Prefectura, poliția, jandarmeria și pompierii, „urecheați” că nu respectă legea!

Un raport al Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic scoate la iveală noi probleme în respectarea Legii Transparenței. În mod surprinzător, Prefectura, Poliția, ISU și Jandarmeria se află printre instituțiile „urecheate”.

Prefectura Caraș-Severin stă cel mai bine la capitolul transparență. Asta reiese din monitorizarea efectuată de Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic. Când spunem că Instituția Prefectului stă cel mai bine la capitolul transparență, nu trebuie înțeles însă că prevederile legale sunt îndeplinite întru totul, fiind probleme și observații legate și de activitatea acestei instituții.

La începutul anului 2016, Guvernul a adoptat un memorandum privind aplicarea Legii 544/2001 în care se explica detaliat cum trebuie să fie pagina de internet a unei instituții publice, structura, meniul și informațiile pe care trebuie să le conțină. Din păcate, potrivit monitorizării date publicității de către Ministerul pentru Dialog Civic, instituțiile militarizate din județ stau extrem de prost la transparență. Deși au fost evaluate mai multe ministere și instituții, astăzi ne vom opri în a le prezenta doar pe cele din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, urmând să revenim și asupra celorlalte deconcentrate monitorizate.

Echipa de monitorizare a ministerului a evaluat mai întâi modul de conformare la memorandumul adoptat de Guvern. În ceea ce privește structura paginii web, s-a constatat că site-ul Prefecturii s-a conformat cerințelor actului normativ invocat mai sus, dar că informațiile conținute sunt doar în proporție de 85% cele cerute de memorandum. Deși pe pagina web este postată organigrama instituției, de aici lipsesc evidențierea numelor persoanelor cu funcții de conducere, dar și numărul posturilor ocupate. Potrivit organigramei, există două locuri vacante, dar acestea nu apar la posturi scoase la concurs sau la secțiunea carieră! De asemenea, pe site-ul Instituției Prefectului județul Caraș-Severin nu sunt afișate contractele de achiziții și nici raportul privind implementarea și respectarea prevederilor Legii 52/2003 în anul 2015, așa cum cerea Guvernul.

Dintre deconcentratele MAI, cel mai prost la transparență în județul nostru stă Unitatea Specială de Aviație Caransebeș, al cărei site web conține doar 10% din informațiile impuse de Lege. Lipsesc CV-urile și fotografiile persoanelor din conducere, care nu sunt nici măcar amintite nominal pe site, dar și alte 16 capitole prevăzute, inclusiv bugetul și modul în care sunt cheltuiți banii. Asta deși este o instituție finanțată din bani publici. Lipsește inclusiv numele persoanei care a fost desemnată să furnizeze informațiile de interes public sau datele de contact unde acestea pot fi solicitate.

Probleme serioase de transparență au și site-urile Inspectoratului Județean de Poliție, al celui de Jandarmi și al celui pentru Situații de Urgență. Din site-ul IPJ Caraș-Severin (www.politiacaras.ro) se poate vedea că ultimul comunicat/buletin de presă a fost postat pe site în luna septembrie 2015, iar la responsabilul pentru aplicarea Legii 544/2001 sunt doar numele persoanei și trei numere de telefon, fără a fi și o adresă de e-mail, deși memorandumul cere explicit acest lucru. De altfel, acest lucru este prevăzut și de Legea 544/2001, dar până și textul acestei legi este vechi și neactualizat. Concluzia echipei de monitorizare din cadrul ministerului este că pagina web nu este conformată „deloc” prevederilor memorandumului și că aceasta conține doar 45% din informațiile impuse de actele normative în vigoare. Lipsesc rapoarte de activitate, organigrama cu evidențierea persoanelor cu funcții de conducere, a posturilor vacante sau scoase la concurs, situația lunară a plăților, planuri de achiziții și centralizatoare actualizate, rapoarte privind respectarea legilor transparenței și date complete de contact.

Cam la fel este și la Inspectoratul Județean de Jandarmi, gradul de conformare atribuit este „deloc”, informațiile de interes public sunt doar 60% din cele prevăzute de lege, lipsește până și regulamentul de organizare al instituției, date privind bugetele sau achizițiile, persoana responsabilă cu furnizarea informațiilor de interes public și coordonatele de contact, rapoartele și documentele specifice de transparență.

La ISU „Semenic”, echipa de monitorizare apreciază că gradul de conformare este „deloc”, informațiile postate asigură doar 65% din totalul informațiilor care ar trebui să se regăsească pe pagina de internet, lipsește categoria cu persoanele din conducerea instituției, CV și fotografie, regulamentul de organizare, organigrama, persoana responsabilă cu furnizarea informațiilor de interes public și coordonatele de contact, rapoartele și documentele specifice de transparență.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/