POVESTE DE VIAȚĂ… în imagini. În locul lui Denis Țară, fotografiile vorbesc

fotograf din resita denis tara
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Tânărul reșițean și-a câștigat un binemeritat loc printre cei mai renumiți artiști locali. Denis Țară a absolvit Școala Populară de Arte și Meserii „Ion Românu” din Reșița, unde timp de patru ani a studiat cu multă implicare tot ceea ce ține de această lume minunată a imaginii care, așa cum se spune, uneori face mai mult decât o mie de cuvinte.

Aparatul de fotografiat este doar un accesoriu, pe când pasiunea, respectul și imaginația sunt esența unei fotografii reușite. Denis Țară a dovedit că are ochi de artist și mână de profesionist (pentru prelucrarea pe calculator), astfel că numeroase imagini surprinse la evenimente publice organizate de municipalitate, au fost remarcate și promovate pe pagina de Facebook a Primăriei Reșița. Este vorba, printre altele, despre festivalurile Etnica, Custom, expoziția fotografică stradală organizată cu prilejul omagierii a 250 de ani de industrie reșițeană.

denis tara moto

A participat și la câteva concursuri, astfel că în anul 2021, a obținut locul I la secțiunea Natură, organizat de DizabilArt, un proiect al Asociației Charcot Marie Tooth România, iar anul trecut a fost distins cu premiul special al Școlii de Arte, la secțiunea Portret, a ocupat locul II la secțiunea Sport și Macro și locul III la secțiunea Natură. Una dintre lucrările sale, (port popular din Banat) poate fi admirată la Terminalul Plecări al Aeroportului Internațional Otopeni, într-o expoziție tematică realizată de artiștii Eduard Guțescu și Cornelia Gherguț.

denis tara poza expo

Primul profesor îndrumător, Flavian Săvescu, de la Școala de Arte, i-a adresat cuvinte de laudă proaspătului absolvent: „Mi-aș dori, Denis Țară, ca toți oamenii să aibă sufletul tău pentru că astfel lumea ar fi mai bună. Mi-aș dori ca toți oamenii să învețe de la tine ce înseamnă pasiunea. Mă bucur că te-am cunoscut și am avut șansa să te îndrum la început și aș vrea să știi că pe mine m-ai îmbogățit. Tu ești o lecție de viață prin modul în care iubești fotografia. Îți felicit părinții care știu, dincolo de greutăți, să te susțină. Succes pe mai departe! Îl meriți!”

denis tara natura

Denis Țară a fost mereu încurajat de către colegii de curs și motivat să-și îmbunătățească tehnica de lucru. Daniel Pușcău, cunoscut artist fotograf, și-a arătat satisfacția față de evoluția tânărului: „Mă face mereu mândru nu că am contribuit și eu la «creșterea» lui ca fotograf, ci că l-am cunoscut. Prin ceea ce face și mai ales cum face, reușește să înlăture barierele de comunicare, iar fotografiile lui asta fac: comunică. Ni-l  dezvăluie pe Denis în toată ființa lui: plăpând dar energic, perfecționist și vesel, dar în același timp foarte determinat. Sensibilitatea lui îl face să reușească prin fotografii să emoționeze și să încânte privitorul, iar pe mine să înțeleg că totul este un echilibru lăsat de «Șefu ăl mare» compensând astfel stările de fapt, cu emoțiile. Trebuie menționat aici, în mod special, ajutorul, susținerea și implicarea familiei care are un rol major în definirea lui Denis Țară, ca om și ca artist, pana la urmă. Sunt sigur că Denis poate realiza orice își propune, cu inocența, sensibilitatea și determinarea lui, și mă bucur că timp de 3 ani am avut parte de aventuri și clipe unice împreună.”

denis tara

Pasiunea pentru fotografie i-a salvat sufletul, fiindu-i refugiu într-o lume în care liniștea și-a înălțat pentru el un perete de beton. Denis s-a născut fără auz, lucru dovedit după serii lungi de investigații complicate. Părinții sperau la o minune care să-l scoată pe copil din întunericul sunetelor, dar nu a fost să fie. A fost în schimb, un drum greu al încercărilor și incertitudinilor până la aplicarea implantului cohlear. Cu alte cuvinte, a primit nu una, ci două urechi artificiale, care să îi transforme sunetele și să îl ajute să-i fie mai confortabil în mediul care îl înconjoară. Școlile speciale pentru hipoacuzici urmate la Timișoara și Sibiu s-au dovedit a fi un eșec, astfel că până la vârsta de opt ani, nu a arătat vreun progres. Abia după aceea, cu îndelungi eforturi, s-a obținut demutizarea, copilul de odinioară articulând primele sunete inteligibile.

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Bătălia cu destinul

Părinții l-au învățat să ia viața așa cum este și i-au fost mereu alături pentru adaptarea la o viață normală, prin exemplul lor de părinți dedicați, capabili de sacrificii deosebite. Tatăl, Ghiță Țară, mărturisește: „După mine, ca părinte, spun că Denis este cel mai frumos, deștept și cuminte copil din lume. Din păcate, este timid, introvertit, fără prieteni, mereu cu frică de oameni, temător să nu fie exclus. Și asta pentru că nu toți par să îl înțeleagă. Nici el nu înțelege vorbirea, comunicarea celor din jur. Până să ajungem aici, în acest moment al evoluției sale, am parcurs un drum foarte greu și dacă nu am fi avut sprijinul multor oameni cunoscuți și necunoscuți (prin donații), cu siguranță, nu ne-am fi putut descurca. Mă gândesc la cei care au avut inițiativa de a ne ajuta pentru a-l cuprinde pe Denis în proiectul de implantare, prof. Gheorghe Iosifoni, de la Inspectoratul Școlar Reșița, prof. Nicoleta Marcu, pe atunci director al Casei Corpului Didactic.

denis tara copii

Cu aceeași recunoștință aducem mulțumiri Asociației „Ascultă Viața”, care, de-a lungul anilor, a decontat cheltuielile pentru demutizarea lui Denis, ore de consiliere efectuate de către logopedul specializat Roxana Pătru din Timișoara. Gânduri bune se îndreaptă spre doamna profesoară Manuela Stan, de la FICE România, (Federația Internațională a Comunităților Educative – Secțiunea România), organizație a profesioniștilor în educație și protecție socială, care activează pentru drepturile copiilor, dar și profesorilor de artă fotografică, Flavian Săvescu și Daniel Pușcău.”

denis si ghita tara

Pregătirea pentru viață

Integrat în învățământul de masă, Denis Țară a absolvit gimnaziul, după care alegerea a fost pregătirea profesională. „Noi l-am îndrumat să opteze pentru o meserie adaptată nevoilor actuale și mai ușoară, de aceea s-a specializat ca brutar. Apoi a mai urmat și un curs de lăcătuș. Dar cel mai mult i-a plăcut fotografia și s-a dus exact acolo unde a simțit că îi este locul, la Școala Populară de Arte din Reșița. În timpul pandemiei, cu masca pe figură, a fost mai greu. El are nevoie să urmărească buzele celor care îi vorbesc, altfel este dezorientat” , spune mama, Geluca Țară.

Pentru Denis, părinții au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a ține pasul cu nivelul de evoluție al cunoștințelor și a tehnicii de prelucrare a imaginii, dobândite la cursuri. După cum a fost nevoie, au investit în aparate foto performante, în obiective și alte componente care să-l ajute în munca de creație. Un laptop de generație ceva mai nouă ar fi o bună rezolvare, fiindcă cel pe care-l are a îmbătrânit deja. Dar toate la timpul lor…

Familia Țară se bucură de o viață extrem de activă, participă la numeroase evenimente organizate de Asociația națională „Ascultă Viața”, a pacienților cu implant cohlear. De mai mulți ani, s-au format ca o adevărată comunitate de prieteni, adulți și copii, care merg în diverse tabere din țară, create special pentru copiii și tinerii cu cerințe educative speciale. Fiindcă ei sunt cei care au un drept în plus: dreptul de a fi diferit!

denis tara 1

Iar în ceea ce îl privește pe Denis Țară, tânărul care a împlinit recent 21 de ani, este încrezător în viitorul său, știe că atunci când vrei ceva cu adevărat, poți! Iar el asta își dorește: să poată să participe în continuare la evenimente, la sesiuni de fotografie, să fie în mijlocul naturii și a vieții culturale, să emoționeze, să transmită culoare, să mângâie, pentru că cele mai frumoase locuri prin care putem umbla, sunt sufletele oamenilor!

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/