FOTO. Zi de doliu, la Timișoara. În 17 decembrie 1989 mureau primii oameni la Revoluție

zi de doliu 2
stiri si publicitate cu Casino Herculane by sungarden

Este zi de doliu la Timișoara. În 17 decembrie 1989, sub gloanțele militarilor și ale trupelor de miliție au murit primii oameni. Eroii Revoluției au fost pomeniți în cadrul unei slujbe care a avut loc, de la ora 10, la Catedrala Mitropolitană. 

Revolta oamenilor care au ieșit în stradă începând cu 15 decembrie 1989 luase deja amploare în 17 decembrie. S-a tras în Piața Libertății, apoi și în alte zone, la Podul Decebal, la ordinul lui Nicolae Ceaușescu, supărat că intervenția de până atunci a fost prea blândă. Zeci de oameni, peste 70, au murit în urmă cu 32 de ani, iar cadavrele au fost băgate în saci și duse la crematoriu, la București. Alte câteva sute de persoane au fost rănite. A fost o zi grea, forțele de represiune au adus foarte multă armată, în stradă se auzeau strigăte și lozinci prin care oamenii își cereau drepturile, libertatea. Timișoara a fost atunci o stare de spirit. Un spirit al solidarității.

„Ne lipsește cultura memoriei. Nu ne întoarcem în spate în istorie, nu ne cunoaștem istoria. Sau nici nu vrem să aflăm și atunci noi avem acest obiectiv de a încerca să aducem informația cât mai aproape de oricine și cât mai aproape de acel moment, de 89, de ce a însemnat și de ce a fost nevoie de acea revoluție.”, a spus președintele Asociației Memorialul Revoluției, Gino Rado.

zi de doliu 3

Pentru aducerea aminte a evenimentelor de acum 32 de ani, la Catedrala Mitropolitană a avut loc de dimineață o slujbă de pomenire a eroilor martiri. Timișorenii au depus apoi coroane la Monumentul Crucificării.

zi de doliu 1

„Orice fel de libertate pentru care s-a luptat a fost cu sacrificii adevărate. Și întrebarea pe care trebuie să ne-o punem astăzi este, pe de o parte, cum putem să onorăm acești eroi – și de aceea suntem aici și am depus coroane – și cum putem să onorăm memoria lor inclusiv cu faptele noastre, cum putem să luptăm pentru adevăr, dreptate și libertate, în ziua de astăzi. Eu cred că revoluția a lăsat o rană încă deschisă. Revoluționarii cu care vorbesc încă mulți dintre ei au această durere că adevărul întreg se știe dar nu se vorbește despre el, dar cred că în general Timișoara încă se hrănește din rezervorul de valori ce atunci s-au manifestat în piață. Proclamația de la Timișoara încă este un document de referință pentru viitorul Timișoarei și cred că trebuie să ne amintim din ce în ce mai mult și din ce în ce mai des, inclusiv prin discuțiile cu cei care au participat la revoluție, ce înseamnă să fii timișorean în ziua de azi, european, să te lupti pentru libertate, să ai curaj și să lucrezi la un spirit al solidarității pentru că revoluția nu s-a făcut de un singur om, revoluția s-a făcut de o comunitate unită și noi trebuie să regăsim și această comunitate în ziua de azi.”, a spus primarul Timișoarei Dominic Fritz.

promovare banner maxagro Stiri cu Muzeul din Timisoara

zi de doliu 6

O slujbă a fost oficiată și la Cimitirul Eroilor.

zi de doliu 7

La Cimitirul din Calea Lipovei și la Cimitirul Săracilor au fost, de asemenea, depuse coroane de flori şi s-au păstrat momente de reculegere în memoria celor căzuţi în Revoluţia din 1989.

17 decembrie a fost declarată zi de doliu în Timișoara printr-o hotărâre de consiliu local din 1993 pentru că în această zi, în 1989, au fost răpuși de gloanțele trupelor de represiune ceaușiste primii eroi ai Revoluției. În această zi, toate instituţiile şi autorităţile publice de pe raza orașului au arborat drapelul de stat al României în bernă.

Stiri si Publicitate, joburi in Timisoara si Resita STPT job 1000x200 Stiri si Publicitate in Timisoara si Resita 1000x100 edb
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/