Pe urmele germanilor în Banat – Începuturile modernității

conferinta germani banat upt
mbmr 1000x100

Universitatea Politehnica Timișoara a găzduit conferința „Pe urmele germanilor în Banat – Începuturile modernității”.

Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Științe ale Comunicării din cadrul UPT, în colaborare cu Societatea Culturală Româno-Germană din Timișoara, sub egida căreia funcționează Centrul Cultural German.

În deschiderea conferinței, prof.univ.dr.ing. Sorin Mușuroi, a transmis salutul rectorului UPT adresat participanților. A vorbit despre istoricul șvabilor din Banat, despre relația acestora cu Politehnica, subliniind că „astfel de evenimente cultivă spiritul care a făcut Timișoara celebră”.

Cuvântul de bun venit din partea Facultății de Științe ale Comunicării, care anul acesta împlinește 30 de ani de la înființare, a fost adresat de prof.univ.dr. Daniel Dejica, decanul acesteia, care a precizat că „în UPT, știința și cultura și-au dat mâna”.

În cadrul conferinței, scriitorul și profesorul Anton Sterbling a vorbit despre caracterul modern al literaturii de expresie germană din Banat, despre înființarea Grupului „Aktionsgruppe Banat”, și a prezentat, totodată, ultima lui carte, „Rückkehr aus dem Klimadelirium und die merkwürdige Begegnung mit Nikolaus Lenau in Wien” (2024), apărută de curând la Pop Verlag în Ludwigsburg, Germania.

Muzeul TM

Anton Sterbling este profesor universitar, sociolog, scriitor și membru fondator al Grupului de Acțiune Banat. După absolvirea studiilor de sociologie în Germania, a fost profesor la Universitatea din Mannheim, Universitatea din Hamburg, Universitatea din Heidelberg, Universitatea din Bonn și Hochschule der Sächsischen Polizei din landul Saxonia. A scris peste 60 de cărți științifice și literare, a editat peste 40 de volume și a publicat peste 700 de articole în reviste de specialitate, în ziare și în antologii.

În iunie 2022, Universitatea Politehnica Timișoara a fost, alături de Societatea Culturală Româno-Germană din Timișoara și de Biblioteca BCUPT, parteneră a conferinței internaționale „Der Wille zur Veränderung – das ist die Realität – 50 Jahre Aktionsgruppe Banat”, organizată la inițiativa Deutsches Kulturforum Östliches Europa (German Culture Forum for Central and Eastern Europe), cu prilejul celebrării a 50 de ani de la înființarea Grupului de Acțiune Banat.

Prin evenimentele organizate împreună, Facultatea de Științe ale Comunicării din cadrul Universității Politehnica Timișoara, Societatea Culturală Româno-Germană din Timișoara și Centrul Cultural German își propun să promoveze valorile culturale ale germanilor din Banat și să contribuie la valorificarea patrimoniului cultural multietnic din această regiune.

 

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/