În Statele Unite ale Americii a ajuns urmându-și soțul, iar decizia luată nu o regretă chiar dacă plecarea către noua viață a însemnat o schimbare radicală. Practic a luat totul de la zero. Nu i-a fost teamă deloc și recunoaște că dintotdeauna a iubit călătoriile, experiențele în locuri noi și diversitatea culturală, i-a plăcut să cunoască oameni în general, să-și facă prieteni în mod special. Într-un cuvânt, recunoaște acel neastâmpăr ce duce către dorul de aventură!
La Reșița lăsa în urmă o carieră juridică de peste 15 ani lucrați în mediul privat și de stat. Ajunsă în Florida, Alina Zaliznea, a pornit așa cum își organizează viața majoritatea celor plecați, cu tradiționalul curs de limbă pe care l-a urmat câteva luni. Avea nevoie doar de unele elemente pentru aprofundarea englezei pe care o știa de altfel destul de bine și, desigur, mai avea nevoie și de diploma de absolvire care întărește șansa de integrare în societatea americană, multiculturală. În scurt timp, și-a găsit un job în domeniul logistic dovedind încă odată că atunci când îți dorești cu adevărat, poți. Perioada restricțiilor pandemice i-a trimis munca în online. Și, cum se spune, „tot răul spre bine”, acest lucru i-a permis mobilitate și flexibilitate pentru pasiunea sa cultivată încă de acasă. De aproape cinci ani în America, surprinde clipe, creează amintiri, imagini durabile, produce mix de culori și umbre, surprinde momente de viață.
Cu alte cuvinte, Alina Zaliznea Bogoeviciu a devenit un nume între acești artizani, mânuitori ai aparatelor de fotografiat cu obiectiv profesional. „Îmi plăcea să ies pe străzi la vânătoare de imagini, să filtrez haosul aparent din jurul meu și să concentrez totul într-un moment, într-o secundă. Adopt un stil personal, iar dacă mie îmi place ce a ieșit sunt convinsă că le va plăcea și celor care privesc fotografiile mele. Fotografia este plăcerea de a comunica altei persoane emoțiile stârnite de un subiect și vreau să arat și altor persoane acest lucru prin fotografie. Începutul a fost extrem de surprinzător pentru mine. M-a remarcat o conațională, o româncă din Constanța, care, împreună cu președintele unei asociații de români din Miami, m-au invitat la un eveniment de promovare a artiștilor de pretutindeni. Și am avut surpriza să fiu și eu premiată ca artist fotograf! M-am bucurat foarte mult, pur și simplu nu mi-a venit să cred! A fost un eveniment televizat, mediatizat, despre care s-a vorbit mult. Și acolo am cunoscut-o pe Miss Univers America 2021, căreia i-am făcut benevol câteva fotografii, pentru că nu mi-am putut înfrâna acest imbold! Și, surpriză, fotografiile mele au fost apreciate astfel încât ulterior am fost solicitată de către fotomodelul Iulia Kapranova să îi pregătesc portofoliul pentru următorul concurs. Așa am început o colaborare benefică, iar fotografiile ei și numele meu de autoare au apărut pe coperta unor publicații de profil.”
Pentru că Alina Zaliznea și-a dorit mai mult decât realizarea unor sesiuni de fotografii portret sau imagini de la evenimente, a urmat și cursuri de „business fotografic”. Apoi s-a îndrăgostit de fotografia aeriană, i-a plăcut să privească lumea de sus, din înaltul cerului, prin obiectivul dronei. Din tainele meseriei a furat cât a putut de la un alt împătimit al dispozitivelor foto-video, reșițeanul Ovid Teodoriu, de la care spune că s-a virusat în privința dronei. S-a documentat mult, a citit tot ce se putea citi în domeniu, a urmărit tutoriale și crede că acest cumul de informație și practică de peste tot i-a fost de mare folos.
Și-a luat licența, a susținut diferite examene pentru zbor recreațional și comercial. Are în dotare un dispozitiv Mavic 2 Pro, penultimul din gama profesională, pentru care a urmat cursuri speciale devenind pilot autorizat, membră într-un club al droniștilor, format online pe Facebook. Cu partenerii ei, persoane de diferite vârste și naționalități, se întâlnește duminica, atunci când are timp, iese la vânătoare de cadre, de fiecare dată în alt loc. „Ne întâlnim de plăcere să pilotăm, fiecare fotografiază ce își propune, glumim, împărtășim aceeași pasiune, ne susținem. Recent, prietenii mei m-au bucurat cu un tort de ziua mea. A fost extrem de emoționant, nici nu m-am așteptat la așa ceva, să fiu sărbătorită în acest fel.”
De curând i s-a împlinit o mai veche dorință și din Florida s-a stabilit împreună cu familia în statul Texas, cel mai bine situat economic din întreaga Americă. Ceea ce o bucură este faptul că în sfârșit are parte de cele patru anotimpuri tradiționale, față de vara permanentă în care a locuit în ultimii ani. „E frumos să vezi Miami în concediu, să vizitezi Florida în general, dar să locuiești permanent e cam dificil. Mie una, nu îmi priește umiditatea crescută. Căldura o suport cumva, dar simt un mare disconfort din cauza presiunii, nu pot să respir. Am crescut la munte și simt nevoia de iarnă, de zăpadă, de frig și de mult verde. Și mai am nevoie de ceva…de dans! Mi-e dor să dansez așa cum o făceam odată organizat, la Reșița, doar că aici nu am timp. Dar o să-mi fac, mai ales pentru că sunt multe cluburi unde se dansează pe muzică country. E minunat!”
Reșițeanca Alina Zaliznea face lucrurile cu pasiune, este într-o permanentă mișcare și mulțumită pentru evoluția personală într-un timp relativ scurt: „pot să spun însă că acum muncesc mult, merg la diferite evenimente culturale, de fashion, sesiuni foto pentru mămici însărcinate și nou-născuți, mă implic, fotografiez, prezint, ofer și lucrurile se leagă. Știu că nu sunt perfectă și nici extraordinară, dar ceea ce fac iubesc cu adevărat și mai știu că din fiecare experiență am câte ceva de învățat.
Ce mă bucură este faptul ca numele meu a apărut în reviste americane și, da, o spun din tot sufletul, mă mândresc că sunt româncă din Reșița, orașul unde m-am născut și format, cu rădăcini în Văliug, satul copilăriei mele așezat la poale de Semenic. Rămân în continuare foarte legată și după cum spun mulți, casa părintească nu se vinde, nu se închiriază. Casa în care am crescut mă așteaptă. Chiar dacă mi-am format o viață aici, vreau să vin și acasă de câte ori pot. Și asta mai ales de sărbătorile de iarnă sau de Paște. Mi-e dor de tradițiile noastre din satul bunicilor, mai vreau să văd pe ulițele satului «catane», băieții îmbrăcați în uniforme, despre care se zice că păzesc mormântul lui Isus. Țin mult la amintiri și la moștenirile noastre culturale. Pe câteva le-am adus cu mine aici, de pildă, mă mândresc cu portul popular cusut de bunica mea, vechi de peste 120 de ani pe care îl îmbrac de câte ori mi se ivește ocazia.”
Alina Zaliznea se gândește la momentul vacanței ce va urma, în țară, pentru care are deja timpul drămuit. Lucrează la un portofoliu cu cât mai multe imagini reprezentative din România, pentru a le oferi unor editori americani care intenționează realizarea unui calendar pentru anul viitor. Ce își mai dorește? O călătorie de lung parcurs pentru a vedea și cunoaște cât mai multe dintre statele americane. Totul e posibil fiindcă în ziua de azi nu e greu să lucrezi pe calculator de oriunde, adică să fii digital nomad!