Polițiștii cărășeni, de vorbă cu elevii despre un fenomen actual: hărțuirea pe rețelele de socializare

campanie politie
1000x100 Cuib de vise 1000x100

În perioada vacanței de vară, polițiștii cărășeni continuă să fie în mijlocul elevilor, prin activități informativ-preventive care să îi învețe cum să fie în siguranță atât în interacțiunea fizică cu ceilalți, cât și în mediul virtual, având în vedere că tinerii socializează pe internet și petrec mult timp pe grupuri și rețele sociale.

În acest interval este în desfășurare campania națională pentru prevenirea cyberbullyingului (hărțuirea prin folosirea tehnologiilor digitale – n.r.), de conștientizare a riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor în ceea ce privește infracțiunea de violare a vieții private, care are ca scop creșterea gradului de conștientizare a riscurilor și consecințelor asociate fenomenului de cyberbullying și a infracțiunii de violare a vieții private.

Despre ce pot face concret tinerii dacă se confruntă cu situații neplăcute de hărțuire online, precum și despre consecințele și implicațiile psihologice, fizice și juridice ale unor astfel de fapte au discutat polițiștii Biroului Siguranță Școlară cu copiii și tinerii aflați în taberele de vară din județ. La întâlniri au participat și reprezentanți ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Caraș-Severin, transmit reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Caraș-Severin.

Lecțiile deschise au avut loc pentru copiii care au participat la Taberele din Inima Satului, Tabăra „Vis de Copil”, organizată la Râul Alb, precum și pentru cei din Tabăra „Adăpostul”, de la Rusca Montană. Copiii au fost receptivi, curioși și deschiși în interacțiunea cu polițiștii, participând activ la discuții și punând întrebări diverse.

Anul trecut, în Caraș-Severin, au fost înregistrate 10 infracțiuni de violare a vieții private, la care se efectuează cercetări.

STPT job 1000x200

Reprezentanții IPJ Caraș-Severin precizează că abuzul psihologic pe internet se manifestă prin diferite moduri: hărțuire, amenințare, intimidare, excludere, adresare de injurii și mesaje obscene, urmărire online, insistență abuzivă, chiar și șantaj. Aceste abuzuri se produc în mod deliberat, repetitiv și ostil față de o anumită persoană sau de un grup de persoane și pot avea urmări foarte grave, ajungându-se până la comportamente infracționale sau situații care pun în pericol viața, sănătatea, demnitatea și libertatea celorlalți. Violarea vieții private constituie infracțiune și se pedepsește conform legii penale.

Orice persoană are dreptul la demnitate, la propria imagine și la respectarea vieții private, avertizează polițiștii. Este interzisă reproducerea, în orice mod, a înfățișării fizice a unei persoane ori a vocii sale sau utilizarea unei asemenea reproduceri, fără acordul acesteia.

Polițiștii cărășeni vin și cu recomandări legate de ceea ce pot face copiii și tinerii pentru a fi în siguranță:

– să nu posteze informații personale, cum sunt adresa și numărul de telefon, și să nu le împărtășească cu persoane necunoscute;
– să nu divulge parolele nici măcar prietenilor;
– să aibă grijă la tipul pozelor postate sau la materialele foto-video distribuite;
– să raporteze și să blocheze persoanele care îi deranjează;
– să anunțe imediat un părinte, un adult sau Poliția, dacă se simt în pericol;

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/