Povestea din spatele celui mai mare HUB umanitar din vestul țării, dedicat refugiaților din Ucraina

1000x100 Cuib de vise 1000x100

Aradul are cel mai mare HUB umanitar din vestul țării dedicat refugiaților ucraineni. Asociația Cetatea Voluntarilor a devenit partener strategic pentru zeci de ONG-uri din România, dar și din Ucraina, direct implicate în sprijinirea persoanelor aflate în zone de război.

Pe lângă faptul că sunt furnizate alimente, produse de igienă sau haine în adăposturile din Ucraina, voluntarii se ocupă și de sprijinul persoanelor care ajung în țara noastră.

„Suntem impresionați de valul mare de donații pe care le-am primit și am primit certitudinea că oamenii au o mare încredere în Cetatea Voluntarilor. Pe la jumătatea războiului, companiile din Arad au început să își mute afacerile din Ucraina în România. Avem vreo patru companii care și-au mutat mamele și copiii de acolo în județul nostru. Așadar, am avut nevoie de spații de joacă, cei mici trebuiau înscriși la școală, trebuia să aibă haine, rechizite și până să primească bani de la compania la care au fost angajați, noi trebuia să asigurăm produsele de igienă și hrana pentru luna respectivă. Scutece, șervețele, lapte praf. Totul a fost organizat în cutii personalizate pe care le-au primit și care le ajută pe o perioadă de o lună sau două. Fetele noastre au pregătit totul astfel încât să nu aibă lipsuri”, a povestit Anamaria Popa, președintele Asociației Cetatea Voluntarilor din Arad.

Și pentru că nu au mai avut loc pentru depozitarea donațiilor, a fost închiriată o hală care s-a transformat în cel mare HUB umanitar din vestul țării.

„Cei care ne-au surprins au fost copiii. Noi avem multe campanii umanitare în școlile și grădinițele din Arad. Ne-au sunat directorii de școli, grădinițe și licee și ne-au întrebat ce să strângă. Ne-am axat în mare parte pe igienă, scutece, lapte praf, accesorii, haine și rechizite. Multă mâncare, conserve, iar mai apoi dulciuri. Ulterior ne-au solicitat o listă de nevoi parohiile și cultele, iar mai apoi au venit companiile. M-a impresionat faptul că și primăriile din județ s-au implicat. Nu a contat din ce partid au fost. S-au implicat în această campanie, iar pentru noi înseamnă foarte mult. Nici nu am mai avut loc pentru depozitare, motiv pentru care am închiriat o hală după primele trei zile. Am pregătit documentația pentru a organiza HUB-ul. Acum avem educatoare, voluntari, multe mame care vin și ne calcă pragul HUB-ului. Dar sunt șase fete care au chei și mereu cineva este la hală, astfel încât să primească donațiile”, a mai spus Anamaria Popa.

STPT job 1000x200

S-au mobilizat și au organizat proiecții de filme cu subtitrare în limba ucraineană și a fost realizat și un loc de joacă pentru zeci de copilași refugiați.

„Îi vom duce la cluburi sportive astfel încât ei să își continue activitățile sportive. Acum este etapa în care noi trebuie să îi integrăm în comunitatea noastră pentru că acești oameni vor rămâne aici câțiva ani, mai ales că s-au mutat de la o companie la alta. Am încercat să gestionăm toată această parte. Am zis că mai rău decât pandemia nu se poate întâmpla nimic. Dar uite, că trăim acest război. Noi suntem și un oraș de graniță și totul a fost mai complicat. Ceea ce trăim noi astăzi este un maraton la care suntem supuși și tot timpul trebuie să fi implicat, să te mobilizezi. În același timp proiectele noastre au rămas în spate, am închis șantiere și toată energia noastră a fost focalizată către acest HUB. Este o perioadă grea pe care o traversăm și când ești și mamă simți mai mult lacrimile și te mobilizezi de două ori mai mult. Am simțit acest lucru și din perspectiva faptului că sunt mama Ilincăi”, a mai spus Anamaria Popa.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/