Cum se va transforma un adăpost de iarnă pentru boschetari într-o creșă cu peste 100 de locuri

cresa noua lugoj

Administrația locală lugojeană pregătește un proiect de construire a unei noi creșe, cu dotări și amenajări moderne. Edificiul, dacă va fi ridicat, va permite Lugojului să crească capacitatea pentru a acoperi cererile crescute și pentru relocarea din unele spații aflate în clădiri depășite moral și fizic. Noua creșă este planificată să se ridice pe strada Gheorghe Doja.

„Avem un teren de 8.500 mp vis-à-vis de spital, în spatele pavilionului TBC, care nu va fi demolat. Noi dorim o clădire cu o capacitate de 110 locuri la standarde moderne. La ora actuala avem creșe în patru locații din municipiu, care sunt depășite. Sperăm că vom putea obține fonduri europene”, a precizat Claudiu Buciu, primarul Lugojului.

În prezent, cererea pentru creșe este de 128 de locuri, dar din lipsă de spații au fost aprobate doar 79 de solicitări între clădirea grădiniței din Micro III, clădirea grădiniței din Micro I, clădirea școlii din fostul cartier ITL și fosta grădiniță germană de pe strada Caransebeșului.

Adăpost pentru oamenii străzii

Până când acest proiect va fi implementat, Primăria Lugoj va deschide adăpostul de iarnă pentru cei care își duc zilele pe străzi în locația respectivă. Adăpostul va funcționa în saloanele rămase libere din spatele fostului pavilion TBC de pe strada Gheorghe Doja și va fi administrat de Direcția de Asistență Socială Comunitară.

„Adăpostul de noapte are zece locuri disponibile în spații încălzite și beneficiază de apă caldă la chiuvetă. Programul de funcționare va fi între 20 și ora 7 dimineața”, a transmis Primăria Lugoj.

În ultimii ani, numărul celor care au venit la adăpostul de iarnă a înregistrat o scădere. În prezent, pe raza orașului au mai fost identificate circa cinci-șase persoane care provin din Lugoj și satele apropriate, la care se mai adaugă trei-patru persoane, care vin în unele zile din alte zone ale țării. Chiar dacă pot beneficia de condiții mai bune majoritatea celor aflați în nevoie refuză adăpostul, chiar și când temperaturile coboară cu mult sub zero grade. De multe ori cei care au ajuns la adăpost au produs o serie de distrugeri sau scandaluri, fiind nevoie de intervenția autorităților. Adăpostul de iarnă funcționează de un deceniu.