Povestea unei drame naționale: filmul „Colectiv”, în premieră, la Universitatea de Vest!

po 1000x100px (3)

Incendiul din clubul Colectiv din București a schimbat istoria modernă a României. Legile pentru siguranța în caz de incendii au fost schimbate după ce mai mulți oameni au decedat într-un cadru de distracție, la un concert rock. O poveste ca cea a tragediei din Colectiv nu avea cum să nu devină subiect de film; la Timișoara, pelicula poate fi văzută la Universitatea de Vest.

Proiecția de la Universitatea de Vest va aduce celor prezenți mai mult decât filmul în sine, care va rula apoi și în cinematografe. În cadrul evenimentului din data de 20 februarie, timișorenii vor avea ocazia să cunoască echipa de producție și protagoniștii. Filmul prezintă povestea victimelor, dar și lupta jurnaliștilor pentru a afla adevărul, plus încercarea sistemului de a manipula România în legătură cu vinovații reali ai tragediei. În film sunt urmărite toate locurile și instituțiile implicate în „cazul” Colectiv: redacții de ziare, cabinete de miniștri, coridoare de instituții, săli de ședințe.

Regizorul Alexander Nanau spune că a simțit și el manipularea în acest caz. „Momentul Colectiv a fost pentru noi toți o traumă. Că orice individ traumatizat, o societate traumatizată devine ușor de manipulat și de mințit. După Colectiv decizia de a face un film prin care să înțeleg mai bine cum funcționează societatea și mai ales relația cetățean – stat, a venit natural. Mi-am îndreptat atenția către presă și pe parcursul unui an am putut observa din interior și în timp real procesul dramatic al luptei pentru adevăr a jurnalistilor cu autoritățile statului care, lipsite de orice urmă de umanitate, nu numai că au manipulat opinia publică, dar au și acoperit intenționat corupția din sistemul de sănătate, luând în calcul fără să clipească moartea propriilor cetățeni.”, a declarat Nanau.

„Colectiv” a avut premiera națională în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, unde a fost primul film documentar românesc selectat vreodată! De asemenea, filmul a avut premieră și la Toronto International Film Festival. Documentarul a participat și la alte festivaluri de film de prestigiu la nivel european, precum Festivalul de Film din Zürich, unde a obținut premiul pentru cel mai bun film documentar. De asemenea, „Colectiv” este pe lista oficială de selecție a Festivalului de Film Sundance 2020, unul dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume, organizat în SUA.

1000x200 dacus 02

Filmul va fi proiectat în data de 20 februarie, la UVT, cu începere de la ora 18.30. Detalii despre bilete găsiți aici.

 

Banner night theater LightsON TM 2023 1000x100px