POVESTE DE VIAȚĂ… tinerească. Cu Amalia Dumbravă, studentă la arhitectură la University of Bath din Marea Britanie

amalia dumbrava studenta la arhitectura

Tânăra se află la capătul a patru ani de studiu într-un domeniu în care știința proiectării stă ascunsă printre arte, iar examenul de licență din vara anului viitor va închide prima etapă de acumulări la acest nivel universitar. Treapta următoare înseamnă masteratul, care, desigur, va deschide larg porțile și va crea oportunități într-o profesie care are nevoie de solide ancore.

Implicată, delicată, altruistă, Amalia Dumbravă a optat pentru arhitectură dintr-o atracție specială pentru desen și spune că alegerea a fost destul de ușor de făcut: „De mică mi-a plăcut zona aceasta artistică, mi-a plăcut să desenez și mereu am crezut că prin arhitectură poți să faci oamenii din jurul tău fericiți. O dată prin clădiri, prin spațiile pe care le creezi, apoi prin mobilările urbane, sau prin estetica lucrurilor. Am terminat liceul în Pitești, am urmat secția de matematică-informatică, intensiv, așa că am prins și latura mai tehnică, chiar dacă am avut printre pasiuni biologia. Pur și simplu am luat contact cu mediul, am vizitat arhitecți, am fost curioasă să văd cum este viața într-un birou de arhitectură și mi-a plăcut foarte mult. Așa am decis să urmez acest domeniu care creează multiple satisfacții. Viața de student înseamnă enorm de multă muncă, dar merită, pentru mine este o experiență minunată.”

amalia dumbrava voluntariat

Cea mai bună alegere – Marea Britanie

„Sora mea mai mare era deja studentă în această țară, așa că am avut ocazia să vizitez de mai multe ori Marea Britanie. Am vizitat și orașul turistic Bath-Spa, Universitatea, și bineînțeles că mi-a plăcut foarte mult totul. Așa am decis să mă înscriu aici. Din totdeauna eram interesată să descopăr culturi noi, oameni noi, așa că pentru mine plecatul de acasă, din România, a fost o perioadă extrem de entuziasmantă din viața mea. Și foarte fericită să pot cunoaște locuri noi, să învăț despre lucruri noi, într-o limbă nouă. Cred că este foarte important ca studenții să experimenteze și alte culturi, întrucât îi maturizează și îi formează pentru o lume în care globalizarea deja nu mai este doar un termen teoretic, ci un fenomen cu rădăcini adânci. Câtă vreme tinerii sunt pasionați de subiect, pot să studieze la nivel înalt oriunde, în orice țară. Pentru mine Marea Britanie a însemnat mult mai multe oportunități în ceea ce înseamnă oferta de viitoare joburi sau de voluntariat în alte țări. Și, desigur, oportunitatea de a cunoaște foarte mulți studenți internaționali. Aici, sunt foarte multe culturi în același loc, iar arhitectura are parte de foarte multă diversitate când e vorba despre a înțelege alte culturi.”

Lumea globalizată în care trăim facilitează migrația tinerilor talentați și dornici de studiu către țările și instituțiile care pot investi cel mai mult în ei.

Amalia Dumbravă a dovedit nivelul său de excelență încă din timpul liceului, mai ales prin notele obținute la bacalaureat, fiind mereu aproape de 10. A prins greutatea absolvirii tocmai în vara anului pandemic 2020, când bursa zvonurilor privind instabilitatea examenelor și a admiterilor la facultate era alimentată din plin. Cu toate acestea, le-a depășit, iar acum își amintește cu nostalgie: „am reușit pe baza eseului motivațional, a scrisorii de recomandare primite de la unul dintre profesorii mei, a notelor de la bacalaureat dar și a testului de limbă engleză. După ce am fost admisă, prima jumătate din anul I, am intrat în online și a fost tare neplăcut. În primul rând că eram singură, nu puteam ieși, nu aveam prieteni și nici viață socială. Pe sora mea, am văzut-o într-un an, de vreo trei sau patru ori.”

A ales să studieze arhitectura într-un oraș cu o importantă tradiție academică din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Instituție de top, cu peste 19.000 de studenți, s-a aflat în 2023 printre finalistele pentru titlul de „Universitatea anului”. Iar în ceea ce privește orașul Bath, înscris în patrimoniul mondial UNESCO, este considerat cel mai atractiv oraș britanic de talie mică, renumit pentru miracolul arheologic de la care își ia numele: băile sale romane vechi de peste 2.000 de ani.

„O zi în Bath este absolut superbă. Lumea este foarte veselă și binedispusă. Chiar și după o zi grea și solicitantă la facultate, o scurtă plimbare prin centrul orașului îți încarcă bateriile pentru următoarea zi. Îmi place să merg pe jos până în centrul orașului, mai ales când este cald și soare, să privesc cum oamenii se bucură de frumusețile din jur. Iau aparatul de fotografiat cu mine și imortalizez fericire!”

amalia dumbrava natura

Ultimul an de studiu universitar este foarte intens, trăit la cote maxime de tânăra obișnuită cu numeroasele provocări la care a trebuit să facă față până acum. În paralel, desfășoară multiple activități ce țin de voluntariat, dezvăluindu-și felul altruist de a fi, implicată în ajutorul acordat celor aflați în nevoi. Continuă voluntariatul care i-a rezervat o altă experiență inedită. „Pentru mine a ajuta oamenii în viața de zi cu zi, e o maximă bucurie, așa că am încercat, în vacanțele de vară în mod special, să dedic voluntariatului cât de mult timp am putut implicându-mă în diverse proiecte. În liceu, alături de colegii mei, în timpul pandemiei, am confecționat măști pentru oamenii fără adăpost atunci când nu se găseau și nimeni nu avea. De când am venit aici, activez în cadrul mai multor organizații nonprofit. Anul trecut, timp de o lună, am fost în Grecia într-o tabără de refugiați proveniți din zone de conflict, migranți din Orient dar și din Africa. Acolo am ajutat cu tot ce am putut: distribuirea de alimente, produse de igienă, evidență și consiliere.” 

amalia dumbrava voluntar

Există o cheie a succesului?

„Cu siguranță, da! În primul rând ambiția, apoi creativitatea, ideea aceea unică, genială, care să te scoată din anonimat, să te facă diferit față de ceilalți, apoi flexibilitatea (să fii capabil în orice moment să te pliezi pe situație) și bineînțeles, determinarea.”

amalia dumbrava in natura

Dincolo de studiu, efort, sacrificiu, mai sunt și reperele, influențele care contează în traseul profesional al fiecăruia. Pentru Amalia Dumbravă au contat foarte mult aceste influențe transmise în familie. De la mama sa a învățat implicarea, generozitatea, ajutorul dat aproapelui iar profesionalismul de la tatăl său. Adrian Dumbravă, este o persoană cu notorietate, fiind omul cheie la Spitalul din Mioveni, județul Argeș, datorită căruia vorbim acum despre singurul spital de stat ridicat de la zero în România, de la Revoluție și până în prezent. Iar pentru comunitatea caransebeșeană, (de unde, de altfel provine)  conduce de mai mulți ani, cu succes, Spitalul Municipal.

amalia dumbrava iubitoare de natura

„Da, tatăl meu este din Caransebeș și când eram mai mică petreceam fiecare vară la bunicii mei din Banat. Acum încerc să-i vizitez cel puțin o dată pe an, atunci când sunt în țară.” Sunt multe dorințele tinerei căreia timpul nu-i ajunge pentru cât de multe lucruri și-a propus să facă în viitor. „Doresc să mă focusez mai mult pe ceea ce înseamnă să lucrezi într-un birou de arhitectură, așa că după licență iau o pauză de la studiu și urmez cei doi ani de practică (stagiatura obligatorie) după care voi continua masteratul. Experiența aceasta practică îmi va fi foarte utilă, fiindcă vreau să prind rădăcini aici. Apoi, pe mine mă pasionează și fotografia și continui să îmi îmbunătățesc tehnica. Îmi place să fotografiez peisaje, să creez compoziții interesante din mediul înconjurător. Și ce mai îmi place? Să descopăr diversitatea culinară, prin arome. E foarte frumos să avem oportunitatea de a călători și a înțelege mai bine alte locuri, să descoperim alți oameni și să învățăm unii de la alții. Îmi place foarte mult să vorbesc cu oameni din culturi noi (pentru mine), să învăț alte limbi. Asta mai ales pentru că eu sunt colegă de facultate cu oameni din întreaga lume…”

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/