Porțile Castelului Huniade, în continuare ferecate. Sunt aproape 15 ani de când impozanta clădire a fost închisă pentru restaurare

Cel mai vechi imobil din Timișoara, Castelul Huniade, care adăpostește Muzeul Banatului, nu va fi redat publicului până în 2023, anul în care Timișoara deține titlul de Capitală Europeană a Culturii. Demersurile de reabilitare sunt deocamdată blocate la stadiul de proiect de avizare a lucrărilor de intervenție. După ce Institutul Național al Patrimoniului își va da acordul asupra acestor lucrări, administrația județeană va căuta finanțare pentru intervențiile propriu-zise.

Înțelegerea între autoritățile centrale și cele județene a fost că Institutul Național al Patrimoniului va finanța, prin Programul Național de Restaurare, documentația de avizare a lucrărilor de intervenție pentru restaurarea și consolidarea monumentului istoric, iar CJT va finanța lucrările efective.

INP a scos la licitație în 2019 contractul pentru DALI, l-a semnat cu unicul ofertant în primăvara anului trecut, iar la finalul lui 2020, ofertantul a predat documentația INP. Valoarea acestui contract este de 1,4 milioane de lei cu TVA.

„Comisia de evaluare din cadrul INP a respins, nu a dat aviz pe proiectul DALI pentru că a considerat propunerea invazivă, cu efecte distructive asupra monumentului istoric și urmează ca în februarie să aibă o noua întâlnire cu noi propuneri de realizare a DALI-ului.”, au declarat surse din cadrul Ministerului Culturii, instituție în subordinea căreia se află INP.

Alin Nica, președintele CJT, spune că a stabilit cu directorul INP ca la finalul lunii ianuarie să aibă o întâlnire și cu proiectantul pentru a media posibilele neînțelegeri. „Cei din Comisia tehnică le-au sugerat proiectanților să vină cu o variantă mai soft la partea de acoperire a curții interioare, că era vorba de niște piloni foarte consistenți de beton care nu cadrau cu clădirea și voiau să spargă anumite porțiuni din clădire, ceea ce nu e în regula. Să vină cu altă soluție tehnică.”, a explicat Alin Nica.

Finanțarea lucrărilor va fi pe fonduri europene. CJT urmărește care sunt programele ce se vor lansa cel mai rapid. Sunt două variante – fie prin Programul Național de Redresare și Reziliență, fie prin Programul Operațional Regional. Nica exclude însă finalizarea lucrărilor până în 2023.

„Până în 2023 exclus, dar sperăm să avem măcar o parte din el deschisă publicului până atunci. Complet e exclus pentru că abia în 2022 se vor lansa cel mai devreme liniile de finanțare. Până se semnează contractul și se face achiziția ne prinde deja 2023 și nu avem cum sa fie gata în 2023.”, a spus Alin Nica.

Castelul Huniade este închis publicului de aproape 15 ani pentru lucrări de restaurare și conservare. A fost ridicat  între anii 1308-1315 și găzduiește Muzeul Banatului din 1947. În prezent, unele expoziții ale muzeului sunt găzduite de Bastionul Theresia.

Tot pe fonduri europene, CJT intenționează să reabiliteze și Conacul familiei Mocioni, monumentul istoric aflate pe teritoriul satului Foeni. Investiția acolo ar fi de cel puțin 5 milioane de euro.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/