Apropierea cu pași repezi de sărbătorile de iarnă reprezintă un motiv de bucurie pentru milioane de oameni din întreaga lume. Dat fiind faptul că fiecare se gândește la tot felul de rețete pentru bucatele de pe masa de Crăciun, la fel și fel de cadouri, problema care se pune este următoarea: „Câți dintre credincioși se pregătesc, înaintea Nașterii Domnului, de curățire, atât trupească, cât și sufletească?” sau mai bine zis „Câți dintre aceștia știu să facă diferența între ce bagi în gură și ceea ce scoți pe gură, în Postul Crăciunului?”
Anul acesta, începând cu data de 15 noiembrie și până în 24 decembrie, omenirea ar trebui să se pregătească, timp de 40 de zile, pentru unul dintre cele mai mari evenimente ale creștinătății: Nașterea Mântuitorului, apelând la curățirea eului, o curățire ce ține atât de trup (prin renunțarea la unele alimente precum carne, lapte ouă), cât și de suflet (rugăciune, smerenie).
Despre cât de mult contează ca enoriașii să îmbine abținerea de la unele alimente cu rugăciunea, preotul Gheorghiță Băloi (Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” Moldova Nouă) a explicat pentru expressdebanat.ro: „Există mai multe forme de a posti. Într-adevăr, postul, așa cum îl înțelegem noi și cum ne învață biserica, este, în primul rând, un post trupesc, dar și sufletesc. Asta înseamnă: rugăciune și milostenie. Nu putem spune că am postit, fără să ne rugăm sau fără să facem o faptă bună. Acela nu e post! E doar o cură alimentară”.
Părintele subliniază, totodată, că Postul Crăciunului, spre deosebire de Postul Sfintelor Paști care este un post al durerii, întrucât Iisus Hristos pătimește pentru iertarea păcatelor omenirii, este un post al bucuriei. Mai mult decât atât, nici abstinența alimentară nu trebuie percepută ca o corvoadă pentru că „sunt foarte multe dezlegări la pește, sunt foarte multe sărbători care ne dau șansa să ne bucurăm de apropierea venirii lui Hristos pe pământ. Nu trebuie să-l percepem ca pe un lucru greu de digerat”.
Tineri vs bătrâni – cine postește mai mult?
Într-o lume în care totul stă sub semnul vitezei, în strânsă legătură cu tehnologia, e tot mai curios cine mai are timp să se gândească la post, la curățirea de cele rele etc. Astfel, deși cei vârstnici sunt mult mai familiarizați cu această idee, „deoarece conștientizează că viața lor este pe sfârșite și încearcă cu toată atenția să se agațe de aceea ancoră numită biserică și credință”, părintele Băloi spune că totuș există și tineri care simt nevoia „să se curățească”: „Sunt preot de patru ani de zile și odată cu venirea mea la Parohia «Sfântul Mare Mucenic Gheorghe» am preluat și Centrul de Tineret. Centrul de Tineret are două grupe: una micuță și copii mai mari. Pe cei micuți nu-i spovedesc pentru că ei sunt fără de păcate, ci doar le explic ce înseamnă spovedania, ce înseamnă postul. Ei bine, cu cei mari am reușit, de multe ori, să-i încurajez spre a se spovedi, spre a posti și am fost surprins că, într-adevăr, sunt printre ei cei care simt nevoia să vorbească, să se curățească”.
Mai mult decât atât, preotul le atrage atenția că această curățire – atât trupească, cât și sufletească – poate avea loc în orice perioadă din an, nu doar cu ocazia celor patru mari sărbători creștine: Nașterea Domnului, Învierea Domnului, Sfinții Apostoli Petru și Pavel sau Adormirea Maicii Domnului: „Postul poate fi ținut oricând cineva simte nevoia. Postul nu e ceva impus de cineva, postul e ceva pe care omul și-l impune”.
Ținând cont de lumea în care trăim, unde „Urâciunea pustiirii stă la locul cel sfânt”, părintele Gheorghiță Băloi spune că ar fi cazul ca întreaga nație să se îndrepte spre curățire, asta pentru că trăim într-o lume în care relele sunt la loc de cinste, iar unele derapaje ale societății ne sunt prezentate ca fiind lucruri absolut normale și firești.