Taxe mai mari de anul viitor, la Timișoara, cu ajutorul lui Raul Ambruș: „Votăm ca la grădiniță”

O parte dintre timișoreni vor plăti taxe și impozite locale mai mari, de anul viitor. Pentru a doua oară, proiectul de hotărâre privind creșterea unor dări a fost aprobat în Consiliul Local Timișoara. Acesta a trecut tot cu ajutorul lui Raul Ambruș, exclus din PNL. Ședința s-a ținut online, iar aleșii nu au putut vota electronic, ci „prin viu grai”. „Votăm ca la grădiniță”, a precizat, nervos, liberalul Simion Moșiu. 

Este oficial! Începând de anul viitor, o parte dintre timișoreni vor plăti taxe și impozite mai mari. Pentru a doua oară, proiectul de hotărâre care prevede creșterea unor dări a fost aprobat în Consiliul Local Timișoara.

Vă reamintim că o hotărâre în acest sens a fost aprobată în Consiliul Local Timișoara, însă a fost revocată în luna noiembrie. Asta după ce consilierii locali PNL și PSD au sesizat Prefectura Timiș, pe motiv că hotărârea a fost votată în mod ilegal. Imediat, a fost pregătit un nou proiect de hotărâre, care a fost supus votului aleșilor locali în ședința de joi seara. La fel ca prima dată, proiectul a trecut cu votul lui Raul Ambruș, care a fost exclus din PNL.

Mai mulți aleși locali au venit cu tot felul de amendamente, însă au trecut doar trei. Primul prevede scutirea de la plata impozitelor auto în cazul revoluționarilor, iar cel de-al doilea la scutirea de la plata impozitelor pe clădiri în cazul celor care realizează lucrări de eficientizare energetică. Ambele au fost propuse de consilierul local USRPLUS Paula Romocean. De asemenea, a mai fost aprobat un amendament propus de Raul Ambruș, care se referă la acordarea unei reduceri de 10% și în cazul persoanelor juridice care plătesc impozitele până la data de 31 martie.

Mai mulți consilieri locali și-au arătat nemulțumirea, în timpul ședinței care s-a desfășurat online, cu privire la faptul că nu se poate vota electronic, ci prin viu grai. „Este un control al votului, nu a ieșit bine data trecută? Nu digitalizăm nimic sau cum? Votăm ca la grădiniță. Cui și de cine îi este teamă că nu votează. De ce mai ținem ședințele când se știe votul? Trebuie, repet, ca la grădiniță? Este jenant ce se întâmplă. (…) Nu știu de ce mai votăm, că e o circotecă aici?”, a spus, nervos, Simion Moșiu, consilier local PNL.

În final, proiectul a obținut 14 voturi „pentru” și 11 voturi ”împotrivă”, astfel că a fost aprobat.

Proiectul de hotărâre cu privire la stabilirea impozitelor și taxelor locale în Timișoara pentru anul 2022 aduce o serie de modificări, printre care și creșterea impozitului pe clădiri. Astfel, potrivit reprezentanților instituției, în cazul persoanelor fizice, pentru clădirile rezidențiale și clădirile-anexă se propune o majorare a impozitului cu 20%, de la 0,08% asupra valorii impozabile a clădirii la 0,10%. De asemenea, pentru clădirile nerezidențiale, pentru anul 2022 se propune o cotă de 1,3%, în loc de 0,6%, cât este în 2021. Totodată, în cazul persoanelor juridice, pentru clădirile rezidențiale se propune o cotă de 0,10%, în loc de 0,08%.