„Potențialul Semenicului, citit de cei care au pâinea și cuțitul în județ! Unii au interesul să nu facă nimic până nu pun mâna pe munte!”

Muntele Semenic e sabotat în mod intenționat! Familia Coșteanu, proprietarea Cabanei Centrale, acuză interesele meschine ale factorilor de decizie din județ!

Revenită în proprietatea urmașilor celor care au construit-o, Cabana Centrală așteaptă încă un investitor interesat să o redea circuitului turistic. Au fost câteva discuții, dar deocamdată nu s-a concretizat nimic. Din mai multe motive. Cel mai grav ar fi însă nepăsarea interesată a oamenilor cu putere de decizie în acest județ. Cel puțin așa cred proprietarii Cabanei Centrale, stabiliți de mai mulți ani în Franța. „Valoarea Semenicului nu constă în construcțiile care sunt acolo. Semenicul e o oportunitate, are un potențial turistic colosal. Pentru că acolo e vorba de cadrul natural, nu de niște clădiri. Acest potențial a fost foarte bine citit de cei care au pâinea și cuțitul în județ. Drumul de la Prislop la Semenic tocmai de acceea nu se face, pentru că unii au interesul să nu facă nimic până nu pun mâna pe munte. De aici adevăratul blocaj de pe Semenic!”, e convins Alex Coșteanu.

Cabana Centrală e oferită astăzi spre închiriere unui investitor interesat cu adevărat de turism, nu de speculă imobiliară. Familia Coșteanu spune că vrea să ofere „obiectele muncii”, chiriașului să se concentreze pe exploatarea acestora, dezvoltându-și astfel rapid activitatea, fără a se îngreuna financiar cu achiziția bazei materiale necesare. Disponibilitatea proprietarilor Cabanei Centrale există și în alte privințe. Astăzi, spune Alex Coșteanu, le este permis tuturor turiștilor să traverseze și să parcheze gratuit pe terenul său, le este permis gratuit celor interesați să facă parcare cu plată pe terenul său, cum de altfel le este permis comercianților ambulanți să-și instaleze tarabele gratuit. Familia Coșteanu mai permite societății de electricitate să ocupe gratuit terenul proprietate privată cu stația de alimentare electrică a tuturor pensiunilor de pe Semenic. În plus, a platit 30.000 de euro pe un utilaj de deszăpezire, în scopul de a nu mai fi turiștii blocați. Alex Coșteanu spune că trimite repetitiv propuneri Consiliului Județean de punere la dispoziție a propriului utilaj de deszăpezire, că a cedat mii de metri pătrați de teren unui hotelier de pe Semenic pentru a-și putea desfășura nestingherit activitatea comercială și că plătește din propriul buzunar standuri la târguri de turism internaționale pentru a face publicitate Semenicului și României.

Am investit într-un utilaj de deszăpezire pentru a fi independenți chiar dacă e vreme rea. Am cumpărat acel utilaj, dar stă de ani de zile. Nu vrea nimeni să-l folosească! Aducem turiști din Vest în România, din păcate nu pe Semenic, din lipsa de chiriaș exploatant pentru Cabana Centrală – Alex Coșteanu