Prelevare de organe în noul spital județean?

heart surgeon during a heart operation
untitled design set 970x90 px

Se lucrează la proiectarea viitorului spital județean, care ar putea fi construit după modelul unei unități medicale din Finlanda.

Se fac pași noi pentru conturarea spitalului județean promis reșițenilor și nu numai de primarul Ioan Popa și Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean. Spitalul are deja un proiectant, o firmă care se ocupă de conturarea acestuia pe hârtie, dar și o echipă de lucru, din care fac parte și trei medici din cadrul Județeanului din Reșița. Discuțiile sunt avansate, spune primarul Reșiței, luându-se în calcul și posibilitatea ca la Reșița să se poată face în viitor și prelevare de organe.

„Lucrăm la proiectul nou. A avut loc și o întâlnire cu proiectanții, o primă întâlnire de lucru. Vorbim deja de detalii de genul: este nevoie de recoltare de organe, da sau nu, ori este nevoie de centru de recoltare sanguină în interiorul spitalului sau mergem în continuare pe extern. Cam aici am ajuns cu discuțiile. (…) Noi, Primăria Reșița, nu suntem în măsură să ne dăm cu părerea, căci nu am mai făcut spitale și nici nu vom mai face, spitalele noi se construiesc o dată la 50 – 60 – 70 de ani. Atunci avem trei piste pe care lucrăm: suntem în discuții cu un grup finlandez care a făcut 10 spitale și care ne-a invitat acolo să vedem un spital de dimeniunea celui pe care îl avem în plan la Reșița, 28-35.000 mp suprafață construită; mai avem un medic la Strasburg, în Franța, cardiolog, dr. Lupescu, care colaborează cu Cardiologia din Târgu Mureș și care ne-a invitat, de asemenea, să vedem și spitalul de acolo, pe care l-au făcut în urmă cu trei ani. Și mai avem un medic, Grama, bănățean, care este în Norvegia. Pe aceste trei piste vom merge cu echipa de proiecare și cu oameni de la noi ca să vedem ce înseamnă acest lucru și să ne răspundem la multe întrebări, deși proiectarea se face ca urmare a unui masterplan. Deci ei au o temă de masterplan foarte bine definită. Am introdus în echipa asta de lucru și pe doctorul Cosmin Librimir de la Urgențe, pe doctorul Cosmin Trebuian de la ATI, care a lucrat cinci ani în Irlanda, și încă un medic tânăr de pe Chirurgie. Am zis că aceste trei specialități, Urgențe, Terapie Intensivă și Chirurgie, ar trebui să fie în echipa de proiectare, pentru a ne calibra puțin cu ei, evident, nelăsând la o parte Ortopedia și celelalte specialități.”, a declarat primarul Ioan Popa, în cadrul interviului Express Live.

publicitate ziar expresb 1000x100

Edilul Reșiței a mai precizat că proiectarea trebuie să fie gata până în iulie – august 2023, dată până la care se vor limpezi lucrurile și în privința finanțării acestui proiect. „Așa cum am spus-o de la început, sunt șanse de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, dar s-a deschis acum o listă, pentru că există o pistă pe care se lucrează, de finanțare pe un credit BERD, pe care să-l ia Ministerul Sănătății și să ne finanțeze, să ne distribuie bani la cei care avem proiecte mature. Eu sunt absolut convins că vom găsi finanțare pentru acest spital, important este ca proiectarea să se întâmple până anul viitor, așa cum avem promisiunea, până în luna iulie-august.”, a adăugat Popa.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/