Polițiștii și militarii pot folosi banii de chirie pentru plata ratei la casă

Klaus Iohannis a semnat joi, 29 noiembrie, decretul pentru modificarea legilor privind Statutul polițistului, respectiv a Statutului cadrelor militare. Potrivit actelor normative, politiștii și militarii care beneficiază de compensația lunară pentru chirie o pot folosi pentru plata ratei locuinței achiziționate, informează Mediafax.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

La Legea 360/2002 privind Statutul polițistului, la articolul 31 au fost adoptate următoarele modificări: „Poliţistul care îndeplinește condițiile de acordare a compensației lunare pentru chirie și care contractează un credit imoboliar/ipotecar destinat achițiziționării unei locuințe, beneficiază de compensația lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăși durata de derularea a creditului respectiv, pentru plata ratei sau pentru a unei fracțiuni din rata aferentă creditului. În această situație, compensația lunară pentru chirie se acordă în cuantumul prevăzut la alin. (1), dar nu poate depăși rata lunară plătită pentru creditul imoboliar/ipotecar ”.

De asemenea, potrivit proiectului de lege, compensația lunară pentru chirie se acordă pentru o singură locuință achiziționată pe timpul carierei. De altfel, proiectul prevede că sumele pot fi justificate cu un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a locuinței.

Modificări au fost aduse și la Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, în sensul în care cadrele militare care îndeplinesc condițiile de acordare a compensației lunare pentru chirie și care contractează un credit imoboliar/ipotecar destinat achițiziționării unei locuințe, beneficiază de compensația lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăși durata de derularea a creditului respectiv, pentru plata ratei sau pentru a unei fracțiuni din rata aferentă creditului. În această situație, compensația lunară pentru chirie se acordă în cuantumul prevăzut la alin. (1), dar nu poate depăși rata lunară plătită pentru creditul imoboliar/ipotecar.

Totodată, potrivit proiectului de lege, compensația lunară pentru chirie se acordă pentru o singură locuință achiziționate pe timpul carierei. De altfel, proiectul prevede că sumele pot fi justificate cu un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a locuinței.

Proiectul de lege a fost adoptat pe 29 octombie de Senat, în calitate de for decizional, aminteşte Mediafax.