Președintele Dunca îndatorează județul ca să nu înregistreze un mare eșec electoral!

dunca romeo (2)

Liberalul Romeo Dunca e în stare să cheltuie oricât din visteria Consiliului Județean Caraș-Severin numai să nu deconteze la alegerile din 2024 că nu și-a respectat angajamentele!

18 noiembrie 2020. Aproape 10.000 de cazuri noi Covid înregistrate în 24 de ore. Președintele Consiliului Județean anunță că va construi imediat un spital modular la Reșița în care să fie tratați pacienții infectați cu temutul virus, Staționarul III fiind atât de degradat și de depășit încât trebuie demolat. 28 septembrie 2022. Nu s-a bătut un cui. Nu există nici măcar banii în cont. Pandemia nu mai sperie pe nimeni. Romeo Dunca le cere însă consilierilor județeni să aprobe contractarea unei finanțări rambursabile în valoare de maximum 47,7 milioane lei! Peste 32 de milioane de lei din această sumă președintele Dunca vrea să-i aloce construirii Spitalului modular pentru consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID 19. Asta, deși pandemia e istorie, iar el are în plan construirea unui nou spital județean de urgență.

Romeo Dunca spune că, până la finele lui 2024, de această dată, inițial era 2022, Consiliul Județean asigură implementarea de proiecte de investiții care beneficiază de finanțare nerambursabilă, dar că realizarea acestora nu poate fi însă susținută din veniturile județului, nici măcar din împrumuturile deja aprobate. Președintele CJ le cere în consecință consilierilor județeni să aprobe suplimentarea sumei pentru care și-au dat acceptul să fie împrumutată la ședința din 28 aprilie. Astfel, de la 39,6 milioane lei, suma împrumutată va ajunge la 47,7 milioane lei. „Pentru a acoperi întreaga valoare necesară implementării proiectelor”, a explicat șeful CJ. Banii vor fi înapoiați în 12 ani!

„Contractarea creditului în valoare de 47,7 milioane lei va susține implementarea unui program amplu de investiții în valoare totală de 199,286 milioane lei, finanțat din fonduri nerambursabile europene, cât și din bugetul de stat și bugetul județean. Cu aceste surse de finanțare vom fi în măsură să rezolvăm aspecte deosebit de importante privind infrastructura de drumuri și cea din domeniul sănătății”, s-a lăudat Romeo Dunca.

Cei mai mulți bani se duc pe spitalul modular. O afacere proastă, se tot chinuie unii și alții să-i explice președintelui. Și asta pentru că sumele neeligibile sunt mai mari decât cele nerambursabile accesate pentru construirea unui modular care nici măcar nu va avea vreo mare utilitate, după cum spun specialiștii din sistemul sanitar. Din creditul bancar pe care Romeo Dunca îl cere cu insistență, 1,38 milioane lei se vor investi în modernizarea DJ 571 – Intersecție DN 57 – Moldova Nouă – Cărbunari – Sasca Montană – Ciuchici (intersecție DN 57). Extinderea/dotarea infrastructurii UPU din cadrul Spitalului Județean de urgență Reșița va rupe alte 6,16 milioane. 5,2 milioane vor fi cheltuite pentru modernizarea DJ 608 Plugova (DN 6) – Globurău – Costiș – Borugi – Cornereva – Obița – Rusca (DN 6), în timp ce refacerii infrastructurii de instalații și echipamente cu impact în gestionarea crizei sanitare Covid 19 la Spitalul Județean de Urgență Reșița – Staționar 2 îi va fi alocat restul de 2,54 milioane.

Pentru contractarea unui asemenea împrumut, Consiliul Județean Caraș-Severin trebuie să se mai împrumute o dată. Romeo Dunca vorbește despre necesitatea refinanțării împrumutului contractat în 2016 de la BCR, prin contractarea unui nou împrumut, cu o maturitate de 9 ani. Valoare, 15,5 milioane lei! Asta ajută la diminuarea gradului de îndatorare al instituției din momentul de față și dă posibilitatea legală ca CJ să împrumute cei 47,7 milioane de lei.