A iubit florile din totdeauna. La întrebarea din copilărie „ce vrei să te faci când vei fi mare?”, răspunsul invariabil era: „florăreasă”! Doar că destinul a vrut cu totul altceva și a îndreptat-o pe Elke Catalina către ingineria pe care a practicat-o 12 ani în diverse firme din Cugir, Drobeta Turnu-Severin și Reșița.
Nevoia de a-și crea propriile decorațiuni cu flori de sezon cuprinse în buchete romantice, fiindcă florăriile din vremuri comuniste nu aveau mare lucru de oferit, a însemnat începutul. Când a realizat primele aranjamente florale nu exista pe piață prea multă informație în domeniu. Nici în nomenclatorul meseriilor din România nu apăreau ocupațiile de florist sau designer floral. A cumpărat de pe internet manuale de bază folosite în școlile profesionale de floristică din Germania. Era foarte interesată să pătrundă în tainele acestei lumi pline de culoare și parfum, să aprofundeze știința achiziției de flori, îngrijirea și toaletarea, arta îmbinării formelor, dimensiunilor și a consistenței plantelor decorative. „Fiind inginer la bază, ce faci? te pui și studiezi, măcar teoretic să știi de unde să o apuci. Astfel, în urmă cu zece ani, am întâlnit o mare pasionată de flori, fostă avocată de meserie, Anca Vlad din Timișoara, care a susținut niște cursuri de aranjamente florale și m-am bucurat să merg timp de o săptămână. Am vrut să mă conving că de acum încolo, eu asta vreau să fac! La momentul respectiv eram director general adjunct la o fabrică din Drobeta Turnu-Severin, specializată în prelucrarea lemnului, realizarea de furnir tehnic și placaj.”
Revenită la Reșița, o perioadă a încercat munca în paralel, și pentru fabrică și pentru ceea ce o pasiona, doar că nu a mers. Iar atunci când s-a simțit copleșită de anvergura floristicii, și-a canalizat toate energiile doar în această direcție.
„Multă lume crede că e ușor să te ocupi de flori, dar nu e chiar așa. Fiindcă fiecare floare are particularitățile ei, trebuie îngrijită, asociată cu ceva ce merge. Nu toate combinațiile se potrivesc. Să pui doar o fundă pe un buchet realizat anapoda, e păcat! Pregătirea florilor pentru un buchet de mireasă poate dura și câteva ore fiindcă ele trebuie curățate, hidratate, e o întreagă tehnică. În meseria aceasta înveți constant, nu există: eu știu tot.”
Își amintește cu nostalgie de primul eveniment privat, un botez, unde întreaga ambianță florală a fost realizată cu crizanteme la ghiveci, flori tăiate și alte frumuseți personalizate, care s-au bucurat de aprecierea participanților. Iar prima ieșire oficială, când publicul larg a aflat despre preocupările reșițencei Elke Catalina, a fost Târgul de Florii organizat în fața magazinului Victoria, în aprilie 2013. Atunci a surprins cu o noutate: flori prezentate în aranjamente la cutie, un lucru inedit pentru acea vreme. Iar reacția oamenilor a fost pe măsură, ceea ce a determinat-o să „crească” de la o zi la alta. Pe atunci lucra exclusiv pe comandă, nu avea niciun fir de floare pe stoc.
Vremurile s-au schimbat și toate frumusețile necesare pentru decorațiuni sosesc la Reșița și oriunde în țară, pe filiera importatori (participanți la bursele de flori din Olanda) și distribuitori. Cel mai apropiat furnizor cu un mic depozit se află la Gârliște, dar în funcție de produs, florile pot fi aduse de la Timișoara, Oradea, sau chiar din Ungaria. Ele sunt aceleași peste tot, dar ceea ce le diferențiază în produsul finit, în buchet sau în aranjament, este măiestria, îndemânarea celui care împreunează aceste elemente. „Depinde și de viziune pentru că fiecare persoană are altă mână și altă imagine. Dacă eu sunt inginer la bază și mie îmi plac liniile clare, sunt poate florari care preferă ceva «dezordonat». Asta ține foarte mult de imaginație și de personalitatea fiecăruia. De multe ori mă așez în fața cutiei, mă uit la florile din jurul meu și pur și simplu îmi vine inspirația…”
Vă numiți florar, florist sau designer?
„Nu mă consider a fi designer floral fiindcă nu am studiile necesare. Florist este unul ca Nicu Bocancea, un cunoscut profesionist din București, participant la concursuri internaționale, deținător al unui titlu valoros de „European Master Certification”. Fiindcă eu nu am calificare atestată, cu diplomă recunoscută, sunt mai mult autodidact, așa că nu pot avea pretenția să port o altă denumire. Eu mi-am găsit calea, pentru mine nu contează cum mă numește lumea. Oricine este bine primit la Casa Verde. Așa că, prefer să spun că sunt o florăreasă cu suflet!”
Cu ce fel de flori lucrați?
„Trandafirul trebuie să-l ai fiindcă este o floare clasică, dar mereu am și plante decorative, glumesc și le spun «buruieni». De curând am folosit scaieți albaștri, fiindcă mi s-au părut mie interesanți. Dar am folosit și bobițe, adică hypericum. Frezii am aproape în fiecare săptămână, apoi ornithogal sau anthurium sunt flori nelipsite. Săptămâna trecută am avut niște lalele mov, duble. Mereu iau ce e mai frumos și mai interesant. Nu vreau să fiu ca o florărie clasică cu gherbera, trandafiri și garoafe. Clar, putem aduce aproape orice și oricât, dar avem nevoie de o marjă de timp. Și desigur trebuie ținut cont de anotimp. Un fir de bujor cumpărat la mijloc de octombrie are cu totul alt preț față de luna mai, când e sezonul lui de înflorire. Mai nou lucrez și cu flori criogenate care au calitatea de a-și păstra frumusețea din momentul înfloririi, culoarea și parfumul.”
Pentru florari onorarea comenzilor este prioritară și de aceea timpul este principalul competitor. E nevoie de timp pentru lucrări elaborate, pentru aranjamente care surprind prin frumusețe și armonia de culori. Munca e intensă pe tot parcursul anului. Practic, atunci când alții merg în vacanță sau se relaxează de sărbători, artizanii florari lucrează din plin.
„O perioadă mai liniștită nu prea există, poate doar în post, pentru că altfel sunt solicitări pentru buchete de flori pentru o nuntă, aniversare sau botez. În momentul în care evenimentele dispar, scade și volumul de muncă. Dar depinde de sezon, fiindcă dacă este vorba de perioada de dinaintea Crăciunului, atunci se fac aranjamente speciale și tot ocupați suntem. Poate prin ianuarie, atunci da, pentru noi parcă e un timp mai lejer și putem respira. Cele mai aglomerate sunt 1-8 Martie, deschiderea școlii și vârfurile lunilor de vară cu nunți: mai, august și septembrie. Putem spune că suntem privilegiați și avem relativ constant de lucru, ceea ce e mare lucru față de alții, din industria aceasta. In perioada pandemiei, cu restricțiile de rigoare, evenimentele au fost anulate, lumea nu a ieșit din casă, flori nu s-au cumpărat și atunci ne-au salvat livrările la domiciliu. Lumea era mult mai atentă decât pare să fie în prezent, mulți voiau să transmită bucurie. Și atunci noi eram mesagerii. Am mers pe varianta expedierilor de buchete și aranjamente de flori la domiciliu, adică pe livrări. A funcționat destul de bine activitatea aceasta dar acum s-a intrat într-o altă normalitate. Următoarea iarnă va fi complicată, dar cum speranța moare ultima…rămâne să vedem.
Se poate vorbi de o modă a culorilor?
„Da, a fost o perioadă în ultimii ani când la nunți s-a mers foarte mult pe pastel, pe roz prăfuit. Anul acesta, peste 70% dintre mirese, au ales combinația de alb cu verde. Și am folosit trandafiri, zambile, frezii, hortensii, ornithogal, inclusiv capsule de mac, minirose, bouvardia, orhidee de mai multe feluri, deci, chiar avem de unde alege. Apoi mai sunt garoafele verzi sau calele albe și verzi, foarte frumoase.”
Ce e interesant de știut, florile sunt cumpărate în funcție de mai multe caracteristici: unele la lungime, altele după numărul de boboci sau la greutate. Cu siguranță de-a lungul anilor, „florăresei cu suflet” i-au trecut câteva tone de flori prin mâini. Elke Catalina apreciază foarte mult interacțiunea cu clienții și se gândește cu bucurie la toți oamenii frumoși și luminoși care o caută fie pentru un buchet, un aranjament, fie pentru plante în ghiveci. Recomandă mereu ca florile să fie oferite simplu, lipsite de orice ambalaj, elegant, dar mai ales din suflet!