schimb, Ghiorghioni nu ar spune nu muncii de jos: „Sunt de acord, în folosul comunității am fost 20 de ani!”

Instanța a rămas în pronunțare. Soluția ar putea fi dată chiar azi. Cel târziu, luni!

 

Rămâi pe expressdebanat.ro! Revenim cu amănunte!