Studiul de fezabilitate pentru prima parcare multietajată din Caraș-Severin rămâne în sertar!

parcare supraetajata
casinoherculane by sungarden

Prețul mare, dar și o dispută pe terenul pe care ar urma să fie ridicată parcarea cu peste 400 de locuri frânează momentan investiția.

Inițial, în proiectul pentru dezvoltarea turistică a zonei Semenic – Crivaia, derulat de Primăria Reșița în parteneriat cu Primăria Văliug și Consiliul Județean Caraș-Severin, a fost gândită și construirea unei parcări multietajate la Văliug, pe șase nivele, P+4E+terasă, cu o capacitate de 420 de locuri. Din cauza costului ridicat, dar și pentru că terenul pe care se dorește construirea obiectivului este disputat de Romsilva, Primăria Reșița și partenerii săi au convenit să retragă din proiect parcarea și să se orienteze spre o sursă de finanțare separată.

Primarul Ioan Popa declara zilele trecute pentru expressdebanat.ro că, până la jumătatea lunii octombrie, proiectul „Dezvoltarea zonei turistice Semenic” va fi scos la licitație, cu tot ceea ce presupune acesta, telegondolă, parc de aventură, instalație pentru înzăpezire artificială, bob de vară, tiroliană, singurul element lipsă fiind tocmai această parcarea supraetajată de la Văliug.

„Singurul lucru care nu va fi prins în licitație este parcarea multietajată de la baza telegondolei, unde valoarea este foarte mare și încercăm să-i găsim finanțare pe o altă axă. Ce înseamnă foarte mare? Păi, am primit proiectul de la Oradea, iar firma care a proiectat deja trei parcări multietajate acolo, estimează o valoare cuprinsă între 6,5 și 7 milioane de euro. Pe lângă asta, mai avem și niște lucruri de pus la punct, în sensul că s-a ivit o dispută pe o bucată de teren unde vine parcarea multietajată. Suntem în discuții cu cei de la Romsilva, care susțin că o bucată din terenul respectiv este al lor. Purtăm discuții și cu cei de la Cadastru, să clarificăm lucrurile cât mai repede. Noi avem extras de Carte Funciară, se pare că dânșii contestă anumite lucruri de acolo, deși în urmă cu două luni tocmai s-a schimbat legislația în domeniu, și pentru domenii turistice, domenii schiabile, legiuitorul a simplificat foarte mult trecerea din domeniul Romsilva în domeniul schiabil. O să vedem despre ce este vorba, dar, după cum vă spuneam, am scos din proiectul mare parcarea multietajată. În rest, toate celelalte obiective se pot face în decurs de un an de zile.”, a declarat Ioan Popa.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

Edilul mai spune că nefinalizarea la timp a parcării nu va reprezenta un impediment pentru turiștii care vor ajunge în zona Văliug – Semenic. „Pentru început, probabil, vom merge fără ea ( parcarea n.r.), pentru că o să primim și 14 autobuze electrice pe care le-am câștigat pe un proiect european împreună cu Primăria Văliug, și o să încercăm să facem transportul celor care merg în stațiune cu autobuze electrice din Reșița, astfel încât să nu aglomerăm zona de la baza telegondolei. Cel puțin în prima fază, așa va fi.”, a completat Popa.

Reamintim că proiectul „Dezvoltarea zonei turistice Semenic” prevede realizarea unui domeniu schiabil cu peste zece kilometri de pârtii noi, instalație de transport pe cablu de tip telegondolă, cu zece locuri și suport de biciclete, instalație pentru înzăpezit artificială, precum și facilități pentru sezonul de vară: un bob de vară, cu o viteză maximă de 30 km/oră și cu o capacitate de transport de 500 de persoane pe oră, tiroliană, cu două secțiuni (de 690 metri, respectiv 980 de metri), și un parc tematic cu atracții multiple, care se va întinde pe o suprafață de 9.650 de metri pătrați.

 

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/