Poveștile din spatele exploziei!

Deflagrația din cursul dimineții trecute a șocat un cartier întreg din Reșița. Oamenii au povestit bulversați cum s-au aflat la un pas de moarte și cum a reușit o secundă să le schimbe destinul: o simplă alegere de a merge la baie a făcut diferența între a fi în viață sau a se afla sub dărâmături.

Disperarea, groaza și tulburarea au dominat străzile în cursul dimineții de ieri, când oamenii și-au dat seama de pericolul la care au fost expuși. Locuitorii din blocul explodat au relatat momentele din timpul bubuiturii. Așa se face că una dintre locatarele blocului s-a trezit dimineața și a pășit în baie, ca să se pregătească de muncă. În momentul în care a intrat în toaletă a auzit bubuitura puternică și a realizat că, în camera de unde numai ce plecase, tavanul se prăbușise la podea. O singură ezitare sau întârziere ar mai  fi adăugat o persoană pe lista victimelor, ce, din fericire, s-a încheiat la numărul de patru.

Vecinii bătrânei care a decedat în urma exploziei, proprietara apartamentului de unde a izbucnit totul, povestesc cum s-au trezit cu ușile scoase din țâțâni. Impactul a fost așa de puternic încât ușile apartamentelor din întreaga clădire au fost aruncate din balamale. O locatară de la etajul al VII-lea relatează cum odată cu ușa în casă a intrat un fum și foarte mult praf, încât a fost nevoită să își scoată copiii la geam ca să poată respira. O altă locatară a fost la un pas de moarte când, cu puțin înainte de bubuitură, a dorit să plece cu copiii la școală și să coboare cu liftul. Întârzierea în casă i-a salvat viața, pentru că liftul, în urma exploziei, s-a descompus, din el rămânând doar fâșii de metal.

Șansa a fost de partea lor

Cele mai incredibile povești rămân cele ale tânărului ajuns la spital în stare de șoc și cea a bărbatului care a picat cu patul până la etajul I. Vecinii povestesc că tânărul s-a trezit dimineața în urma bubuiturii și a văzut cum tavanul cade peste el, însă s-a oprit la circa 30 de centimetri înainte să îl strivească. Tocmai pentru că și-a văzut moartea cu ochii, bărbatul a suferit un atac de panică foarte serios. O altă variantă ar fi că tânărul a plonjat cu tot cu perete în afara clădirii, norocul său fiind că a picat pe bucata de perete, și nu sub ea. Cea de-a doua poveste este cât se poate de adevărată, rostită chiar de persoana în cauză. Bărbatul locuia la etajul al III-lea și dormea în patul său când a avut loc explozia. În urma bubuiturii, plafonul  de jos a cedat și bărbatul s-a prăbușit cu tot cu pat până la etajul I, însă fără să pățească nimic altceva decât o sperietură serioasă.

Întreaga zonă, zguduită

Impactul s-a resimțit și în blocurile vecine. Unul dintre locatarii imobilului de vizavi a explicat cum a fost trântit la pământ când voia să deschidă geamul ce dădea către blocul cu explozia. Acesta a povestit că bubuitura l-a aruncat pe jos, iar geamul s-a făcut țăndări deasupra lui, lăsându-l cu mici zgârieturi și tăieturi. Tot în blocul vecin se afla un bătrânel care, speriat de zgomotul asurzitor, nu a dorit să își părăsească locuința fără să se îmbrace în costum. Pompierii au fost cei care au mers după el în apartament, iar acesta a fost incapabil să mai vorbească. La întrebarea salvatorului unde dorește să îl ducă, acesta tot ce a putut să facă a fost să arate cu degetul către ambulanță.

Mulți dintre locuitorii din zonă au povestit că explozia a zguduit întregul cartier și a fost simțită până la cele mai îndepărtate blocuri. Amploarea fenomenului este confirmată și de geamurile făcute praf chiar și la blocurile de peste șosea. De altfel, unul dintre reșițeni a povestit că, aflat la semaforul din zona Renk, a auzit bubuitura, iar valul exploziei a făcut să îi pice numerele de la mașină. Cu o astfel de forță, pe buzele tuturor a fost concluzia că locuitorii blocului de pe Republicii nr. 26 au fost foarte norocoși să scape cu viață.