Maraton Cultural finanțat de mediul privat

În luna mai, din 8 până în 12, urmează o premieră în orașul de pe Bârzava, un festival de teatru ce va ține spectatorii în priza spectacolelor timp de cinci zile pline de piesă după piesă. Organizarea acestui festival inedit pentru oraș a avut susținerea oamenilor de afaceri locali.

Reșița este gazda unui festival independent de teatru pentru prima dată, după ani de zile în care nu a mai existat un număr atât de mare de zile în care să se joace atât de multe piese. Gong Fest aduce în oraș trupe din toată țara, din Sibiu, Oradea, București, Târgu Mureș, trupe renumite pentru experiența lor în acest gen de spectacole.„Este un oraș în care nu s-a mai făcut un astfel de festival de aproape 20 de ani. Sunt cinci zile în care se pun în scenă câte două piese, una dintre ele este jucată la Casa de Cultură a Sindicatelor, iar cea de-a doua la Beer House”, explică actorul Dan Mirea, unul dintre organizatori.

Gong Fest transformă orice locație într-o sală de spectacole, aduce magia unei piese de teatru la public și nu așteaptă după acesta. Festivalul vine în oraș cu o altă abordare a teatrului, cu piese jucate în localuri, piese în care personajele interacționează cu publicul. „Ceea ce în alte orașe este deja frecvent, la noi s-a mai jucat, dar doar de câteva ori. Vorbim despre un alt gen de spectacol, un spectacol underground. Noi funcționăm după zicala: ce nu știm nu există. S-au mai jucat piese în localurile din oraș, iar reacția publicului a fost extraordinară, există un gen de spectatori care vin în puburi pentru teatru”, precizează Dan Mirea.

Prin acest festival se dorește educarea publicului reșițean și deschiderea orizonturilor pentru ca acesta să înțeleagă faptul că un spectacol de teatru se poate face oriunde. „Se dorește deschiderea apetitului spectatorilor pentru altfel de piese. Este un festival independent și am dorit să îl organizăm pentru că nu vine în comparație cu nimic, pentru ca publicul să aibă posibilitatea să vadă și un alt gen de spectacol”, mai adaugă actorul.

Oamenii de afaceri din oraș s-au mobilizat și nu au ezitat să contribuie pentru ca reșițenii să se bucure de cinci zile pline de cultură. Mulți dintre cei care au contribuit ca acest festival să devină realitate au preferat să rămână în anonimat, intenția lor fiind doar aceea ca festivalul să aibă loc.

Revenim cu programul detaliat. Rămâneți cu Express de Banat!

Foto: oopstrap.blogspot.com