Premieră, la Timișoara! Prima producție la granița dintre teatru și film, în format video 360°, lansată de Teatru Basca

turnul 3
1000x100 (1)

Teatrul Basca și Stageon invită publicul la lansarea primei producție aflate la granița dintre teatru și film, în format VR (virtual reality) și video 360°, din Timișoara. Evenimentul de lansare al producției TURNUL #urmatorulnivel va avea loc în 17 decembrie, de la ora 18.00, la centrul cultural FABER, iar în 18 și 19 decembrie producția va putea fi vizionată gratuit pe platforma www.stageon.ro în format video 360°.

Vizionarea online se poate realiza de pe desktop, smartphone, folosind un set de căști pentru a amplifica sunetul suround și senzația de imersiune. Pentru o experiență virtuală cât mai reușită, producția poate fi vizionată online și cu ochelari VR.

În zilele următoare, între 18 și 22 decembrie, publicul care și-a rezervat bilet va putea viziona TURNUL #urmatorulnivel la FABER, pe baza rezervării făcute. Organizatorii pun la dispoziție două perechi de ochelari VR și căști la fața locului, iar locurile pentru aceste zile au fost deja rezervate.

Producția TURNUL este o premieră atât pentru Timișoara, cât și pentru teatrul Basca, fiind prima experiență care folosește tehnologia de realitate virtuală în prezentarea unui produs cultural. Un alt element inedit al proiectului este spațiul de joc/filmare. Scenele sunt filmate în Turnul de Apă din Iosefin, un viitor spațiu cultural care va servi și ca loc de proiecție pentru spectacol.

turnul 4

În Turnul #următorulnivel ne-am concentrat pe unghiuri multiple, detalierea sau distanţarea, viziunea panoramică sau apropierea până la ultimul amănunt, focalizarea pe individ sau pe dinamica grupului, iar filmarea în 360° îi permite spectatorului să vadă într-un mod inedit cum cele șase personaje își analizează viețile.”, a transmis Alex Mihăescu, regizorul producției.

Textul spectacolului TURNUL #urmatorulnivel este scris de Ionuț Sociu, Alex Mihăescu și Teatrul Basca. Acesta reflectă asupra realității din ultimul an din România, folosind metafora purgatoriului pentru a vorbi cu umor despre „demonii” care bântuie prezentul: epidemie, corupție, atitudini sociale și politice conflictuale în societatea românească, multe dintre acestea provocate de experiențe de viață și de educație diferite.

expressheadergeneral (1)

turnul 2

Conflictul de la bază – atât cea a poveștii, cât și cea a turnului – dintre personaje este cauzat în principal de superficialitate, lipsa empatiei, dar pe măsură ce personajele urcă (în nivel și în turn), pierd contactul cu lumea lor și ajung să realizeze că nu se mai au decât unul pe celălalt. Deși personajele sunt singure în această ascensiune, spectatorul le urmărește, având senzația că le este alături. În final, personajele vor ajunge să realizeze că nu pot face altceva decât să lucreze împreună, indiferent de preferințele sau credințele personale, ori cele dictate de generația din care fac parte sau de nivelul de educație al fiecăruia.

„Teatrul independent este locul cel mai bun pentru astfel de producții pentru că aici avem libertatea de a experimenta și a coagula echipe interdisciplinare. Prin acest proiect ne păstrăm viziunea de a vorbi despre realitatea care ne înconjoară, păstrăm poveștile, dar de data aceasta ne folosim de alte forme și mijloace pentru a prezenta aspecte invizibile și realități din lumea în care trăim.”, a spus și Ana Maria Ursu, președintele Asociației Solidart, co-fondator Teatrul Basca.

turnul 1

Distribuția îi numără pe Niko Becker, Robert Copoț, Alina Ilea, Giorgiana Rancov, Costa Tovarnițsky, Ana-Maria Ursu. Regia este semnată de Alex Mihăescu, iar directorul de imagine este Cristian Ilea. De integrarea VR se ocupă Radu Cernescu.

Producția TURNUL face parte din proiectul Homo Videns, co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional și Primăria Timișoara.