Cinty Ionescu expune la Timișoara: „Povești în bucate” sau ce gust au amintirile

expozitia povesti in bucate de la bastionul maria theresia din timisoara
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Ce se află în spatele preparatelor culinare din Banat, ce emoții ascund ele, ce gust au amintirile. 30 de bănățeni cu vârste cuprinse între 30 și 90 de ani, povestesc, cu dor și nostalgie, despre copilărie, mâncăruri, bunici și tradiții vechi din Banat. Interviurile lor compun expoziția „Povești în bucate”, care poate fi vizitată la Bastionul Maria Theresia din Timișoara.

„Sunt exclusiv bănățeni, toate persoanele au fost intervievate în această toamnă. Am început să dau sfoară-n țara Banatului, din om în om… La un moment dat am ajuns la concluzia că orașul se cerne pe el însuși, din mai multe direcții îți apar niște piste. Auzi un nume de două-trei ori și atunci îți spui hai să văd despre ce este vorba.” – Cinty Ionescu este artista care i-a făcut pe cei 30 de bănățeni să își expună amintirile despre mâncare și ritualurile hranei în interviurile video care compun această expoziție. Totul a pornit de la poveste foarte personală.

expozitia povesti in bucate de la bastionul maria theresia din timisoara

„După moartea mamei mele am dat de caietul ei de rețete. Era caietul de rețete cu care eu am copilărit. A fost cred că o nevoie de a recrea niște gusturi, în ideea de a-i conserva amintirea. Apoi am început să adun oamenii în jurul mesei. Fiecare om, atunci când povestește despre o mâncare care îi place, întotdeauna îți va povesti despre un întreg context social, economic, politic, cultural, identitar chiar. Și pe mine m-a interesat foarte tare acest context. Am pornit de la ideea de a documenta rețetarele regionale și a vedea ce e în spatele lor, comparând cu rețetarele de familie și ce reprezintă lucrurile pe care le gătim, care sunt poveștile din spate, care sunt poveștile de viață care au conținut aceste mâncăruri sau invers.”, a declarat Cinty Ionescu.

expozitia povesti in bucate de la bastionul maria theresia din timisoara

Jurnal despre despărțire și regăsire

Cercetătoarea Smaranda Vultur, specialistă în istorie orală, este cea care a ajutat-o pe artistă să identifice persoanele potrivite pentru această serie de interviuri.

„E un proiect dedicat mamei, deci unei emoții care ține de despărțire și ține și de regăsire. Ține de regăsire pentru că toți avem în casă astfel de caiete de la bunici, de la străbunici, de la mame, în care regăsim petele de unsoare sau de cacao sau altceva. Regăsim, în același timp, în aceste caiete, amintirile gusturilor din diferite etape ale vieții noastre: gusturile mâncărurilor de la sărbători, de la Paște, de la Crăciun și care, deși suntem din aceeași regiune, vor vedea cei care ascultă, sunt foarte diferite într-un fel.”, a spus cercetătoarea Smaranda Vultur.

Expoziția cheamă publicul să reflecteze la o serie de teme universale precum relația cu mama, mama și copilul, rolul femeii în societate sau foamea celor deportați – absența mâncării sau mâncarea improvizată în situații tragice.

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

expozitia povesti in bucate de la bastionul maria theresia din timisoara

„Intenția lui Cinty Ionescu a fost de fapt să cunoască Banatul prin ce are el cel mai bazal, identitatea lui culinară. Culinarul e legat de un anume gen de afectivitate între cel care face mâncarea și familia în care o face sau de cel care i-o dăruiește sau oaspetelui. Deci sunt emoții multiple.”, a mai explicat cercetătoarea.

expozitia povesti in bucate de la bastionul maria theresia din timisoara

Hrana are rolul de a unii oamenii, a mai spus cercetătoarea Smaranda Vultur, amintind despre studiile unui antropolog. Astăzi, schimbarea în ritmul muncii a oamenilor a schimbat și aceste ritualuri legate de mâncare: „E această lipsă de prezență. Mâncarea – trebuie să îi simți gustul, mirosul, să te bucuri de ea. Atunci e bine primită de corpul tău. Acesta e iar un aspect al hranei foarte important: legătura cu corpul tău. Și există astăzi metode de terapie cum este mindfulness care înseamnă să fii prezent în momentul ăla, acum și atunci. Îți tai mâncarea, mănânci încet, iei pâinea, nu te gândești la altceva. Și e considerată o formă de terapie foarte eficientă și pentru depresie și pentru reabilitarea fizică a oamenilor.”

expozitia povesti in bucate de la bastionul maria theresia din timisoara

Interviurile bănățenilor sunt proiectate pe mai multe ecrane în sala de expoziții HEI de la Bastion. Expoziția va fi deschisă până duminică, între orele 11-20.

Foto: Facebook/Cinty Ionescu

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/