Consiliul Județean Timiș are în plan să revitalizeze Bastionul Theresia din Timișoara până în 2023, anul în care orașul de pe Bega va fi Capitală Europeană a Culturii. În prezent, jumătate din spațiile bastionului sunt ocupate, spune vicepreședintele CJT, Alexandru Proteasa, iar în următorii doi ani intenția este ca toate să fie închiriate.
Potrivit lui Alexandru Proteasa, în prezent bastionul nu este o zonă activă și „interesantă pentru timișoreni pentru a petrece timpul liber”. „Dorim să creăm o zonă în cea mai mare parte pe Horeca, să aducem restaurante, cafenele și pe parte de evenimente – cultură. Aproape jumătate din spațiile din bastion nu sunt ocupate, iar dintre cele ocupate multe sunt date administrativ și chiar pentru depozitare. Nu considerăm oportun ca spații ultracentrale în orașul Timișoara, ca spații care ar trebui să fie un magnet pentru turiști, să stea date spre folosință ca depozite și spații administrative.”, a declarat vicepreședintele CJT.
În bugetul pentru acest an, autoritățile județene spun că vor să prevadă fonduri pentru mai multe lucrări de reabilitare a bastionului.
„Orizontul este 2023. Nu se va întâmpla nimic rapid în următoarele săptămâni. Vrem să dăm valoare la ce înseamnă acoperișul bastionului. Dorim să creăm acolo o zonă de promenadă și o zonă de terase pentru cafenelele și restaurantele pe care dorim să le atragem în partea de jos a clădirii, dar să creăm și cel puțin două accese din exterior, scări pentru a ajunge pe acoperișul bastionului. De acolo sunt zone foarte frumoase care se pot observa, cum ar fi înspre Punctele Cardinale, hotelul Continental. Cele mai frumoase poze se pot face de pe clădire cu bastionul și în incintă, unde este corpul F sau se cunoștea că a fost o cafenea în primii ani de funcționare a bastionului. Acolo necesită niște lucrări de intervenție. Am dori să creăm o zonă pentru spectacole și evenimente, mai mare, care să se poată vedea de pe toate laturile bastionului și în special de pe zona de deasupra a bastionului, de pe zona de promenadă. Să ai o perspectivă foarte frumoasă în incintă.”, a explicat Alexandru Proteasa.
Bastionul Maria Theresia din Timișoara a fost reabilitat între 2008 și 2010 cu 9 milioane de euro, fonduri europene, dar și de stat, locale și județene. Clădirea a fost consolidată și recompartimentată, iar după renovare spațiile au fost închiriate și folosite pentru activități culturale.
Bastionul Theresia este singurul bastion care mai există din cetatea Timișoarei, din perioada apartenenței Banatului la Imperiul Austriac. Construcția bastionului a început în 1732.