Poștalionul Pancevo – Caransebeș, scos la lumină după două secole!

Municipiul Caransebeș și orașul Pancevo din Serbia vor marca împreună împlinirea a 230 de ani de la înființarea Poștalionului Pancevo – Caransebeș. În acest sens, o delegație a Arhivelor Istorice din Pancevo a vizitat pentru prima dată municipiul Caransebeș, în vederea organizării unei expoziții comune care să cuprindă documente și fotografii inedite de la 1787 din Banatul istoric.  

„Este un eveniment important atât pentru municipalitatea din Caransebeș, cât și pentru omologii noștri din Serbia. Vizita delegației din Pancevo este pentru a pune la punct ultimele amănunte legate de această expoziție, care va avea loc atât la Primăria Caransebeș, cât și la Primăria din Pancevo”, ne-a precizat Gabriela Bănăduc, şef Serviciu Integrare Europeană și Relații Internaționale în cadrul municipalităţii. Aceasta a mai adăugat că își dorește să extindă colaborarea cu Pancevo, poate chiar să lucreze împreună la un proiect transfrontalier.

Delegația Arhivelor Istorice din Serbia, condusă de managerul Milan Jaksic, a vizitat Arhivele Statului, filiala Caraș-Severin, cu sediul în Caransebeș, la invitația directorului Ovidiu Roșu, unde au fost cercetate mai multe documente din Banatul istoric, care vor fi prezentate în expoziția comună.

La Caransebeș, Poștalionul își avea sediul în actuala Casa de Cultură. Trăsurile intrau în curtea instituției de pe Strada Tribunalului, conform spuselor directorului Ioan Cojocariu.

„Pentru noi, vizita colegilor din Pancevo este un început, un prim pas spre o colaborare transfrontalieră. Am vizitat împreună parcul de sculpturi în lemn, centrul municipiului și Arhivele Naționale pentru a vedea împreună cum ne putem ajuta reciproc printr-un proiect viitor”, a declarat primarul Felix Borcean.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/