PRESCOM a „înghițit” milioane de euro

Una dintre celebrele firme ale Consiliului Local, care ar fi trebuit să asigure transportul reșițenilor în bune condiții, dar și să gestioneze deșeurile în condiții civilizate, este PRESCOM. În loc să facă toate aceste lucruri însă, a afundat în datorii bugetul local, după care s-a evaporat de pe lista firmelor în funcțiune.

Falimentara societate a Consiliului Local a avut venituri consistente o bună perioadă de vreme, dar  și un profit scriptic. Pierderile de ordinul miliardelor de lei vechi s-au reflectat în calitatea proastă a serviciilor: tramvaie defecte, care au pus în pericol viața reșițenilor, munți de gunoaie lăsați să crească de la o zi la alta pe lângă tomberoanele de gunoi, iar exemplele pot continua.

„A avut venituri de 159 de miliarde de lei, cheltuieli de 156, un profit scriptic de 3 miliarde în 2007. În 2008, când am venit la conducerea Primăriei, societatea înregistra pierderi care au continuat, iar lucrul acesta s-a reflectat  în calitatea serviciilor, în faptul că utilajele au fost de la an la an tot mai vechi, gestionarea proastă a tot ceea ce înseamnă mijloace fixe, servicii, respectiv un management defectuos, a declarat edilul-șef al Reșiței, Mihai Stepanescu, pentru Express de Banat.

Dacă ne uităm în presa vremii, observăm că din 1995 societatea a înregistrat succesiv pierderi și, prin urmare, a decăzut treptat, potrivit executivului reșițean. Încercarea administrației locale de a aduce firma pe linia de plutire a reușit o singură dată, în mandatul actualului primar, însă pentru o perioadă scurtă de timp, de câteva luni, după care a intrat în incapacitate de plată.

Campioană la datoriile la fisc

Anul 2011, de exemplu, a început cu mari datorii la bugetul de stat, societatea de transport în comun, dar și de salubritate, fiind campioană la acest capitol, cu o datorie de circa 5,5 milioane de lei. „Furnizorii nu îi puteam lăsa deoparte. Așa că finanțele au fost singura instituție unde am putut să nu plătim”, declara Gheorghe Marchiș, directorul societății reșițene pe atunci, pentru adevărul.ro, la momentul intrării în insolvență a firmei Consiliului Local.

„Pentru acest PRESCOM am plătit dintr-un credit 57 de miliarde vechi, plătind ulterior și alte sume de ordinul miliardelor de lei. Undeva spre 2 milioane de euro s-au plătit pentru prostiile făcute acolo, iar la Urban, circa 800.000 de euro, fiind obligați de instanțe. Nu puteam continua așa, pentru că pierderile erau tot mai mari. Nu le-a omorât Consiliul Local sau primarul, pentru că s-au dezintegrat singure. Noi prin acele servicii realizate în regie proprie sau cu alte societăți am intrat în sfârșit în legalitate. Am respectat Legea 51, am pus totul în legalitate. Am făcut nenumărate comentarii că nu se mai poate continua așa”, a subliniat edilul-șef.

Desființarea societății i-ar fi lăsat pe oameni cu transportul și gunoiul în aer, astfel că la nivel local s-a luat decizia concesionării serviciilor unor firme care le gestionează mai bine sau mai rău. Cert este că atât societatea care administrează deșeurile acum, cât și cea de transport în comun nu mai consumă sume monstruoase din banii reșițenilor.

În prezent, societatea s-a evaporat, iar toate bunurile mobile și imobile au fost scoase la licitație și valorificate în contul datoriilor.

Rămâi cu Express de Banat și află ce fonduri s-au scurs din bugetul local pentru Urban SRL!