Premieră religioasă la Bocșa

Sute de credincioși au luat cu asalt în această după-amiază biserica din Bocșa Montană, acolo unde mai marii Episcopiei Caransebeș au dus moaștele celor doi împărați. Periplul continuă, astfel încât locuitorii din mai multe orașe vor avea ocazia să li se închine sfinților.  

Credincioșii ortodocși au parte de o premieră religioasă la acest final de săptămână. Momentul este unul cu totul special. „Este pentru prima oară când moaşte de o asemenea importanţă sunt într-un periplu prin Episcopia de Caransebeş. Asta se întâmplă pentru că Patriarhia Română a stabilit ca acest an să fie închiant Sfintei Cruci şi Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, pentru că se împlinesc 1.700 de ani de când Sfântul Constantin cel Mare a dat edictul de la Milano sau Mediolanum, prin care s-a dat libertate creştinismului. Preasfinţitul părinte Lucian a reuşit să-i convingă pe cei de la Patriarhia Română să permită aducerea sfintelor moaşte la noi, în Banat. Tocmai de aceea, astăzi, la Bocşa, se va săvârşi o vecernie cu litie, apoi vor fi puse spre închinare, după ce ieri au fost puse spre închinare în catedrala episcopală din Caransebeş”, a declarat părintele Petru Berbentia, protopopul Reșiței.
Sute de creștini la Bocșa

Momentul a fost special și pentru locuitorii orașului, dar și pentru localnicii comunelor învecinate, care s-au urcat în autocare ca să aibă ocazia să se închine moaștelor. În cărucioare cu rotile, persoane cu handicap, bolnave sau altele chiar foarte tinere au așteptat în frig, dar într-o atmosferă spirituală încinsă ca moaștele celor doi sfinți să ajungă la lăcașul de cult.

Prea Sfinția Sa, Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost însoțit de Preasfinţitul Episcop Vicar Varsanufie al Episcopiei Bucureştilor. De altfel, acesta a venit ca delegat al Preafericitului părinte patriarh să aducă moaştele în județ. Cei doi au fost întâmpinați de un sobor de preoți, dar și de un grup de copii, care i-au așteptat cu pâine și sare. Nelipsiți de la ineditul eveniment au fost și oficialii orașului Bocșa: edilul-șef Eugen Cismăneanțu și viceprimarul Constantin Borozan.

Oficialii bisericii au venit în urma moaștelor, care au fost extrem de bine păzite de jandarmi.

[slickr-flickr search=”sets” set=” 72157638448175494″]

Deplasare la Anina și Reșița

Programul religios continuă cu o deplasare la Anina, mâine, pentru că în oraș este cea mai mare biserică ce poartă Hramul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. În urma Liturghiei, oamenii se vor închina moaştelor, care ulterior vor fi aduse la Reşiţa, la Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din cartierul Govândari, la ora 15.00.  Seara, moaştele vor fi duse de către delegaţia oficială la Mitropolia Banatului.

„Eu cred că este foarte important, chiar dacă noi bănăţenii nu suntem extrem de obişnuiţi cu aducerea moaştelor, dar este foarte important ca noi să ne arătăm credinţa, cinstind sfintele moaşte, cinstind odoarele celor ce au luptat pentru credinţa noastră creştină”, a adăugat părintele protopop.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/