POVESTE DE VIAȚĂ. Cu Andreea Sidău – creatoarea brandului „Andreea Bololoi – Bridal Jewelry”

a bololoi
po 1000x100px (3)

În urmă cu aproape 15 ani, începea marea aventură în lumea creației, pornită întâmplător, din dragostea pentru frumos și pasiunea pentru artă.

De la primele obiecte handmade, a ajuns în timp la bijuteria contemporană de autor, accesoriile pentru păr și decorațiunile de înaltă clasă pentru evenimente speciale. Creează din plăcere și crede că fiecare bijuterie își găsește singură stăpâna. Toate femeile sunt deosebite și unice în felul lor, precum bijuteriile care le împodobesc și conferă ținută elegantă oricui le poartă.

andreea bololoi

La început, sursa de inspirație a fost internetul unde a descoperit o tânără portugheză care lucra bijuterii din sârmă de cupru. O banală sârmă îndoită, învârtită, cu mărgeluțe viu colorate așezate în diverse forme. Și pentru că i s-a părut interesant, și-a dorit să încerce. Era în primul an de facultate, la Arte Plastice și Design, secția grafică, la Timișoara.

„Văzusem niște lucrări care mi-au stârnit curiozitatea. La început a fost o idee. Apoi o linie, două, trei pe un caiet, o sârmă tăiată, îndoită și probabil aruncată. Încercări peste încercări, cu rezultate mulțumitoare sau dezamăgitoare, dar până la urmă, acea idee s-a materializat într-o bijuterie în care am pus o mică parte din mine. Inițial m-a ajutat mama care mi-a procurat câteva bobine cu sârmă de cupru din care am început să fac niște cerceluși, câteva pandantive și mărțișoare pe care le-am postat pe blogul meu unde mi-am prezentat munca. Am fost foarte surprinsă să văd că am început să primesc comenzi. Și am continuat așa, deși nu credeam că va fi ceva de lungă durată.”

a bololoi 13

Ceea ce părea să fie la început doar un hobby, pentru Andreea Bololoi a devenit un mod de viață. Este recunoscătoare familiei, soțului Florin Sidău, tuturor celor care îi sunt alături și îi înțeleg nevoia de a crea. Spune că și-a schimbat viața în așa fel încât face ceea ce îi place. „Important e să poți înțelege ce îți aduce fericire, să poți să-ți descoperi și să-ți valorifici resursele.”

a bololoi 10

Cât de ușor se ajunge de la schiță, la produsul finit?

„Eheee, poate chiar în ani de zile! Iar ca muncă efectivă, câteva ore bune sunt necesare pentru un accesoriu, o brățară sau o tiara. Vreme de aproape 15 ani, de când am început să fac bijuterii, am trecut prin multe. Drumul mi-a fost cu suișuri, coborâșuri, cu reușite și încercări, colaborări, expoziții, târguri, cursuri, colecții, toate având un rol important în formarea și evoluția mea. Azi mi-au trecut toate astea prin minte și m-am umplut de dor. Dor de ideile mele îndrăznețe, dor de experimentat tehnici noi și de a descoperi noi feluri în care pot modela o simplă sârmă. Dor de schițat colecții. Am trecut, în timp, de la organic, la geometric, de la bidimensional, la tridimensional, de la bijuteria contemporană de autor, la accesoriile de păr. Un singur lucru a rămas neschimbat – sârma.”

a bololoi 6

Andreea Bololoi desenează de când se știe. Cu talent! Chiar dacă a terminat liceul de matematică-informatică, mărturisește că nu a fost atrasă de partea reală. Iar părinții au încurajat-o să-și urmeze pasiunea pentru artă. Nu știa că bijuteria va deveni un business, iar „Andreea Bololoi – Bridal Jewelry”, un brand!

a bololoi 4

A participat la numeroase târguri de bijuterie contemporană organizate la București, a avut parteneriate cu magazine fizice, a trimis produse într-un butic cochet din Amsterdam, a avut o colaborare de lungă durată cu librăriile Cărturești în cadrul proiectului ROD (Romanian Design) – conceput să expună, să promoveze și să vândă design românesc. De asemenea, a participat la expoziții de grup cu colegii săi, cursanți ai Școlii de bijuterie contemporană Assamblage din București.  În urma cursului și-a însușit tehnica prelucrării argintului, lărgindu-și în acest fel aria cunoștințelor tehnice, înlocuind sârma de cupru cu cea de metal semiprețios.

a bololoi 3

1000x100 casa brutarului

Cât despre bijuteria contemporană, Andreea Bololoi spune că „are un concept în spatele ei. Artistul pleacă de la o idee și își exprimă viziunea artistică prin bijuterie care este mai îndrăzneață, poate nu este chiar pe gustul oricui și nici nu este accesibilă tuturor fiindcă nu mulți gustă genul acesta de bijuterii. Pot fi mari sau cu forme ciudate. Și mie mi-a fost mai greu să găsesc clientelă. Lucram colecții, aveam un concept bine definit, am trecut de la bidimensionale la tridimensionale, am trecut de la forme și texturi organice la geometrice. Mă jucam cu sârma în toate felurile posibile. Am rămas până la urmă la sârma placată cu argint.”

a bololoi 12

Ce inspiră artistul în crearea bijuteriilor?

„Foarte mult mă inspiră natura, dar și materialele. Am o gamă variată de mărgele, mari, mici, mărgeluțe din sticlă, cristale, perle, pe care după încercări multe le combin. Obișnuiam să fac schițe înainte să fac accesoriile de păr, de exemplu. Când îmi venea o idee, imediat o puneam pe foaie. Am caiete întregi de schițe și desene. Acum nu mai am timp așa mult la dispoziție. Lucrez mai mult pe comandă și mai reproduc din ceea ce am făcut în trecut. Din când în când, reușesc să realizez colecții noi, de exemplu anul acesta, cu elemente florale predominante, mai romantice. Colecția are douăsprezece accesorii de păr, unele și cu cercei și mi-aș dori să o mai dezvolt în timp. Când am început colecția, nu aveam în minte o direcție prea bine definită, nu prea știam care vor fi acele elemente care o vor «lega» și care se vor repeta, sub o formă sau alta, pentru a rezulta o colecție coerentă. Și luând-o pas cu pas, am ajuns la mărgelele tubulare, pe care nu le-am prea folosit până acum, perle albe și cristale transparente, am făcut modele noi de flori și frunze și acum am atâtea idei, că aș putea tripla numărul pieselor.”

Brandul „Andreea Bololoi – Bridal Jewelry” deține piese finisate la nivel calitativ ridicat. „O bijuterie își câștigă pe drept acest titlu, dacă este trecută peste cel mai fin dres și nu-l agață, mi-a rămas mie în minte ideea aceasta spusă de cineva și am grijă maximă la colțuri și la îmbinări să atingă perfecțiunea.”

olympus digital camera

Din anul 2014 și-a schimbat stilul, a învățat o tehnică nouă, a exersat mult și a început să creeze accesorii de păr pentru mirese, pentru evenimente speciale. Produce coronițe, clame și piepteni de păr, cercei, brățări, ace de coc cu decorațiuni, broșe, mărturii pentru nuntă. În ultimii trei ani colaborează cu un atelier de încălțăminte din București pentru care realizează accesorii (clipsuri) pentru pantofi de gală.

a bololoi 5

A reușit de anul acesta să aibă atelierul propriu la care visa de multă vreme. O cameră a locuinței a fost transformată într-un spațiu cu multiple funcțiuni: de creație, de depozitare, dar și de showroom, de prezentare și probă a bijuteriilor și a accesoriilor dorite de viitoare mirese.

a bololoi 11

Poate că una dintre cele mai plăcute amintiri pe care le are, a bucurat-o contextul și remarca a onorat-o foarte tare, rămâne solicitarea de a realiza o decorațiune (din sârmă argintată și pietre semiprețioase) atașată unei cutii de bijuterii din cristal, pentru aniversarea Principesei Margareta. Bineînțeles că piesa a fost apreciată și i s-au adus mulțumiri designerului.

Andreea Bololoi își dorește să mai rămână o vreme pe piața artistică și spune că „îmi place foarte tare ceea ce fac, chiar dacă sunt într-o zonă de nișă. Mă bucur când îmi scriu tinerele că au purtat bijuteriile create de mine cu drag și le vor păstra amintire. Îmi place că pot să contribui, măcar un pic, la fericirea lor din ziua nunții prin obiectele pe care le fac. Și apoi îmi doresc foarte tare să cresc, eventual să ajung să am un magazin și un angajat!”

Până una-alta, Andreea este „one-man show”(cum se spune), nu doar creează bijuterii ci are grijă și de imagine. Adică, fotografiază, prelucrează, concepe și scrie texte, postează pe contul de Facebook și pe Instagram. Spune că îi place să se ocupe și de acest aspect fiindcă este o perfecționistă și își dorește să aibă o identitate vizuală ușor de recunoscut. „Lumea când îmi vede un produs sau o fotografie să fie cu gândul la mine, la lucrările mele. Sper că am reușit! ”

a bololoi 8