Angajații de la serele Reșiței, de pe Calea Timișoarei, se pregătesc încă de pe acum de înfrumusețarea orașului de pe Bârzava. Sute de mii de petunii, panseluțe și mușcate așteaptă să ajungă pe stâlpii din oraș, dar și în instituțiile publice și la asociațiile de locatari.
După o iarnă grea, cu zăpadă din plin, culturile la serele Reșiței încep să dea roade, iar angajații așteaptă cu sufletul la gură să le vadă amplasate pe stâlpii din orașul trist acum, dar care își va schimba înfățișarea în cel mai scurt timp. Nu degeaba se apropie data de 1 martie. „Avem în seră flora de primăvară. Florile le-am semănat încă din luna decembrie și a trebuit ca în toată această perioadă să le asigurăm o temperatură constantă de 10 grade Celsius. Florile sunt rezistente, nu au nevoie de îngrășământ. În lunile aprilie-mai, deja ne apucăm de plantările pentru toamnă”, a spus Raluca Hollschwander, șeful sectorului de spații verzi.
Ce cheltuieli produc serele
Costurile la întreținerea serelor sunt mai ridcate doar pe perioada de iarnă, atunci când municipalitatea trebuie să suporte facturile la căldură. „Căldura costă 13.000 de lei, iar la această sumă se mai adaugă fertilizanții care costă circa 1.500 de lei, pesticidele și apa, care în sezonul de iarnă se consumă foarte puțin”, a adăugat șeful de serviciu. În cazul în care vor rămâne flori la seră după ce orașul este înfrumusețat, atunci acestea se vor vinde la prețuri simbolice celor care vor să le cumpere.
O panseluță costă 1,3 lei, iar o mușcată 2,5 lei. Dacă anul trecut se mai cumpărau flori pentru oraș, de acum serele au o producție proprie mare, astfel încât niciun leu nu va mai ieși din bugetul local pentru achiziția altora. În total, sera cultivă 150.000 de plante pe an.