Ne gândim adesea la arhitecți definindu-i ca artiști, însă ei sunt mai mult de atât. Valoarea este dublată de educație, studiu, viziune, putere de adaptare, creativitate, gândire critică, talent, pasiune și răbdare. Cât de multe însușiri pentru a defini o profesie… Arhitectul reșițean Vlad Elian Duca, artistul care cântă la pian și la chitară, a pus pe picioare un proiect muzical postat pe YouTube, compune pe ritmuri de jazz, a cunoscut succesul peste hotare.
Ce l-a motivat să plece, care au fost primii pași într-o țară străină și mai ales dacă a simțit discriminarea pentru că e român sunt câteva întrebări la care am primit răspuns într-un dialog în care interlocutorul meu a pornit cu o confesiune: „știți, eu cei șase ani de facultate i-am făcut în nouă”. Am zâmbit și pentru moment nu am înțeles gândul rostit, fiindcă mă copleșise greutatea mărturisirii. Credeam că se dorește punctarea unor momente mai tumultoase ale anilor de studenție, așa cum ne amintim cu toții de vremea aceea a căutărilor și a regăsirilor, a nonconformismului când diferite motive pot îndepărta studentul de școală, punându-i eticheta de rebel. Nici pe departe nu a fost vorba de așa ceva! Vlad Duca a dorit astfel doar să nuanțeze îndelungata perioadă de formare când era neînțeles de unii profesori, poate și de părinți, perioadă care i-a permis, prin activitățile extracurriculare, desfășurate în paralel cu facultatea, să devină ceea ce este în prezent. Pentru că anii aceia mulți de studenție, în care a trudit pentru acumulări practice, au însemnat micile cărămizi care au fondat baza arhitectului de acum. Cărămizile acelea sunt cel mai prețuit bagaj după absolvire. E vorba desigur despre experiență, formarea deprinderilor tehnice, despre un stil de lucru practic dincolo de teoria învățată în facultate. Este exact ceea ce se caută odată cu startul în profesie.
Când s-a mutat la Timișoara pentru a studia Arhitectura, aproape simultan a început să lucreze ca grafic-designer și designer de interior, abilități pe care, așa cum vă spuneam, le-a dezvoltat singur. „Școala a fost mai mult teoretică în anii aceia și mai puțin practică, vorbim de perioada 2000-2007. Ca să lucrez și să evoluez, a trebuit să fiu autodidact, să învăț o serie de noțiuni și de discipline conexe. Când nu mergeam la cursuri, eram pe șantier la măsurători, la discuții cu beneficiarii de proiect. Învățam singur softuri de proiectare și design 3D. La facultate încă nu era implementată tehnologia avansată. Mai am și acum nostalgii legate de felul în care se lucra pe hârtia de calc, cu mâna, folosind instrumentele clasice: teul, echerul, desenele se făceau în tuș, iar simulările 3D – sub formă de desen în perspectivă”.
După absolvire a plecat în Germania, urmându-și medicul personal, adică soția (după cum notează pe pagina sa de prezentare elianduca.com). Decizia s-a produs într-un moment sensibil, în anul de criză 2008, când frustrările legate de lipsurile materiale ale tinerei familii umpluseră paharul. Astfel, orașul-stațiune de la poalele munților Pădurea Neagră, Baden-Baden, le-a devenit de peste zece ani casă, loc de desfășurare și împlinire profesională.
Adaptarea într-un spațiu nou și o limbă nouă nu a fost prea grea, fiindcă Vlad Elian Duca provine dintr-o familie cu origini etnice mixte – română, germană, italiană și puțină greacă. Câteva sesiuni de cursuri intensive de germană au fost suficiente pentru a asigura un start bun arhitectului aflat la început de drum. Mărturisește că a fost bine primit în prima firmă internațională unde, ulterior, a ajuns pe o poziție de top, ca arhitect șef. Cea mai bună dovadă că nu există discriminare atunci când ești valoros! Timp de șapte ani cât a lucrat în colectiv nimeni nu i-a cerut diploma. Nu a avut nevoie să arate cu o hârtie ceea ce putea dovedi profesional: cunoștințe temeinice și măsura valorii în relația cu beneficiari de proiecte exclusiviste. De câțiva ani Vlad Elian Duca este propriul său șef, conduce un business prin intermediul biroului său virtual de arhitectură și design, Feinblau Architecs Baden-Baden cu subsidiara Feinblau Studios Reşiţa-Tmişoara.
„În acest moment pare deja banal, dar noi lucram în sistem home office cu mult înainte de pandemie. Nu suntem o firmă tradițională, clasică. Echipa este una internațională iar partenerii mei, colegii mei, locuiesc unii în Rusia, alții în Grecia, sau la Timișoara. Am alcătuit o echipă de profesioniști, adică arhitecți, ingineri de structură, specialiști în instalații, alții foarte buni cunoscători ai piețelor imobiliare. Dar nu ne leagă un spațiu comun, un birou. Suntem legați doar la aceeași bază de date și funcționăm excelent! Suntem focusați pe proiecte de lux, case exclusiviste, amenajări interioare, spații de birouri și avem realizări aflate în Franța, Rusia, Algeria, Grecia, Elveția, Portugalia, Letonia, România și desigur Germania. De exemplu acum 3 ani, printr-un partener rus, am fost cooptat pentru un concept necesar extinderii clubului de golf Skolkovo din Moscova deținut de Roman Abramovici. Am mai realizat un complex de birouri, centru de conferințe, restaurant și cafenea în Sankt Petersburg, apoi casele unor persoane cu mare putere financiară din Elveția, insula Tsia din Grecia dar și din Germania. Un fel de „cireașa de pe tort” îl reprezintă iahtul unui proprietar din Atena căruia noi i-am asigurat refitul navei, adică designul exterior și interior. Multe alte reușite se pot vedea pe pagina ce cuprinde portofoliul lucrărilor elianduca.com ”.
Despre arhitectură spune că a venit firesc, având în vedere backgroundul său, fiindcă a urmat cursurile Liceului de Artă din Reșița, secția pictură. Dar înainte de pictură a fost muzica despre care mărturisește că… „am avut-o în sânge. În primii ani de școală am studiat pianul clasic și am fost atras de compoziție marcat fiind de influențele jazz. Mă bucur să compun și acum, atunci când am timp”. În liceu, a înființat mai multe formații muzicale și a dobândit recunoașterea reușitelor sale prin numeroasele premii muzicale obținute. Pasiunea pentru muzică o fructifică în prezent în studioul de înregistrări semiprofesional înființat acasă și unde cei doi copii încearcă în special instrumentele cu clape și tobe de care sunt atrași. Proiectul muzical marca Vlad Elian Duca, „Sonosteps”, poate fi vizionat pe canalul de YouTube. Mărturisește că i-a stat alături prietenul său din clasa I, Rareș Weiss, de asemenea stabilit în Germania și care parcurge uneori, la sfârșit de săptămână, kilometri întregi doar pentru a exersa sau pentru a pune la cale o nouă compoziție.
Pentru Vlad Elian Duca viitorul sună bine! Proiectele de arhitectură curg și ceea ce i-ar aduce împlinire suplimentară, ar fi o competiție profesională. „Îmi doresc să fim raționali. Știu ce vreau, adică să mă lupt cu ceilalți colegi arhitecți ca să știu pe unde mă plasez. Dar participarea la un concurs de asemenea anvergură, este un challenge, și genul acesta de dorințe ar fi pentru toată familia. Așa că momentan încerc să temperez astfel de porniri și balansez între ce aș putea să fac pentru mine și ce fac pentru copii, cum aș putea să-i ajut pe ei, să nu-i privez din dezvoltare. Altfel spus copiii sunt prioritatea maximă! Îmi doresc totuși să construiesc lucruri pe care nu le-am mai făcut, să finisez echipa și da, să mă lupt pentru excelență!”