Pianista Natzumi Kuboyama, cunoscută în lumea artistică din Japonia datorită numeroaselor premii obținute, dar și pentru că a devenit imaginea producătorului pianelor Kawai, vine periodic în localitatea Bocșa, din județul Caraș-Severin.
După ce în primăvară a susținut un prim concert, de Mărțișor, iată că din nou publicul iubitor de muzică clasică este privilegiat. Două evenimente sunt programate să se desfășoare astfel: luni, 16 octombrie, de la ora 14, la Sala Lira a Liceului de Artă „Sabin Păutza” din Reșița și marți, 17 octombrie, de la ora 18, sala festivă a Primăriei orașului, va găzdui un concert oferit cu drag de tânăra profesoară de pian, îndrăgostită de România.
Sunteți invitați să urmăriți concertele live sau online și în special această apariție exotică, gingașă, fiindcă merită! Diafană precum o păpușă de porțelan, artista mângâie într-un fel special clapele pianului, după ce descrie în aer cercuri molatice, unduiri crescătoare și reveniri în forță, ca după un scenariu dinainte stabilit. Sunt manifestările artistului care trăiește cu toată ființa muzica, creația și transmite emoția.
Cu ce prilej se află aici? Ei bine, aceasta este o altă poveste frumoasă ce ține de întâlniri de destin, de oameni și de felul în care au loc alegerile lor. Poveștile de dragoste par a fi asemănătoare în orice colț al lumii sunt ele trăite și totuși sunt atât de diferite.
La începutul pandemiei, doi tineri au devenit întâmplător, parteneri de dialog pe internet. I-a unit pasiunea pentru muzică, limbi străine (engleza și japoneza), curiozitatea de a cunoaște noi culturi, dorința de a se regăsi în aceleași valori. Din cauza restricțiilor au fost nevoiți să testeze o relație la mare distanță, dar care a funcționat tocmai pentru că viața în sine s-a mutat online.
Inginerul Liviu Farbaș, bocșeanul pentru care Natzumi Kuboyama parcurge jumătate de planetă, din Tokyo și până la Bocșa, mărturisește: „ne-am cunoscut în 2020, în plină pandemie. I-am trimis câteva partituri ale unui compozitor pe care îl prefer și în scurt timp, ea mi-a și înapoiat înregistrarea cu partitura respectivă. Asta m-a surprins și m-am bucurat. Era perioada aceea de carantină când avea concerte online și foarte mult timp liber la dispoziție. Comunicam, interacționam, adeseori uitam de diferența de fus orar de șapte ore dintre țările noastre. Mi-a plăcut că nu-i era străină România. De când era copil s-a îndrăgostit de muzica noastră tradițională fiindcă atunci, demult, a auzit pentru prima oară folclor românesc la un festival unde participase și un ansamblu aflat în vizită, în Japonia. Prima dată ne-am văzut abia în august 2021, la aeroportul Otopeni, când Natzumi a venit în România. Mie îmi era imposibil să plec în perioada aceea din cauza restricțiilor care încă erau valabile pentru străinii doritori să intre în Japonia.”
Natsumi Kuboyama are rădăcini muzicale din familie, mama sa fiind profesoara de pian care de timpuriu i-a transmis dragul și pasiunea pentru acest instrument. Deja la șase ani a susținut primul concert peste hotare, la Moscova, iar la 12 ani, primul concert de caritate în Japonia, pentru susținerea mai multor cauze: strângerea de fonduri pentru Cernobîl, construirea unei școli pentru copii defavorizați din Peru și eliminarea minelor din Cambodgia. Odată cu trecerea anilor, au început să se numere succesele. Astfel, în anul 2003 a câștigat premiul I, la competiția Steinway din Paris, în 2007 – premiul publicului la competiția Japonia-România, prima ediție a acestui concurs din Japonia, iar în 2009 a câștigat premiul II la concursul Steinway de la Berlin. Este foarte mândră că în același an, pianul i-a adus bucuria de a concerta și la New York, apoi la Shanghai, în China.
Natsumi Kuboyama a absolvit în 2015, Universitatea Toho Gakuen, cea mai prestigioasă universitate de muzică din Tokyo, ca șefă de promoție și drept recompensă, a fost invitată să susțină un concert la Palatul Imperial.
Tânăra pianistă nu cântă pentru prima dată în România. În trecut, a mai avut colaborări cu Filarmonica de Stat din Târgu Mureș și desigur, este deschisă pentru orice alte propuneri de concerte în țara noastră.
Cum se simte la Bocșa un musafir sosit dintr-un megalopolis structurat mai mult pe verticală, construit din beton și sticlă? „Totul e foarte diferit de ceea ce sunt eu obișnuită în Tokyo, care se știe, este una dintre marile aglomerări urbane ale lumii, cu peste 13 milioane de locuitori. Cred că la noi nu există un sat atât de mic precum orașul Bocșa. În schimb, aici e foarte mult verde și eu admir tot ce este natural. Facem multe excursii, ieșim în natură fiindcă iubesc lacurile din apropiere, Văliug, Poiana Mărului, morile de la Rudăria, cascada Bigăr. Simt energia pozitivă a locurilor și mă încarc. Sunt multe atracții turistice în Banat, pe care le-am vizitat deja și mă încântă când mă gândesc la tot ce mai urmează. Apreciez mult bunătatea oamenilor care sunt foarte primitori, calzi, toată lumea îmi zâmbește și mă simt foarte relaxată.”
Tânăra pianistă spune că s-a adaptat în ceea ce privește mâncarea românească, aromele și specificul ei. „Îmi plac sarmalele, papanașii, piureul de cartofi, ciorba de pui, salata de ardei copți, dar și micii.”
Vizitele reciproce România – Japonia au devenit uzuale, iar Liviu Farbaș spune că s-a întors cu amintiri deosebite din Țara Soarelui Răsare: „totul e diferit, cultura, oamenii, totul. Nimic nu seamănă cu ceea ce știm noi. Cred că m-aș putea adapta totuși, după o perioadă. Deocamdată dorința noastră e să călătorim, să locuim în două lumi, pe două continente, să experimentăm cât mai mult din ceea ce viața ne oferă. Ne gândim și la căsătorie, desigur, în viitorul apropiat.”
Cât de important este să nu încetezi niciodată din a fi curios, să nu te oprești din învățare și să faci constant schimb de idei? Avem exemplul în față!