Imaginile cu tratamentul și condițiile inumane din spitalul Covid din Reșița au obligat autoritățile să găsească soluții imediate și pe termen lung. În timp ce ministerul Sănătății, condus de Nelu Tătaru, face anchete ridicole după propriile-i prostii, primarul Nelu Popa s-a apucat de construit!
„Joi dimineață am stat de vorbă cu Sorin Maxim, de la ADR Vest, și am convenit un lucru: Primăria Reșița, împreună cu Consiliul Județean Caraș-Severin, va face un proiect pentru un spital nou, greenfield, de la pământ. Am găsit și locație, îl facem în zona Triaj. Avem 24 de hectare acolo și vom face un spital județean nou-nouț. Am contactat firma care a făcut spitalul de la Mioveni, este singurul spital cred făcut de la pământ în România în ultimii 30 de ani, funcțional. A costat 68 de milioane de euro, 35 de milioane clădirea, restul toate aparaturile, sălile de operație, etc. Cu această firmă demarăm studiul de fezabilitate, intrăm pe Programul Național de Reziliență, cu finanțare sută la sută și vom face acest spital până în 2025. Asta e promisiunea mea fermă și nu o spun acum pentru că urmează alegerile, o spun ca un cuvânt de onoare pe care îl dau reșițenilor și cărășenilor din Banatul de Munte. Vom avea un spital nou după care vom putea să demolăm toate aceste trei clădiri din care două cel puțin sunt realmente depășite și nu se mai poate face nimic în ele!”, a dezvăluit Nelu Popa pentru expressdebanat.ro.
Primarul Reșiței spune că este cu temele la zi, că știe deja unde sunt banii și cum pot fi accesați. Tocmai din acest motiv a contactat deja firma care să deseneze, să proiecteze viitorul spital. În zona Triaj a orașului, pe malul drept al Bârzavei, în imediata vecinătate a Pasajului Intim. „Dacă cineva își dorește să facă ceva, realmente se poate. Avem exemplul spitalului care se face în București din fonduri adunate de la firme, de la oameni, etc. Pe acest program 2021-2027 avem alocați 80 de miliarde de euro. Din aceștia, 30 sunt pe reziliență, care înseamnă o sursă de finanțare pentru proiecte care să acopere căderea din pandemie. Cine va fi inteligent și va face proiecte rapid va putea să facă inclusiv spitale județene. Eu promit, eu garantez că vom face acest spital nou!”, s-a angajat edilul-șef.
Pentru ridicarea noului spital județean a fost identificat un teren de aproximativ 24 de hectare. 14 sunt deja cumpărate de municipalitate de la TMK. „Mai sunt niște terenuri unde avem fier vechi, Crosi. Acolo vrem să facem și parc mare, e o zonă foarte adaptată. Era o discuție la un moment dat pentru un spital la km 7, din punctul meu de vedere nu era ok pentru că e departe de oraș. Pe cei care lucrează la spital, vreo 1.200 de oameni, să-i cari zilnic până la km 7 nu cred că era foarte înțelept. Avem această zonă tampon între orașul vechi și orașul nou care poate fi utilizată pentru acest obiectiv. Îmi asum, declar ferm, că la finalul mandatului promisiunea mea va fi pusă în practică”, a adăugat primarul Nelu Popa.
Din păcate, Ministrul Sănătății e ocupat cu altfel de lucruri. Trimite echipe de control să numere morții, medicii infectați, spitalele și saloanele infecte, în care dacă nu sfârșești de COVID o faci din atâtea alte cauze. Asta și ca urmare a propriilor sale ordine și decizii!