POVESTEA… unei pasiuni. Crescătorul Radu Tuștean, medaliat în Franța pentru cel mai frumos cocoș din Europa

radu tustean campion
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Tânărul originar din Făget, județul Timiș, a reușit performanța de a obține un meritat loc I, pentru pintenatul său (Rossenkam, cu creasta bătută), care a impresionat juriul expoziției continentale organizate la Mulhouse, specializate în găini din rasa Orpington. 

cocos campion i

A impresionat penajul negru ca abanosul cu irizări spre mov-albăstrui, dar și creasta roșie, cu bărbia cărnoasă. Iar ca să ajungă aici, la acest nivel de eleganță, cocoșul a fost pregătit cu ceva timp înainte. „Fiind o pasăre mai specială, pentru acest fel de competiții, e nevoie de multă atenție și multă muncă pentru imagine.

cocosul campion ii

Sigur că nu doar aspectul contează. E nevoie de aproape două ore pentru toate operațiunile de igienizare necesare: îmbăiere, spălat cu șampon special pentru căței, uscat cu foehnul, hidratate cu ulei creasta și bărbia, pilit ciocul și unghiile. Cocoșul e foarte docil, parcă i-ar plăcea să fie prezentat în expoziție. Persoana care jurizează, întâi studiază pasărea, pentru că trebuie să aibă ciocul perfect, capul, creasta, mărgelele să fie egale, să aibă ținută, penajul să fie uniform, să nu aibă degetele strâmbe, culoarea ochilor să fie vie, apoi îi acordă calificative. Se vede clar dacă o pasăre este de calitate, dacă este o corcitură sau nu! Eu am campioni din rasa aceasta cu care particip la expozițiile regionale și naționale. A fost la Lugoj, Sânnicolau-Mare și urmează în decembrie, Expoziția Națională organizată la Romexpo, în București, unde se întâlnesc toți crescătorii din țară.”

Exemplarele participante la competiții au valori cuprinse între 100 și 200 de euro și trebuie să corespundă anumitor standarde internaționale. Prezențele în concurs au loc în numele asociațiilor din care crescătorii fac parte, Radu Tuștean, reprezentând Asociația crescătorilor de păsări și animale de blană „Nako” din Sânnicolau Mare.

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Cocoșul campion din Franța, nu sfârșește în oală, după cum ar fi mersul firesc al lucrurilor. El va fi „pensionat” dar cu folos, adică va fi oferit unui alt crescător sau rămâne în bătătură pe post de reproducător. E nevoie de generații tinere, proaspete, exemplare care să crească viguroase fiindcă niciodată nu știi de unde vine năpasta: „Se întâmplă de multe ori, ca pornind la drum lung, unele exemplare să nu reziste la stres, sau la șocuri. Pur și simplu fac infarct, adică mor subit pe parcursul călătoriei. Din acest motiv se introduc din timp, în cuști de expoziție, pentru adaptare.”

În Franța, la Mulhouse, au fost prezentate 765 de exemplare de păsări provenind de la crescători din țara gazdă și de la alte șapte țări: Belgia, Danemarca, Olanda, Germania, Italia, Suedia și România. Expoziția a mai cuprins și alte tipuri de păsări de rasă: porumbei, canari, dar și iepuri, hamsteri  și broaște țestoase.

Despre pasiunea pentru creșterea găinilor, Radu Tuștean, spune că i-a fost transmisă încă din copilărie de către cei din jur, părinți și bunici, doar că în urmă cu vrei cinci ani, s-a molipsit de la un prieten. „Mi-am zis că e momentul să trec la o categorie superioară și atunci am început să investesc, să procur exemplare valoroase din Germania și din Austria, pentru a reîmprospăta linia genetică. În viitorul apropiat, în luna decembrie, voi călători la Erfurt, în Germania, pentru a mă întâlni cu proprietarul campionului european, pentru o nouă achiziție valoroasă cu scopul de a-mi întări lotul, ceea ce îmi dă speranțe pentru viitoare campioane. De-a lungul timpului am experimentat mai multe rase, însă doar aceste păsări mi-au atras atenția fiindcă sunt docile, nu sunt agresive, dar, pe de altă parte, un pic pretențioase. Trebuie mare atenție fiindcă pot face bătături și atunci sunt descalificate în concurs.”

diplome de campion

In prezent, în bătătură se află peste 50 de găini și cocoși, o adevărată colecție de campioni, dar și campioni în devenire care au parte de suficient spațiu verde în aer liber. Cu alte cuvinte, trăiesc nestresate. Sunt hrănite natural, cu porumb măcinat, triticale, nutrețuri de calitate, ceea ce se reflectă în penaj, dar și în forma fizică a păsărilor. Creșterea găinilor de rasă este o pasiune extrem de costisitoare, în condițiile în care nu există o activitate conexă sau vreun sponsor care să sprijine acest demers. De pildă, deplasarea în Franța s-a făcut pe cont propriu, cu un microbuz de marfă închiriat împreună cu alți trei concurenți. „Este foarte costisitor, e o pasiune care doar consumă bani. Dar, pentru hrănit orgoliul personal, merită! Mă bucur că munca mea a fost recunoscută în acest fel! Nici premiul nu are decât valoare de simbol, dar sunt campion european!”

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/