Prea mulți angajați la Spitalul Județean de Urgență Reșița! „90% din buget se consumă pe salarii”

ioan popa in cj

Scăderea numărului de paturi din Spitalul Județean de Urgență Reșița ar duce la micșorarea numărului de angajați și implicit la economisirea banilor. Primarul Ioan Popa se arată revoltat de sumele enorme pe care spitalul le consumă în prezent pe salarii, în timp ce pacienții internați nu au medicamente, iar unitatea medicală nu are bani pentru niște dotări de bază.

Primarul Ioan Popa se arată deranjat de faptul că Spitalul Județean de Urgență Reșița are o grămadă de minusuri la capitolul dotare, dar în același timp „aruncă” 90% din totalul bugetului pe salariile angajaților.

„Am explicat de ce nu sunt bani de medicamente. La ora asta, în România, toată organigrama unui spital pleacă de la numărul de paturi. Noi avem circa 850 de paturi, din care s-a demonstrat în ultimii 3, 4 ani că gradul de ocupare este sub 50%. Cu alte cuvinte, de la numărul de paturi pleacă numărul de infirmiere, de asistenți, de medici. Această supradimensionare ca număr de personal, de resursă umană a unui spital duce la epuizarea resursei financiare alocate de către Ministerul Sănătății. Peste 90% din banii care vin lunar la spital sunt alocați pentru salarii. Bugetul Spitalului Județean de Urgență Reșița este dublu decât bugetul Primăriei Reșița, ca lumea să înțeleagă despre ce vorbim. Adică noi, la Primăria Reșița, ne drămuim cu foarte mare atenție bugetul nostru și dincolo, la Spitalul Județean, el se duce în salarii și atunci nu există resursă financiară pentru medicamente, dotare, aparate.”, a explicat Ioan Popa.

Primarul a completat că nu este firesc ca medicii din spital să ceară ajutor pentru dotare astfel încât să poată face operații esențiale, în timp ce banii din spital să fie înghițiți de salarii. „Nu mi se pare mie, ca primar al Reșiței, onest să vină medicii chirurgi, ortopezi de la Ortopedia din Reșița să ne solicite să-i ajutăm cu 4 elemente ca să poată face operații de menisc, ligamente încrucișate, protezare de șold și noi să alocăm resursă și pe de altă parte, bugetul lor să fie consumat strict pe salarii. Trebuie să facem ordine acolo.”

Noul spital județean, pe care Primăria Reșița și Consiliul Județean Caraș-Severin intenționează să îl ridice, ar urma să aibă 550 de paturi tocmai pentru ca din buget să mai rămână bani pentru dotări și medicamentație.

CITEȘTE ȘI: Apel disperat al unui medic din Reșița! „Nu avem medicamente! Îmi este rușine să le dau pacienților liste de cumpărături!”

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/