Portul Moldova Nouă ajunge în administrare locală

Până ca descentralizarea să se concretizeze într-un mod sau altul, conducerea orașului de la malul Dunării face demersuri pentru ca primul punct de oprire a vapoarelor în țară să fie gestionat pe plan local.

Recent, edilul-șef Matei Lupu s-a deplasat la București să ia parte la o întâlnire cu oficialii Ministerului Transportului. Oful cel mai mare al administrației locale este că portul este gestionat de un alt organism decât cel local și este privat de investiții. Asta, în contextul în care au fost atrase fonduri europene consistente pentru toate porturile din România.

Așadar, ca să îndrepte lucrurile, primarul a purtat discuții cu cei care conduc ministerul, după ce în prealabil l-a abordat pe ministrul Șova în vizita pe care a avut-o recent la Reșița.

matei lupu
Matei Lupu, primar Moldova Nouă

„Preluarea portului aduce comunităţii sume mari de bani, dar ideea a fost că este primul port de la intrarea Dunării în ţară. A doua idee este situaţia economică care se poate face. Acesta ajută atât Moldova Nouă, judeţul întreg, cât şi toată partea de vest a țării. E vorba de portcontainerul acela pe care vrem să îl dezvoltăm aici. Este foarte important pentru noi! De asemenea, revizia tehnică a navelor e obligatorie să o faci la intrarea în ţară. Nu mi se pare normal şi firesc să o faci la orice vamă până la urmă”, a declarat edilul-șef pentru Express de Banat.

celtic transilvania 1000x100px

Cum s-a marșat pe ideea preluării
Acesta spune că cel mai dureros aspect, dar care este într-un final un punct în plus pe lista motivelor de preluare se referă la investiții. În timp ce porturile din țară au beneficiat de milioane de euro pentru dezvoltare și modernizare, în urma celui mai recent proiect, în valoare de 10 milioane de euro, cel din Moldova Nouă beneficiază de numai 20.000 de euro.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157644676037703″]

„Cel mai important lucru care m-a deranjat este faptul că portul Moldova Nouă a fost lăsat în paragină de către administraţia Giurgiu. Asta este deranjant, pentru că la un proiect de 10 milioane de euro pe porturile Dunărene, nu sunt multe, Moldova Nouă era prinsă în proiect cu 20 mii de euro, adică cu nimic. Asta e gândirea celor care gestionează portul Moldova Nouă”, a subliniat Matei Lupu, edilul-șef al orașului de la malul Dunării.

Pentru că mai rău de atât nu se poate, administrația locală a luat decizia să îl solicite pentru gestionare. Prin urmare, primarul spune că în perioada următoare ar fi primit asigurări că portul Moldova Nouă va trece în administrarea primăriei printr-o Hotărâre de Guvern.