UPDATE: Portocaliu de ploaie peste Caraş-Severin! Meteorologii ne dau veşti proaste pentru la noapte

Liniştea cărăşenilor va fi spulberată în ultima noapte de iulie de ploile abundente anunţate de meteorologi. Potrivit ultimei atenţionări de cod portocaliu emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, „va ploua torenţial şi se vor cumula local cantităţi de apă de 40…50 l/mp şi izolat peste 70 l/mp, în cursul nopţii de miercuri spre joi (30/31 iulie) în judeţul Caraş-Severin, iar pe parcursul zilei de joi, 31 iulie, şi în judeţele Mehedinţi şi Dolj“.

Dacă veştile meteorologilor sunt rele, cele ale hidrologilor sunt de-a dreptul roşii, precum codul emis miercuri la ora prânzului. Sunt prognozate scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Drincea, Desnăţui, Jiu, Olt, Vedea, Argeş, cu depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE!

Acelaşi interval de timp este vizat şi de o avertizare meteorologică de cod galben în care se prognozează „instabilitatea atmosferică accentuată în sud-vestul ţării, precum şi în Munţii Banatului şi vestul Carpaţilor Meridionali. Vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului în Banat, Oltenia şi sud-vestul Transilvaniei. Cantităţile de apă vor depăşi local 20…25 l/mp şi izolat 50 l/mp“.

UPDATE 1 – Alertă de grad zero

În urmă cu puțin timp, prefectul județului Caraș-Severin a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru a stabili măsurile ce se impun ca urmare a cantităților mari de precipitații ce se anunță în cursul nopții. De altfel, Silviu Hurduzeu și șefii de instituții au participat și la videoconferința prezidată de premierul Victor Ponta, în cadrul căreia s-a stabilit că prioritară este salvarea vieților omenești, a bunurilor și gospodăriilor.

„Prin urmare, s-a dispus convocarea tuturor comitetelor locale pentru situații de urgență și instituirea serviciului de permanență la toate primăriile unităților administrativ-teritoriale din județ, cu recomandarea de a fi în permanent contact cu populaţia. De asemenea, prefectul județului Caraș-Severin a solicitat Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin monitorizarea continuă a bazinelor hidrografice vizate, pentru a preîntâmpina eventualele probleme. La nivelul structurilor MAI din judeţ va fi mobilizat personal în rezervă, astfel încât să se poată interveni cu promptitudine dacă situaţia o va cere”, se arată în comunicatul de presă transmis de Instituția Prefectului.

harta cod porto 31 iulie avertizare hidro 30 iulie

 

Foto: http://wallpapersus.com

Hărţi: meteoromania.ro şi hidro.ro

 

 

 

tmc 640