POVESTE DE VIAȚĂ. Din Senegal la Reșița, vorbim românește cu Mediop Ndiaye

fotbalist mediop
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Dacă vă atrage atenția atunci când îl întâlniți pe stradă, la cumpărături, prin magazine sau la vreo terasă din oraș cu prietenii, trebuie să știți că e chiar el, golgeterul CSM Reșița, cooptat de la începutul campionatului în echipa care și-a propus ca obiectiv promovarea în Liga a II-a.

Suporterii, pasionații de fotbal îl cunosc pe Mediop Ndiaye și au doar cuvinte de laudă la adresa lui fiindcă e un atacant valoros și de când a venit în Valea Domanului a contribuit decisiv la victoriile echipei prin numărul mare de goluri marcate. Are până acum 13 goluri din 8 partide disputate. A venit la Reșița pentru că antrenorul Dan Alexa și conducerea clubului l-au dorit cu orice preț.

A fost un concurs de împrejurări favorabil care l-a adus din vestul Africii tocmai în Europa. Terminase liceul, era deja jucător de fotbal în Liga I în anul 2013 când un agent local l-a îndemnat să-și caute norocul în România. Zis și făcut, dar cum echipa din Berceni, unde credea că va fi primit, era pe picior de desființare, a plecat prin intermediul unui prieten să obțină un post în Liga a IV-a, la echipa din Ghiroda de lângă Timișoara. Nu știa limba, era singur printre străini și cu toate acestea a reușit să învingă greutățile începutului. A dovedit seriozitate, lucru care a contat cel mai mult în toți anii care au urmat și care l-a trimis de la o echipă la alta în căutare de mai bine.

mediop

S-a născut în Senegal, la Saint Louise – oraș-port la Atlantic – și provine dintr-o familie numeroasă, cu opt copii, el fiind cel mai mic. Are o amintire din copilărie extrem de tristă legată de soarta unuia dintre frați pe care l-a văzut stingându-se pe terenul de fotbal. Nu se știa că are probleme cardiace și după această experiență părinții nu au fost de acord ca Mediop să se dedice fotbalului. Dar, cu multă muncă de lămurire, i-a convins, el urmându-și mai apoi visul!

Una dintre surori este stabilită în Canada, un frate în Franța, iar ceilalți, cu diferite cariere didactice (profesori de sport, geografie, istorie, în învățământul de masă), au ales să profeseze acasă, mult mai aproape de părinți. Tot la părinți s-a gândit și Mediop la începuturi, atunci când făcea eforturi financiare considerabile și din puținii bani câștigați în România le mai trimitea și lor. Din păcate, de aproape doi ani tatăl său nu mai e, cât despre vremuri, s-au mai schimbat în bine și în Senegal. Familia sa face parte din comunitatea Wolof, musulmană, care reprezintă 40% din populația țării, vorbind un dialect propriu, în Senegal limba oficială fiind franceza. Tot cu franceza a avut noroc fiindcă i-a fost ușor să învețe limba română. Scrie, citește și se exprimă frumos, vorbește cursiv, nici n-ai spune că a fost străin de ea. Nu a avut nevoie de cursuri speciale, a prins din zbor, vorbind cu colegii de club, cu apropiații, sau urmărind filme la televizor.

S-a adaptat în România, țară cu o climă foarte rece în comparație cu ceea ce a fost obișnuit să trăiască până la 22 de ani. Își amintește cum, la începuturile lui aici, purta la antrenamente câte două perechi de bluze și de pantaloni pe sub șort și cum pe stradă se înfofolea, nu îi lipseau fularul, mănușile și gluga sau șapca pe cap. Cu toate acestea mereu îi era frig și zâmbește la vremurile când iarna i se părea un coșmar. Acum nu mai simte frigul chiar așa. Știe că totul înseamnă adaptare: a corpului la mediul înconjurător, a minții și a sufletului la provocările permanente. Îi place foarte mult mâncarea românească, nu refuză nimic altceva decât carnea de porc pe care din considerente religioase o exclude din meniu. De Crăciun a mâncat sarmale, dar adaptate, preparate din carne de pui, și apreciază acest gest făcut special pentru el de către familia fostei partenere. Este recunoscător celor din Sânnicolau Mare care l-au primit cu multă căldură în casă și în viață.

stiri si publicitate casino herculane by sungarden stiri si publicitate gif card de energie dacus 1000x100
publicitate in Stiri de Timisoara si Resita gif card de energie dacus 1000x100

„Nu mă așteptam ca părinții prietenei să se comporte atât de frumos cu mine, să fie oameni atât de deschiși și le mulțumesc pentru asta. Regret că împrejurările ne-au despărțit, dar ne unește fiul meu de 5 ani, Suhaib Saliou, de care sunt foarte atașat. Îmi doresc să fiu un tată bun și de aceea, de câte ori am timp liber, la sfârșit de săptămână, îl iau cu mine la Timișoara pentru a petrece timpul împreună. Ne jucăm în parc, mergem la film, la mall, iar acum, din cauza restricțiilor pandemice, încercăm jocuri pe calculator sau inventăm tot felul de lucruri haioase. Mai vorbim pe internet cu mama mea în Senegal  ca să mai prindă și să nu uite cuvinte din limba wolof. Înțelege, dar el răspunde românește. Avem multe vacanțe împreună, la mare, la munte și sigur că ne mai facem planuri pentru viitor”.

mediop si fiul

Mediop Ndiyae a fost cooptat în echipa reșițeană de la mijlocul lunii august și mărturisește că se simte foarte bine, chiar dacă orașul e mic și, în timpul liber, nu prea ai mare lucru de făcut. Vine de la echipe din eșaloane superioare după ce a făcut carieră la Ripensia Timișoara, Dunărea Călărași și FC Argeș. Cu Ripensia a plecat de jos, din Liga județeană, echipa reușind să promoveze pas cu pas până în Liga a II-a.

L-a urmat pe antrenorul preferat de a cărui sugestie a ținut cont și la mutarea sa în urmă cu câțiva ani la Dunărea Călărași. A venit la Reșița pentru că antrenorul Dan Alexa a fost cel care l-a motivat și l-a înțeles că traversează o perioadă mai puțin favorabilă din cauza problemelor personale. Recunoștința lui Mediop față de cei care au crezut în el și l-au susținut, și-o arată prin golurile marcate, conduita pe teren și fazele bune create alături de colegii de echipă. Își dorește să fie cât mai mult timp în activitate de aceea duce o viață sportivă echilibrată.

mediop la sport

Pune mare preț pe forma sa fizică și de aceea, pe lângă pregătirea generală impusă de conducerea echipei, muncește suplimentar la sala de forță. Îi urmărește pe cei doi valoroși conaționali ai săi și se bucură pentru reușitele lui Sadio Mané jucător la Liverpool în Premier League și ale lui Idrissa Gana Gueye mijlocaș defensiv pentru clubul din Liga I Paris Saint-Germain. Și-ar fi dorit să aibă șansa lor, dar deocamdată pentru Mediop Ndiyae soarele strălucește în România, la Reșița!

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/