Terapie nouă pentru bolnavii de COVID-19 la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara

untitled design set 970x90 px

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timișoara au introdus o terapie nouă, bazată pe folosirea unui sistem de oxigen cu flux mare, pentru tratarea pacienților cu COVID-19.

Noua terapie se bazează pe folosirea unor aparate cu canulă nazală cu debit mare de oxigen și este folosită în cazul pacienților cu forme moderate și severe de infecție cu noul coronavirus.

Potrivit unui comunicat al Spitalului „Victor Babeș”, aparatul, care este portabil, asigură primirea de către pacient a unui debit de oxigen umidificat și încălzit ce poate ajunge până la 60 de litri/min. Prin comparație, debitul de oxigen asigurat de instalațiile standard din unitățile sanitare este de până la 15 litri/min.

„Folosim aceste aparate la pacienții cu probleme respiratorii grave. Prin utilizarea lor, reușim să reducem ceea ce numim spațiul mort pulmonar. Practic, prin aplicarea acestui tratament, prin folosirea aparatului HFNC, este redus efortul respirator al pacientului. Gazul pe care îl primește bolnavul este încălzit, este adus la temperatura corpului uman și este umidificat. Trebuie spus că, inclusiv tubul de transport este încălzit pentru a preveni răcirea aerului și condensarea vaporilor de apă. Această umidificare a aerului este foarte importantă întrucât, dacă nu ar avea loc, procedura ar face mai mult rău decât bine.”, a declarat Monica Marc, medic primar pneumolog la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara.

publicitate ziar expresb 1000x100

Medicii susțin că această terapie poate fi utilizată pe termen lung în cazul pacienților care necesită suport ventilator în urma afectării pulmonare din cauza infecției cu SARS-CoV 2. Mai mult, prin această procedură se reduce nevoia de intubație oro-traheală, ceea ce înseamnă o scădere a numărului de pacienți ce pot ajunge în Secția de Terapie și Anestezie Intensivă.

„Cel mai mare câștig este scăderea riscului de mortalitate prin folosirea acestui aparat. Mai mult, datorită canulei, este mai confortabil și mai bine tolerat decât sistemele de ventilatie noninvazivă cu mască. Totodată, riscul de dispersie a bioaerosolului în încăperi este mai mic. Dar, repet, principalul avantaj este că putem să îi ajutam pe colegii noștri din ATI, să degrevam secția de Terapie Intensivă.”, a adăugat Monica Marc.

Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara a primit ca donație trei asemenea aparate de oxigen cu canulă nazală cu debit mare (HFNC) care sunt folosite în zona roșie a secțiilor de pneumologie.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/