Timișoara. Concert la naiuri produse dintr-un arbore supraviețuitor al exploziei de la Hiroshima

Cor din Japonia, la Timisoara
po 1000x100px (3)

Un cor de copii și tineri din Japonia va cânta la naiuri produse dintr-un arbore supraviețuitor al exploziei de la Hiroshima, în această săptămână, la Timișoara.

În anul Capitalei Europene a Culturii, Timișoara găzduiește un eveniment inedit. Mai precis, marți, 19 septembrie, Senda Pan Flute Choir, un cor de copii și tineri din Japonia, va cânta la 34 de naiuri confecționate dintr-un arbore supraviețuitor al exploziei de la Hiroshima. Concertul are loc începând cu ora 18.00, la Centrul Reformat Noul Mileniu.

Școala din localitatea Senda este la doar 2,2 km de epicentrul exploziei bombei atomice care, pe 6 august 1945, a fost aruncată deasupra orașului Hiroshima. Un chiparos de pe terenul școlii a supraviețuit bombardamentului. 70 de ani mai târziu, copacul iubit de comunitate s-a uscat, dar a fost readus la viață sub forma a 95 de instrumente muzicale. Sunetul lor a ajuns în întreaga lume, iar acum, în 2023, va ajunge la Timișoara. Arborii care au supraviețuit bombei sunt cunoscuți în întreaga lume ca Hibaku Jumoku și sunt protejați de către autorități, fiind considerați monumente vii. Semințele arborilor care au rezistat bombei atomice în mod miraculos, sunt distribuite în toată lumea, în semn de pace, mesaj pe care îl răspândește în întreaga lume și remarcabilul cor de copii”, a informat Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara.

1000x200 dacus 02

Grupul format din 34 de membri a ajuns duminică la Timișoara. Timp de trei zile, vor participa la un schimb de experiență cu elevii Liceului Teoretic „Bartók Béla” din Timișoara. În luna iunie a acestui an, doi profesori de muzică din cadrul unității școlare din Timișoara au participat și ei la un schimb de experiență, conferințe și workshop-uri susținute în Hiroshima, Japonia.

Evenimentul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, prin componenta Power Station, implementată de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara.

Banner night theater LightsON TM 2023 1000x100px