Banii urmează să fie atrași printr-o emisiune de obligațiuni, așa cum au hotărât aleșii locali, întruniți astăzi în ședința ordinară.
Liberalii din Consiliul Local Reșița au votat astăzi proiectul privind aprobarea contractării unei finanțări rambursabile interne printr-o emisiune/emisiuni de obligațiuni municipale care vor fi emise în una sau mai multe serii, în sumă totală de 85.165.712 de lei, sau denominată în moneda euro, cu o maturitate de maximum 10 ani pe fiecare serie/emisiune. Consilierii PSD și PRO România nu au votat proiectul, însă acesta a trecut, având în vedere că PNL are majoritate în CL Reșița.
Contractarea finanțării rambursabile este necesară pentru realizarea proiectului privind reintroducerea tramvaiului la Reșița și presupune acoperirea cheltuielilor neeligibile din proiect, cheltuieli apărute în urma majorării prețurilor la materiale de construcții.
Ioan Popa a explicat că prin atragerea unei finanțări printr-o astfel de metodă, autoritatea locală are libertatea de stabilire a condițiilor împrumutului, deoarece hotărăște termenii de structurare a împrumutului (valoarea acestuia, nivelul dobânzilor și calendarul de rambursare), în acord cu posibilitățile locale. De altfel, potrivit edilului, finanțarea prin emisiune de obligațiuni înseamnă profit pentru cetățeni, deoarece dobânzile pe care le va plăti municipalitatea vor putea ajunge direct la cetățenii care investesc în obligațiuni și nu la băncile comerciale, cum se întâmplă în cazul împrumuturilor bancare.
„Acest mod de lucru nu a mai fost abordat de primărie până acum, deși alte municipalități o uzitează de mulți ani. De ce am propus acest instrument de lucru în viitor? Un motiv este legat de faptul că instrumentele bancare clasice sunt, din punctul meu de vedere, nerecomandate astăzi. Suntem într-o piață foarte volatilă, într-o piață în care dobânzile cresc, în care toată lumea frânează, toată lumea este panicată de ceea ce se întâmplă, iar emisiunea unor obligațiuni presupune că aduce alături de primărie investitori, fonduri mutuale, fonduri de pensii sau alt gen de investitori care cred în ceea ce face orașul și în proiectele sale. Pe de altă parte, nu avem o constrângere de timp de a rambursa anumite sume. Al doilea aspect este legat de faptul că putem avea o anumită flexibilitate în utilizarea resursei financiare.”, a explicat Ioan Popa.