Destinul vs. Pictura în alb și negru. Nu culoarea/nonculoarea, ci atitudinea din fața ei dau valoare unui destin!

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Poeta cărăşeană stabilită peste Ocean, Alina Celia Cumpan, exponentă a versului alb modern prin care demitizează limbajul aproape suburban al zilelor noastre, îi introduce pe cititorii expressdebanat.ro în atmosfera unei prestigioase galerii de artă europene, în care vocea albului și negrului codifică emoții și decodifică trăiri sub bagheta curatorului român Lelia Packer.

Galeria Națională din Londra, aripa Sainsbury. Expoziția „Monochrome: Painting in Black and White“ (Monocrom: Pictura în alb și negru). The Thelegraph consemnează momentul ca o „prezentare excesiv academică“ într-o lume a luminilor și umbrelor. Un suflet românesc însufletește lumea artei plastice europene.

publicitate online in ziar Express de Banat

Curatorii expoziţiei, Lelia Packer și Jennifer Sliwka, invită vizitatorii în șapte incăperi, fiecare având o adresabilitate proprie în aspectele picturilor/ lucrărilor în alb, negru și gri (grisaille), de la subiectele sacre, la studiul luminilor și umbrelor, la independența picturilor în tonalitatea griurilor, monocromia picturilor și sculpturilor, a picturilor și graficei, albul și negrul în era fotografică și a filmului, dar și a lucrărilor abstracte, revoluționare. Demnă de salutat prezența Leliei Packer, curatorul de talie internațională și de origine română, care aduce după doi ani de muncă asiduă peste 50 de opere reprezentative din șapte secole de artă universală (secolul XIV-XX) într-o toamnă londoneză, ce lasă ecouri globale în lumea artelor frumoase…

Citesc articolele post-conferință, urmăresc postările online din ultimele ore și simt parcă congrunțele artei monocrome în destinul imigrantului de succes Lelia Packer. Nu lumina și nici umbra, nu culoarea și nici absența ei, ci atitudinea artistului și a privitorului față de exponat dau valoare acestuia. Nu dezamagirile și nici împlinirile, nu eșecurile și nici succesele dau valoare omului, ci atitudinea lui în fața lor.

Lelia Packer părăsește la 9 ani România, stabilindu-se în State Unite împreună cu familia. Educațional, urmează prestigioase universități ale lumii, precum Universitatea din Chicago, apoi cursurile Colombia University din New York în cadrul unui masterat în Istoria Artei, continuă pregătirea în cadrul Institului de Arte Frumoase din NY, luându-și doctoratul în Istoria Artelor. În paralel, studiază la Şcoala Louvre din Paris, lucrând pentru Louvre și Muzeul Metropolitan de Artă din New York. După finalizarea studiilor de doctorat, începe să profeseze pentru Galeria Națională din Londra, ocupând în acest moment poziţia de curator alt picturilor, acuarelelor, miniaturilor și manuscriselor din cadrul Wallace Collection London. În prezent căsătorită, mamă a două fiice, o prezență discretă, modestă, analitică, ce parcă-și analizează destinul și visele cu-a lor amintiri în albul și negrul expoziției al cărei curator îi este; o expoziție care, deși este restricționată la o paletă minimalistă, invită publicul pe fascinantul tărâm al intepretărilor la conectări inedite, ce aduc valori tonale surprinzătoare prin amprentele pe care acestea le plasează pe cerul din mintea noastră.

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

La Londra, în cadrul Galeriei Nationale de Artă, expoziția „Monochrome: Painting in Black and White“ va fi deschisă publicului între 30 octombrie 2017 și 18 februarie 2018. Un studiu interesant adunat într-o publicație ce poartă numele expoziției a fost publicat de curând, sub coordonarea aceloraşi Lelia Packer şi Jennifer Sliwka, la Editura Yale University Press.

Alina Celia Cumpan,

Chicago

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/