Adio, becuri toxice! Reșița trece la iluminatul prietenos cu mediul

resita noaptea

Lămpile clasice de pe străzile municipiului de pe Bârzava vor fi înlocuite cu aparate echipate cu module LED, care prezintă o eficiență energetică mai mare și care sunt totodată mult mai prietenoase cu mediul înconjurător.

La propunerea primarului Ioan Popa, consilierii locali reșițeni au aprobat, în cea mai recentă ședință, documentația de avizare a lucrărilor de intervenție și a indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiție „Modernizarea iluminatului public în municipiul Reșița – etapa 2021”.

Bugetul estimat pentru realizarea acestei investiții este de 5.426.102 lei și face obiectul unei cereri de finanțare prin Programul privind creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public, derulat de către Administrația Fondului pentru Mediu.

În prezent, peste 95% dintre corpurile de iluminat public amplasate pe străzile din Reșița sunt cu descărcări în vapori metalici, care conțin mici cantități de mercur, substanță care, dacă ajunge în aer, ca urmare a spargerii lămpii, este toxică, după cum se arată în referatul de aprobare al proiectului de hotărâre. Acesta este și unul dintre motivele care au dus la decizia municipalității de a schimba toate corpurile de iluminat public cu aparate echipate cu module LED (diode electroluminiscențe de putere), care prezintă o eficientă energetică, respectiv luminoasă superioară celor cu descărcări în vapori metalici, fiind totodată prietenoase (netoxice) cu mediul înconjurător. Pe de altă parte, s-a avut în vedere și costurile mult mai mici prin folosirea noilor corpuri de iluminat de tip LED.