Premieră medicală la Timișoara. Un aparat face investigații pentru depistarea cancerului la sân

Spitalul „ Victor Babeș” din Timișoara realizează investigații imagistice de înaltă performanță cu ajutorul unui aparat de Rezonanță Magnetică Nucleară. Este vorba despre o procedură modernă care duce la depistarea cu o acuratețe de peste 95% a cancerului de sân.

Procedura modernă reprezintă o premieră pentru Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara. Este o procedură care nu produce niciun fel de iradiere, anunță reprezentanții unității medicale. În timpul investigației care durează între 25 și 40 de minute, pacienta nu are voie să se miște. După investigație nu există niciun fel de restricții.

Rezultatul acestei testări, corelat cu o mamografie, duce la depistarea cu o acuratețe de peste 95% a cancerului de sân.

leader board 728 x 90 px

„Deosebirea, față de o mamografie în care întreg sânul este pus pe o singură imagine, este că aici avem la fiecare 4 mm o altă imagine, o altă poză, și ne ajută să facem diferența, la fiecare nivel, asupra patologiei și a unor posibile leziuni. Ne dă o imagine de ansamblu, mai complexă. Cele două investigații, mamografia și RMN-ul de sân, sunt complementare. Mai trebuie spus că, spre deosebire de RMN, mamografia se recomandă la paciente a căror vârstă este mai mare de 40 de ani, și asta din cauza dozei de radiații la care este expus sânul investigat”, a explicat Vasile Iacobescu, reprezentantul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara.

Reprezentanții spitalului mai spun că amenajează un centru unic în România pentru depistarea cancerului.

„RMN-ul de sân este încă un pas pe care îl facem în dezvoltarea unui centru imagistic ultramodern care va deveni, în viitor, parte componentă a ceea ce dorim să realizăm la Spitalul Victor Babeș, un centru de performanță în diagnostic oncologic. În urmă cu câteva luni anunțam posibilitatea realizării unor investigații imagistice de tip RMN la copii, prin folosirea unui soft dedicat. De altfel, spațiul în care se găsește aparatul de rezonanță magnetică este unul prietenos, cu desene 3D, unic în țară. Acum, odată cu sosirea antenei pentru screening-ul de sân, am trecut la nivelul următor. De altfel, neoplaziile de sân duc, dacă nu sunt depistate în stadiul incipient, la posibilitatea apariției unor metastaze pulmonare”, a anunțat Diana Manolescu, directorul medical al spitalului din Timișoara.

Potrivit reprezentanților spitalului din Timișoara, statisticile arată că, în medie, în Europa, una din zece femei este diagnosticată cu o formă de cancer de sân. În România, anual, peste 9.000 de femei sunt înregistrate ca având o afecțiune oncologică la nivelul sânilor, iar cancerul de sân reprezintă a doua cauză de mortalitate în bolile neoplazice.

Specialiștii spun că, dacă această boală este depistată în stadiul incipient, poate fi tratată, astfel încât pacienta să fie complet vindecată. Una dintre metodele de investigație imagistică, ce scoate în evidență cel mai bine eventualele leziuni, este RMN-ul de sân.