POVESTE DE VIAȚĂ. Reșițeanul Marius Tobă – gimnastul Germaniei!

marius toba inele

Fostul sportiv de performanță, gimnastul și showmanul, Marius Tobă, reșițeanul cu o remarcabilă activitate, se prezintă simplu: „sunt pensionar”! Sigur, chipul i se luminează la fel ca și vocea, fiindcă e un pensionar activ care, la cei 53 de ani, poate glumi la adresa trecutului său, își poate permite acum timp suficient pentru sine. A adunat 32 de ani în activitatea de performanță, iubind gimnastica mai mult decât orice! A bifat atât de multe realizări încât nu pare să-i mai lipsească ceva.

S-a format în România, dar în afara granițelor ei și-a desăvârșit cariera și a strălucit. A plecat din țară în conjuncturi medicale și s-a stabilit în Germania unde a cunoscut adevărata glorie. Are la activ trei prezențe la Olimpiade: în 1988 la Seul, apoi în 1996 la Atlanta și în anul 2000 la Sydney. Prima oară a reprezentat România, pe urmă a făcut parte din echipa de gimnastică a Germaniei.

„Am fost printre primii 8 din lume timp de 20 de ani și pentru mine asta contează cel mai mult, chiar mai mult decât dacă aș fi cucerit o medalie de aur și pe urmă nu ar mai fi auzit nimeni de mine”, spune reșițeanul inclus în „Top 100 de români de pretutindeni  în anul 2020”, propus de diaspora românească din Germania. Clasamentul cuprinde personalități profesionale remarcabile, în cadrul a 10 domenii între care și sport.

Marius Tobă a fost de 13 ori campion al Germaniei la diferite aparate, multiplu laureat la Campionate Mondiale și vicecampion european. A concurat la cele șase aparate specifice gimnasticii masculine: cal cu mânere, sărituri, bară fixă și individual compus, dar a făcut pasiune pentru inele, sol și paralele. A avut de trecut un mare hop în viața de sportiv în anul 1989, atunci când într-una din zile, la antrenamente, ruperea unui cablu la aparatul preferat (inele) i-a provocat accidentarea. Dislocarea umărului a fost rezolvată cu mare greutate și doar atunci când a ajuns pe mâna specialiștilor germani de la Centrul Olimpic din Hanovra. Acela a fost de altfel și momentul deciziei de a rămâne în țara care apoi l-a adoptat.

A dus o viață sportivă deosebită și, după cum mărturisește, „dacă vrei să fii în linia I, atunci trebuie să faci sacrificii, să trăiești ca la armată, să fii ordonat, să renunți la ceea ce presupune viața liberă, să fii atent la odihnă, la ce mănânci și mai ales la starea fizică. Trebuie să fii responsabil față de tine, mai ales dacă ai un țel. Și eu l-am avut: performanța! Să fiu cât mai sus, asta mi-am dorit și pentru asta am luptat! M-am simțit foarte bine când am devenit un sportiv de «interes național». Adică în 1992, la doar cinci luni după ce am ajuns în Germania, am primit cetățenia și am fost primit în echipa de gimnastică din Bundesliga. De aici a început ascensiunea mea”.

În paralel cu activitatea competițională, Marius Tobă a fost cooptat în spectacole sportive artistice organizate cu prilejul unor evenimente corporatiste, lansări de noi serii de produse, festivități de premiere, diferite gale sau festivaluri de anvergură. A devenit un pion important în asemenea numere de show în care, sub lumina reflectoarelor, evolua cu succes. Era apreciat pentru frumusețea mai multor elementele de forță pe care le prezenta și felul cum erau acestea îmbinate cu exerciții la unele dintre aparatele consacrate. Are amintiri plăcute legate de această activitate care i-a provocat imaginația și creativitatea pentru spectacole mult gustate de public. A renunțat abia după mulți ani când uzura fizică în urma accidentărilor și a celor 21 de intervenții chirurgicale la articulații și-au spus cuvântul.

marius si andreeas

În prezent, toate energiile și le canalizează înspre fiul său, gimnastul Andreas Tobă, care, e dovada vie a proverbului conform căruia „așchia nu sare departe de trunchi”. Plăcerea pentru această disciplină sportivă i s-a transmis indiscutabil din familie. Deși născut, crescut și educat în Germania, despre Andreas Tobă se poate spune că e român prin atitudine, dragul pentru limba română pe care o vorbește și rădăcinile din țara în care locuiește o bună parte din familie. A absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport la Timișoara și a urmat un master în specializarea Management sportiv la Universitatea de Vest din Timișoara. Spre bucuria lui Marius Tobă, care i-a devenit manager tehnic, Andreas este și el multiplu campion al Germaniei cu prezențe în lotul olimpic in 2009 și participări la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, Rio-2016 și Tokyo-2021.

marius toba 2 696x650

De câțiva ani Andreas Tobă face parte și din echipa de gimnastică artistică a CSM Lugoj în palmaresul căreia a înscris în toamna aceasta mai multe performanțe notabile: titlul la individual compus la Campionatele Naționale de gimnastică artistică, dar și-a adjudecat și prima ediție a competiției de open RomGym Trophy 2021. Speranțele se îndreaptă spre Campionatele Europene 2022, organizate  la Munchen, unde pentru Andreas sunt șanse reale la o medalie

marius toba si copiii

Revenind la Marius Tobă, tatăl, vorbește cu aceeași bucurie și despre fiica sa, Sabrina, căreia i-ar fi dorit o carieră în gimnastica ritmică, dar tânăra (azi în vârstă de 26 de ani) a ales să se dedice psihologiei în Germania. Vine uneori împreună cu familia la casa de vacanță de la Crivaia căutând relaxarea și frumusețea naturii din munții Semenicului.

De când s-a retras din activitatea competițională și sportivă, Marius Tobă s-a alăturat antrenorilor, ocupându-se de pregătirea fizică a unor sportivi din echipa de box din Hanovra. A activat în numeroase alte specializări conexe care țin de medicina sportivă și de recuperare prin reflexoterapie, masaj, bioenergie și bio magnetism și  nu numai.

Spune că nu se plictisește niciodată și indiferent unde se află, are mereu câte ceva de făcut. Are un neastâmpăr și o curiozitate permanente, e dornic să știe cât mai multe lucruri. De pildă, cunoaște toate detaliile casei din România construită în anii 90 dar care a primit o nouă înfățișare după ce a fost refăcută din temelii. Știe tot ce ține de  materiale de construcții, refacerea instalațiilor, amenajarea șemineului sub formă de centrală termică, rețelistică și multe alte amănunte. La celălalt acasă, în Germania, în ultimii ani s-a implicat în susținerea unei Asociații româno-germane care ajută conaționali pentru a-și procura acte, a-și găsi un loc de muncă și pentru integrare în Germania.

Marius Tobă a sprijinit, între anii 1997-2000, Școala Sportivă, Școala generală nr.7, Casa de copii și Căminul pentru persoane vârstnice din Reșița, către care a îndreptat numeroase donații de material sportiv, echipament, mobilier și diferite alte materiale.

Este foarte bucuros pentru toate acumulările personale și pentru provocările cărora a trebuit să le facă față. A avut prilejul să experimenteze cele mai interesante atracții: are licență de antrenor de schi și snowbord, a zburat cu avion de mare viteză, cu elicopterul, a sărit cu parașuta și mai urmează parapanta. S-a aflat în multe locuri de pe glob pentru că gimnastica și competițiile internaționale l-au purtat din America de Nord, în cea din Sud, a zburat în Asia, în Coreea de Nord, de Sud și a colindat aproape întreaga Europă. Vorbește pe lângă germană, engleză și limba rusă, datorită prietenului său de o viață, antrenorul federal stabilit si el în Germania, gimnastul azer, Valery Belenky, alături de care petrecea cantonamente la Moscova.

Pentru Marius Tobă cea mai mare mândrie este faptul că a rămas în istoria gimnasticii germane și mai ales că a fost deschizător de drum pentru fiul său, campionul Andreas Tobă! Dacă și-ar mai dori ceva? Un singur lucru: sănătate!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/