Prefectul Matei Lupu: Turismul nu ar afecta biodiversitatea din rezervațiile naturale din Caraș-Severin

Prezent în redacția Express de Banat, prefectul Matei Lupu vorbește despre inițiativa sa de pe vremea când era primar al orașului Moldova Nouă de a înființa un sat de vacanță în zona Ostrov, care a rămas la stadiul de proiect.

Se discuta de parcelarea Ostrovului, situat pe Dunăre, la sud de localitatea Moldova Veche și la aproximativ trei kilometri de port. Cu o suprafață de 345 de ha, insula are un sol nisipos-pietros, cu pâlcuri de pădure pe care Matei Lupu ar fi dorit să amenajeze 1000 de parcele a câte 500 de metri pătraţi.

„Ostrovul, ca de altfel peste 60% din suprafața județului, se află în rezervații naturale, în Sit Natura 2000, care efectiv blochează orice construcție în acea zonă. Când au fost trecute aceste zone în rezervații naturale, nu a fost consultată nicio primărie, pentru că trebuie să-și dea acordul, să se facă câteva ședințe publice, să informăm cetățenii cu avantajele și dezavantajele acestei decizii. Noi ne-am trezit dintr-o dată că 60% din județ este rezervație naturală. Nu zic că e rău! Departe de mine gândul să zic că e rău să avem parcuri naturale, rezervații, dar trebuie să gândim foarte bine ce vrem să facem, pentru că degeaba am închis Ostrovul, degeaba o prezentăm ca o zonă turistică, dacă acolo nu-ți permite legea să construiești, să faci un minimum necesar. Noi am reușit să facem pe mici proiecte niște bănci de odihnă și niște trasee turistice. Bine, ajung turiștii în zonă, dar noi nu avem o toaletă publică”, spune prefectul Matei Lupu.

CITEŞTE ŞI: Dunărea devine obiectiv strategic pentru Moldova Nouă

Sunt lucruri care trebuie luate în calcul, pentru a crea un minim necesar și dacă rămân ca rezervație, spune Matei Lupu, care adaugă că nu se referă doar la Ostrov.

„Pentru ce facem rezervații? Pentru ce păstrăm frumusețea naturii, rezervația naturală? Fie că vedem bujorul bănățean, fie că vedem Pinul Negru de Banat, Ostrovul, care e aproape o Deltă, toate lucrurile acestea dacă nu le facem pentru om, ca omul să se simtă bine, nu am făcut nimic, nu am realizat absolut nimic!”, spune Lupu, care mai precizează că relația om – natură a fost și va rămâne la fel de strânsă, cât e Lumea și Pământul.

Amenajările minime sunt necesare în orice zonă turistică, astfel că este nevoie de intervenția omului, este de părere prefectul Matei Lupu.

„Fie că faci un traseu turistic, fie că faci o toaletă publică, din material din lemn, toate sunt necesare. După părerea mea, trebuie rediscutat managementul acestor arii protejate, cu reprezentanții UAT-urilor, pentru ca dezvoltarea zonelor și turismul să poată să crească în județul nostru, care este unul dintre cele mai frumoase și diversificate județe. De la munte și până la Dunăre, peșteri, cascade, absolut tot ce ne dorim avem în județul nostru”, a mai declarat prefectul judeţului Caraş-Severin.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/