Premierul Grindeanu caută în continuare soluții pentru cea mai acută problemă a județului Caraș-Severin

Premierul Sorin Grindeanu a cerut constituirea rapidă a unui grup operativ, format din reprezentanţi ai Guvernului, ai societăţilor profesionale, ai asociaţiilor şi societăţii civile, care să găsească soluţii pentru criza vaccinurilor.

„Este responsabilitatea noastră, a Guvernului și a Ministerului Sănătății, să găsim soluții pentru asigurarea stocului necesar de vaccinuri. Nu putem impune prin lege obligativitatea vaccinării, atâta vreme cât nu sunt asigurate dozele necesare de vaccin”, a declarat Sorin Grindeanu.

Județul Caraș-Severin, deși conduce în topul național al cazurilor depistate de rujeolă și este pe podium în topul cu persoane decedate din aceeași cauză, se confruntă de mai bine de jumătate de an cu o criză acută de vaccin ROR, care previne îmbolnăvirile de rujeolă. Prezent la Reșița în luna martie, premierul Grindeanu a dat asigurări că se va rezolva problema vaccinurilor, iar ministrul Sănătății, Bodog, asigură și el că, până la începutul lunii mai, criza vaccinului ROR se va încheia.

Guvernul anunţă, de data asta, că acest grup operativ va avea un mandat clar, inclusiv de a veni cu propuneri de modificare a cadrului legal, astfel încât, pe termen scurt, să permită achiziționarea dozelor de vaccin necesare, iar pe termen mediu, asigurarea stocurilor de vaccinuri în mod predictibil și continuu.
Premierul a cerut Ministerului Sănătății și reprezentanților societăților profesionale, asociațiilor și societății civile să vină, într-un timp cât mai scurt, cu propuneri de amendare a cadrului legal.

Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Florian Bodog, a arătat că va propune constituirea Unității de management a Programului de vaccinare, în cadrul Ministerului Sănătății, structură care va avea mandatul să asigure achiziționarea continuă și la timp a vaccinurilor, pentru a evita sincopele de aprovizionare, măsura fiind promovată înainte de adoptarea proiectului Legii vaccinării, printr-o Hotărâre de Guvern.

„Este momentul să acționăm repede, țintit. Nu este admisibil să moară copii din cauza unor boli care pot fi prevenite. Cred că se impune să vorbim și despre prevenție și despre educație pentru sănătate, iar aici medicii de familie au un cuvânt important de spus”, a subliniat premierul Grindeanu.