Porumbeii din Timișoara, între înfometare și salvare: „Dacă nu facem niște reguli simple, mereu vor fi probleme”

1000x100 (2) STPT job 1000x200

Există soluții pentru controlarea populației de porumbei? Silvia Moldovan, președintele Asociației SEPALE, propune amenajarea unor porumbare contraceptive care să salveze atât păsările, cât și clădirile istorice.

SEPALE crede în nevoia de a respecta anumite reguli în privința hrănirii păsărilor. „Și noi ne dorim să fie redus numărul de porumbei în oraș, în primul rând fiindcă lor le-ar fi mai bine așa. Risc mai mic de îmbolnăviri între ei, mai puțin stres cauzat de luptele pentru spațiu (ei se luptă constant pentru spațiu de cuibărit și stat). Dar nu așa, prin brusca înfometare. Da, și legat de hrănire ne dorim reglementare. Cu ce pot fi hrăniți și unde. Și nu în exces, nici noi nu ne dorim resturi rămase pe domeniul public care iar duc la scandal între oameni cu opinii contrare. Și nu oriunde, adesea se aruncă în apropierea șoselelor sau pistelor de biciclete, dacă s-a aruncat pâine întreagă mai mult ca sigur păsările, încercând să o consume, vor ajunge pe șosea, pe pistă. La adăpost avem inclusiv porumbei cu aripi amputate de tramvai, fiindcă sunt oameni care le aruncă mâncare în stații. Și eu am văzut odată pe cineva care făcea asta, m-am dus să îl rog să dea mâncarea într-un loc mai ferit, explicându-i și ce se poate întampla, de exemplu cu juvenilii înțărcați, care, în primele zile de învățat să se descurce singuri, extrem de disperați, lipiți de sol, cu aripile larg deschise, încercând să ajungă și ei la mâncare, sunt foarte vulnerabili la orice pericol. Concluzia omului a fost că nu sunt iubitoare de animale. Trebuie să găsim un echilibru, trebuie să înțelegem că dacă nu facem niște reguli simple, mereu vor fi probleme, perpetuăm certurile și victimele reale sunt păsările, fiindcă unii, văzând că nu vor ajunge la consens cu marii iubitori, vor lua măsuri extreme.”, a declarat Silvia Moldovan, președintele Asociației Culturale și Ecologice SEPALE.

Soluția propusă de asociație pentru a controla populația de porumbei într-un mod civilizat este crearea unui porumbar contraceptiv. Ansamblul este format dintr-un turn de aproximativ 5 m înălțime. Un număr de 100 până la 200 de cuiburi pot fi amenajate în partea superioară. Accesul în turn se va face printr-o scară interioară fixă. Fiecare cuib ar avea o ușiță, prin care responsabilul de îngrijirea cuibului va putea verifica dacă porumbeii au lăsat ouă. În acest caz, ouăle vor fi înlocuite cu ouă false din plastic, ghips sau lut. Curățarea, dezinsecția și dezinfecția cuiburilor se poate face anual. Pentru ca excrementele să nu devină o problemă, la baza turnului, un șanț umplut cu nisip va acționa în scop atât sanitar, cât și estetic. Înlăturarea dejecțiilor este mult mai facilă pentru că se vor descompune mai repede sub acțiunea nisipului.

Turnul din blocuri BCA sau plexiglass este ideal pentru zonele cu monumente. Pentru spațiile verzi și cele dintre blocuri, SEPALE propune amenajarea unor cutii cu aceleași funcții ca și turnul. Cutia poate avea 3 m înălțime și 2 m lățime. Este ridicată pe patru picioare metalice, cu spații gândite pentru un număr de peste 300 de porumbei. Mai mult decât atât, plasarea unei fântâni în apopiere ar preveni îmbolnăvirile. Cât privește hrănirea, recipientul pentru mâncare gândit este unul cu înălțimea de 10 cm, ușor înclinat și cu găuri în partea inferioară pentru a scurge apa de ploaie. Astfel, grăunțele aruncate de iubitorii de animale nu vor mai avea loc pe asfalt și nu vor mai putea fi considerate deșeuri.

Asociația Culturală și Ecologică SEPALE subliniază că își asumă găsirea fondurilor pentru construcția și întreținerea porumbarelor, înlocuirea ouălor și menținerea porumbeilor ce vor ocupa porumbarul într-o stare de sănătate bună. Este important de menționat că turnurilor vor ține cont de specificul arhitectural al zonei unde vor fi amplasate și vor fi concepute astfel încât să se integreze în estetica locului. De asemenea, cei de la SEPALE își doresc să existe măcar un porumbar contraceptiv în fiecare cartier al Timișoarei.

1000x100 (3) 1000x100 (4)

 

Brantner 1000x100px Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/