POVESTE… de la Paris! Cu reșițeanca Oana Pătru – 2022 Finalist Junior Europe – les Margaret Awards

oana patru 2
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Este elevă în clasa a 12-a, dar absolventă deja, dacă ne gândim că a susținut probele Bacalaureatului francez la disciplinele matematică, fizică și urmează la sfârșitul lunii viitoare anunțarea rezultatelor. Dar, despre reușitele ei absolut remarcabile, se vorbește în presa locală și la una dintre televiziunile unde a fost invitată recent, fiindcă Oana Pătru a ajuns în finala concursului de informatică, recompensat cu premiile „Les Margaret junior”.

Consacrata competiție se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui Republicii Franceze iar în anul 2020 a fost lansată prima ediție a premiilor „Les Margaret Junior”, adresate tinerelor fete europene și africane cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani, care inovează și au spirit antreprenorial. „Premiile recompensează creațiile generației viitoare care va schimba lumea datorită tehnologiei digitale A oferi femeilor locul pe care îl merită înseamnă a oferi societății șansa de a reuși în transformarea ei. A face inovația accesibilă unui număr mai mare de oameni înseamnă a scoate la iveală o nouă generație de lideri. Orice este posibil pentru cei care îndrăznesc, visează și nu renunță niciodată”, arată organizatorii, aici pe site. Premiile sunt oferite prin intermediul Fundației Margaret Hamilton în semn de omagiu față de cercetătoarea și  creatoarea „ingineriei software”, savantă angajată la NASA în anii ’60 – ’70, autoarea unor tehnologii aflate în spatele misiunilor spațiale Apollo, contribuind la alte numeroase proiecte militare și tehnologice americane majore.

FaceFind – Shazam-ul actorilor de film

Oana Pătru s-a remarcat datorită ideii pe care a avut-o și a ingeniozității de punere a acesteia în aplicare, aceea de a crea o aplicație care poate recunoaște după chip, orice actriță sau actor de film. Un fel de Shazam, cunoscut pentru lumea muzicală. Cu alte cuvinte, dacă nu îți amintești cine este personajul pe care-l vezi la televizor, atunci scoți telefonul, activezi camera și aplicația, iar în scurtă vreme ai răspunsul. Dar nu așa, simplist cum s-ar putea crede. Primești informații complexe despre palmaresul protagonistului, în ce filme, cu cine a jucat și ce premii a luat în cariera artistică, adică ceva aproape de Wikipedia.

oana patru 3

Tânăra reșițeancă a fost prezentă la festivitatea de premiere împreună cu mama sa și chiar dacă nu a luat marele premiu s-a bucurat mult de locul II. A apreciat de asemenea invitația primită și e mândră că s-a aflat acolo unde s-a adunat „crema” tinerilor cu idei în activitatea de programare. A avut astfel ocazia să discute cu pasionați din domeniul informaticii, a putut lua pulsul, ceea ce este benefic pentru niște tineri aflați la început de drum competițional.

Oana spune că pasiunea pentru informatică i se trage de la mama care i-a insuflat de mică, din copilărie, această curiozitate pentru tehnologie. Mama, Claudia Pătru, ni s-a confesat: „eu lucrez în marketing digital de când sunt aici, de 12 ani. Întotdeauna am fost preocupată de noile tehnologii și mai ales de cum pot fi ele aplicate în business. De mici i-am educat pe gemenii mei, astfel încât să înțeleagă logica informatică prin jocuri, cărți de vârsta lor, aparate și dispozitive de tot felul, console. Când am venit în Franța era normal să continue în acest sens. Doar că la scoală nu studiau așa ceva și pe mine începea să mă depășească deja ceea ce voiau ei. Așa că am găsit, destul de greu la vremea respectivă, cursuri private de programare vizuală întâi în Scratch apoi în Pyton și cursuri de antreprenoriat. Eu m-am străduit să le dau toate uneltele posibile pentru drumul lor în viață și nu să-l «asfaltez»”.

copiii si mama

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Oana își amintește că încă de pe când avea 11 ani, împreună cu fratele ei, David, aproape în fiecare week-end participau la ore de informatică, la evenimente unde se discuta despre limbaje de programare, noutăți în domeniu. În prezent aceste evenimente sunt de mare anvergură unde vin profesioniști care prezintă noi aplicații dezvoltate, noi tehnologii create. Interesantă remarca referitoare la absența fetelor din acest domeniu: „în sala de examen pentru concursul la facultate unde erau peste 200 de persoane am fost doar 15 fete. În România sunt mai multe persoane de sex feminin  în informatică decât în Franța, pentru că aici, nu sunt bine văzute. Se crede despre ele că nu fac nimic, sunt cumva rupte de lume, stau numai în fața calculatorului, mănâncă chipsuri și nu au viață socială. Pentru a înlătura această idee preconcepută și formă de discriminare, există în școli locuri rezervate fetelor. De exemplu, școala mea preferată, unde eu vreau să urmez acest domeniu e frecventată de puține fete, doar 10% din numărul total de înscriși”.

Cât privește aplicația pe care a dezvoltat-o și despre care a vorbit invitată fiind la unul dintre studiourile locale de televiziune, ideea i-a venit în pandemie. Odată cu închiderea activităților și suspendarea cursurilor, a petrecut mult timp privind filme la televizor. „Nu mai aveam școală pentru că nu eram foarte bine organizați la început și mă uitam numai la seriale. Eram frustrată când vedeam un actor și nu mai știam unde a jucat, ce rol a avut și dacă filmul era cotat bun sau mai puțin valoros. M-am gândit la ideea asta, am auzit de Premiul Margaret junior și am zis, hai sa candidez cu proiectul meu. Atunci am făcut o machetă pentru aplicația mea, am trimis linkul și asta a fost! Juriul a apreciat foarte mult ideea. Nu e ușor fiindcă atunci când creezi trebuie să ai în vedere și caracterul internațional, adică nu e destul că înțeleg francezii, trebuie să faci în așa fel ca toată lumea să poată folosi acest produs. Dar vara asta, după ce termin Bacul o să mă pun din nou pe programare…”

Până una-alta, Oana Pătru este în așteptarea unui răspuns favorabil de la una dintre instituțiile de învățământ superior unde a trimis opțiunile sale la „clase preparatoare pentru școlile mari de inginerie”, Epita et Efrei din Paris. A ales specializarea matematică-informatică la două dintre universitățile de renume: Universitatea din Paris și Universite Paris-Dofille. Își dorește o specializare în cyber-security și știe că, în Franța, în general zona de IT, deși pare paradoxal, este destul de puțin accesată. Majoritatea aleg medicina, chiar unii dintre tineri vin în România, la Iași sau la Cluj, acolo unde se organizează cursuri cu posibilități de studiu în limba franceză. Sunt căutate și specialitățile vocaționale: arte,  muzică, teatru dar și dreptul, științele economice, ingineria și jurnalismul.

Își dorește să arate lumii că și fetele pot fi la fel de bune în domeniul tehnic precum băieții și că, personal, nu are deloc profilul fetei tocilare. Nu stă toată ziua cu nasul în calculator, îi place să iasă în natură mai ales atunci când o plimbă pe cățelușa familiei și merge adesea în drumeții, cu prietenele sau la o promenadă pe cheiul Senei, la Muzeul Louvru ori în Piața Națiunilor din Paris.

oana patru 4

Iubește să facă voluntariat în cadrul unei asociații care luptă împotriva discriminării, ajutând tinere de vârstă apropiată să aibă mai multă încredere în forțele proprii. Spune că a participat la câteva sesiuni de formare și dorește acum ca prin forța și exemplul personal să întoarcă binele de care a avut parte la fel cum apreciază șansa care i-a fost oferită și ei, în trecut.

Oana Pătru așteaptă vara pentru a se întoarce la Reșița, așa cum face în fiecare an în vacanța mare, pentru drumeții la munte, la Văliug și Trei-Ape, pentru întâlniri cu prietenii și pentru a descoperi noi locuri de vizitat și alte provocări de trăit. Succes, Oana! À bientôt!

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/