Președintele Dunca a aflat de ce miroase atât de urât la Lupac: „Totul pleacă de la disciplinarea populației!”

Noul șef al Consiliului Județean Caraș-Severin, liberalul Romeo Dunca, s-a convins cine e cu adevărat vinovat de batjocura pe bani europeni de la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Lupac, dar e optimist și a promis că în maximum un an va face curățenie în Caraș-Severin.

La invitația lui Dunca au răspuns mai mulți primari din Caraș-Severin, șefi din Consiliul Județean, ai Intercom Deșeuri și Girexim, operatorul deponeului, ai firmelor care colectează în localitățile județului. Au văzut cu ochii lor cum ajung deșeurile în deponeu și cât de puțin se poate recicla. Și, mai ales, au înțeles de ce costă atât de scump gunoiul în Caraș-Severin.

Remus Marta, reprezentantul operatorului deponeului, a fost cât se poate de clar: „Ar trebui să avem reciclabil, dar noi avem deșeuri menajere în amestec cu reciclabilul. Așa nu va merge! Biodegradabilul, masa umedă, vine în amestec cu reciclabilul. Practic, reciclabilul se colectează în cantitate destul de mică, operatorul de salubritate în loc să aducă pe fracții, cum spune legea, îl aduce în amestec. Vedeți pământ, ciment, betoane, fier nu mai zic, în amestec cu reciclabilul. Dacă nu facem selecția cum trebuie, nu vom reuși să implementăm proiectul. De la 1 ianuarie, România și-a asumat 50 la sută reciclabil. Acum, noi abia avem 7 la sută! Facem o presortare manuală să mai recuperăm din reciclabil, în general sticla. Se pierd sute de tone totuși! Ca să se înțeleagă foarte clar: dacă oamenii fac acasă sortarea deșeurilor, nu există niciun cost. Dacă facem noi asta, atunci o facem pe bani!”

Și asta nu e tot. La acest centru de management integrat al deșeurilor, pentru care s-au cheltuit zeci de milioane de euro, sunt o mulțime de echipamente care nu funcționează corespunzător, s-au achiziționat mașini și utilaje total nefolositoare, ineficiente. Nu acum, nu în ultimii patru ani, ci de la bun început. „Am schimbat noi o parte din utilajele neconforme care nu funcționau”, a adăugat Marta.

Romeo Dunca și-a făcut abia acum o imagine clară a ceea ce înseamnă deponeul de la Lupac. A concluzionat că s-a plecat prost de la început, de la cum o fost scris proiectul, iar acum se acdeptă și soluții second hand numai ca activitatea să meargă mai departe. „De aici pleacă tot, de la deșeurile amestecate. În maximum un an, o să găsim o soluție pentru colectare selectivă. Treaba nu merge, dar se poate rezolva și nu cred că e chiar atât de complicat. Totul pleacă de la disciplinarea populației, cum se aruncă gunoiul. O tonă de gunoi selectat costă 25 de lei, iar neselectat, 100. Se poate reduce costul, se ușurează munca unor oameni și putem folosi acest deponeu timp de 10 ani. Putem face multe lucruri repede. Faptul că nu se aduce selectat e motivul boxelor pline de gunoi”, a subliniat Dunca.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/